"Не се позволява да се посаждат дървета до имота на съседа на по-малко разстояние от 3 метра за високите дървета, 1,5 метра за средните и 1 метър за ниските. Съседът може да иска разрешение от кмета на общината, района или кметството да бъдат отсечени клоните на дърветата, които се простират над неговия имот, и корените, които преминават в неговия имот. По същия ред той може да иска да бъдат преместени дърветата, които са посадени на по-близки разстояния от посочените по-горе."
В дворното ни място в моето село, на границата със съседния имот имаме три кайсиеви дъррвета. Дърветата са високи и са на по-близко от 3 метра от границата. Съседът поиска да отсека клоните над мястото му. Отсякох ги, макар че направо сърцето ми се скъса. Сега съседът иска да отсека и дърветата. на пръв поглед нищо - дърво като дърво, но ми е жал, защото са много хубави дървета
![Confused :?](./images/smilies/icon_confused.gif)
Както и да е. Аз зная как да му правя "въртели" - ще му кажа да си вземе заповед от кмета, ако я вземе, ще я обжалвам и така ще спася дърветата за още година - две.
Но ми е интересно мнението Ви за казуса от неговата материалноправна гледна точка. Добавям само един факт - кайсиите са посадени, преди оградата да се озове до тях (дърветата са много стари).
Сега въпрносите ми:
1. Фактът, че границата между имотите се е променила след засаждането и порастването на дърветата, изключва ли правото на съседа да иска тяхното преместване ?
2. Ако дърветата не могат да бъдат "преместени" (а това е очевидно при 30-годишни дървета), може ли съседът да поиска отсичането на самите дървета ? Илии след като нормата уточнява, че той може да иска само отсичането на клоните и преместването на дърветата, по арг. на противното съседът не може да иска отсичането на дървета, които не могат да бъдат преместени ?
Какво е Вашето мнение по тези въпроси ? пак казвам, на пръв поглед някакви си дървета, но все пак ... а и такава кайсиева ракия става от плодовете, че няма да преживея, ако трябва да ударя брадвата на дърветата
![Crying or Very sad :cry:](./images/smilies/icon_cry.gif)