начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

Измама със светофар

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Измама със светофар

Мнениеот kalahan2008 » 01 Фев 2009, 18:02

http://netinfo.bg/?tid=40&oid=1270313

Замислих се регламентирано ли е някъде в българското законодателство през какъв период от време се сменя жълтата с червената светлина на светофара?
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

Re: Измама със светофар

Мнениеот lexy21 » 01 Фев 2009, 18:17

Не, не е.
Аватар
lexy21
Активен потребител

Мнениеот fani_i » 01 Фев 2009, 18:18

И аз имах повод да се замисля наскоро, отговор засега нямам...А поводът действително ме ужаси: Светофарът на подлеза на метростанция Сердика свети червено за пешеходци цигара време(пресичам го няколко пъти на ден). Пешеходците, естествено не дочакват зелено (което пък свети толкова кратко, че както и да бързам, преди края на улицата вече съм на червено) и хукват на тълпи между травмаите и колите. Между тях и майки с малки деца най-редовно (а утре се чудим защо никой не приема правилата за себе си)...Аз пък си стоя и си пуша поредната цигара...Един ден обаче, при поредното пристъпно пресичане на червено, куче водач преведе сляпа жена, защото се ориентира по стъпките! Дори и да исках, не можех да и помогна - от моята страна вече нахлуваше поредната порция коли...само чудо я спаси тази жена.
Би трябвало да има наистина някаква резонна спрямо местоположението на светофара настройка, но не знам как и по какви критерии се прави това.
fani_i
Потребител

Мнениеот Inspector_MBP » 01 Фев 2009, 21:29

Сменянето на една светлина с друга на светофара се нарича "фаза", част от която е "такт"-а. Изреждането на всички тактове и фази предвидени в програмата на светофарната уредба се нарича "цикъл" на уредбата. 8)

Програмата на една светофарна уредба се изготвя на базата на проведени проучвания и наблюдения върху динамиката на автомобилния и пешеходен трафик. Изготвя се т.нар. "циклограма", като при автоматизираните светофари, могат да се залагат различни циклограми ( различно времево съотношение между тактовете и фазите), които са съобразени с различите характеристики на трафика през определен час от денонощието.

Относно светофарните уредби, вкл. продълбжителността на сигналите, ИМА специална инструкция ( хммм или беше наредба), в която са уредени минимално и максимално допустимите продължителност на един такт, една фаза и на един цикъл. Ако не се лъжа беше на МРРБ. От нея си спомням само, че жълтият сигнал свети винаги точно 3 сек, а сигналът "жълто-червено" точно 2 сек. :D
Последна промяна Inspector_MBP на 01 Фев 2009, 21:36, променена общо 1 път
Qui parcit nocentibus, innocentes punit.
Който щади виновните, наказва невинните.
Аватар
Inspector_MBP
Потребител

Мнениеот Inspector_MBP » 01 Фев 2009, 22:10

Аватар
Inspector_MBP
Потребител

Мнениеот kalahan2008 » 01 Фев 2009, 22:56

Inspector_MBP написа:Хоп :D ---> http://www.paragraf22.com/pravo//naredbi/42569.html

Браво, Инспекторе :D
Вече ще засичам циклите на светофарите и ако не отговарят на наредбата :arrow: "Господари на ефира" :mrgreen:
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот Inspector_MBP » 01 Фев 2009, 23:30

Сакън Калахан... сега, ако видя по "Господари на ефира" да дават светофар и до него Мавриков (приятно ми е) с хронометър в ръка, аз ли да се чувствам отговорен ??? :oops: :D :D

ПС: И предлагам темата да мине към общи. То движението в София е наказание вярно, но не ми се вижда относимо към раздел "Наказателно право". :lol:
Аватар
Inspector_MBP
Потребител

Назад към Общи дискусии