начало

ВКС отказа ново дело на осъдения на доживотен затвор двоен убиец от „Соло“ ВКС отказа ново дело на осъдения на доживотен затвор двоен убиец от „Соло“

Мога ли да получавам майчинство и да работя в друга фирма

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Мога ли да получавам майчинство и да работя в друга фирма

Мнениеот miksha » 21 Фев 2009, 16:56

Здравейте! Имам дете на година и половина и мисля да се върна на работа. Чух че мога да рабога в друга фирма по втори трудов договор и пак мога да си получавам майчинството от основния работодател. Вярно ли е това?
miksha
Нов потребител

Re: Мога ли да получавам майчинство и да работя в друга фирма

Мнениеот ivan_lawyer » 21 Фев 2009, 17:29

Предвид съботният ден, по конкретно не може да се направи обобщение - но все пак, стъпвайте много внимателно при такива действия - имам много лош опит от съветите на разни "дългогдишна служителка в НОИ" съветва млада бременна да напусне (да напусне!) работата си, защото така било изгодно. Та сума обеди-вечери похабихме да оправяме работата.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот prnedev » 23 Фев 2009, 23:04

Нямате никакъв проблем, доколкото не сте се договорили нещо друго с основният ви работодател
Погледнете, ако желаете мнението на МТСП и НОИ
prnedev
Активен потребител

Мнениеот rts » 24 Фев 2009, 14:11

Няма да коментирам "указанията" на НОИ.
Обаче, да сте чували за злопотреба с право ?
Така наречените "майчински" са целеви обезщетения на майката от НОИ (не от работодателя), които й се дават с едничката цел да си гледа детето лично.
Когато майката се върне на работа преди навършване 2-год. възраст на детето, й се полага само 50 % от това обезщетение.
Казано просто - схемата е злоупотреба с право, или с други думи: измама на държавата, а и на всички нас, които плащаме съответните осигуровки, с цел получаване на сума, която не се следва при фактическото положение на нещата (майка работи, а не си гледа лично детето).
Считам, че злоупотребата е възможна поради законодателно опущение специално да се запише съответната забрана (законодателят даже не е предполагал колко криво могат да бъдат изтълкувани разпоребите).
За да не скочат някои - аз също съм майка, при това на две деца, но подобна шмекерия даже не ми е минавала през ума (дали ум не ми достига или честността ми е в повече?)
rts
Активен потребител

Мнениеот miksha » 24 Фев 2009, 23:41

Добре де, реших просто да попитам нещо, а получих толкова оплюване и обиди.
Мислех, че тук мога да намеря нормален отговор на нещо, което чух, а се оказа, че търся безплатна консултация. За какво е този форум тогава?!
За да ви успокоя, че няма да мамя нито държавата, нито вас ще ви кажа, че вече се върнах на работа и ще получавам 50 % от майчинството си.
И все пак благодаря на тези, които ми отговориха по нормален начин.
miksha
Нов потребител

Мнениеот prnedev » 26 Фев 2009, 13:17

rts написа:Няма да коментирам "указанията" на НОИ.
Обаче, да сте чували за злопотреба с право ?...

@rts, кажете ми честно. Ако НОИ/МТСП застъпят вашата позиция, тя ще издържи ли евентуално в съда?
prnedev
Активен потребител

Назад към Данъчно право