начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

Опасният чл.5 т.1 от ЗГВГи световната финансова криза

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Опасният чл.5 т.1 от ЗГВГи световната финансова криза

Мнениеот nezret » 21 Апр 2009, 14:23

:D Мда, това наистина е много обезпокоително. Масираната рекламна депозитна кампания на нашите банки,водейки от принципа на Желязната лейди Маргарет Тачър, че Безплатен обяд няма,безплатно е сиренцето в капана за мишки, и то само за мишката.
Ме накара да се задълбоча във финансово правната материя. и така "сиренцето" е ясно, но бях втрещен когато видях "капана". За съжаление макар и малко късно, защото мнозина са "захапали" , "сиренцето" но не е късно да го оставят и да излезнат "сухи" от ситуацията.
Очертава се нов сценарий "пирамиди" и "фараони", при това банков.
Колко елегантно само, с усмивка :twisted: държавата в лицето на фонда,ще откаже, с "мотива" че депозитът тъй като е с привилигирована лихва, не попада в защитените влогове.А никоя банка не обяснява че т.н. депозити с високи лихви, не са защитени?!? а това се е водело рискова финансова сделка.
Чл. 5. (1) Не се изплащат гарантираните размери на влоговете в банката на:
1. лицата, на които са били предоставени привилегировани лихвени условия в отклонение от обявените от банката условия, които тя е длъжна да прилага към своите вложители;

Мда, . Незнанието на закона не оправдава. След жилищния балон,ще гръмне и банковия. А най добре е този текст въобще да отпадне. Скоро ще "стане" ,"отново горещо" в публичното пространство.
Най голямото достойнство на закона е че не се влияе от емоции.
http://www.vasilev-babuchev.com
nezret
Потребител

Re: Опасният чл.5 т.1 от ЗГВГи световната финансова криза

Мнениеот miriam » 21 Апр 2009, 14:44

е , ще гръмне /може би/ ако банките поне възнамеряваха да кредитират....
за сега подобни тенденции не се забелязват :D
сега просто събират ресурс чрез депозити, обаче на пазара липсват вече паричните средства и вълната от алчни за депозитни лихви вложители прогресивно намалява;
впрочем , зачестяват програмите с опити банките да поканят клиентите си по кредитите , които влизат в графа "проблемно-обезпокоителни" като им разсрочват и предоговарят плановете за разплащане.
очаквам да настъпи момент, в който ще жумят от удоволствие в момента в който клиент им предложи кеш поне главницата :D
но , да видим
miriam
Потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 21 Апр 2009, 14:59

Работил съм към Банка, даже сме регистрирали многократно, каквото трябва - има система от закони и трикове, които да държат Банката на повърхността.

Например Закона за Банките предвижда така наречената "експозиция" - тоест Банката трябва да поддържа стриктно ниво по всички показатели.

Например - влогове - те не могат да са еди-колко си процента от капитала на Банката - примерно.

Кредити - забрави да се разпашеш и да отпускаш кредити, освен ако не си с поне 100 милиона капитал и правиш кредитиране с 25 милиона.
Иначе Банката би дала кредит и от 100 милиона, колкото й е капитала, но трябва да се казваш поименно, да имаш авторитет на редовен клиент и други такива.
Но на случайни хора, т.нар. потребителско кредитиране - не може.

Освен това, всяко едно действие се контролира от "Банков надзор", което си е към БНБ - там следят стриктно и дори да не затворят Банката - им сигнализират предварително - Вие сте на "червено", вие сте на "жълто", така че е абсурд да има криза в Банковия сектор.

Освен ако не са подавани фалшиви отчети в БНБ, но не вярвам.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот nezret » 21 Апр 2009, 18:59

:D Аз винаги съм бил за, с двете ръце и двата крака, за прецизна регулация на ключови отрасли от икономиката като банковата. Свидетели сме на фалити на банки и в България и по света. Имам колежка която работеше в БНБ, и определено трябва да им се "Диша във врата". Въпреки това,обсоятелството че повечето банки са собственост на чужди банкови корпорации и е безпроблемен междубанковия трансфер(особено ако и двете банки са едни и същи). Твърде обезпокоително е съществуването на такъв текст. Според мен това не е случайно.
Дано да греша но досега интуицията ми никога не е изневерявала, за обстоятелства фактори и персони които ме интересуват.
Според мен или трябва да се махне този текст или гражданите да си приберат парите от "специален" в обикновен или както казва Бай Ганьо," Туй малко тежичко ама сигур. Как ще оставя в сейфа гюл е това миризма силна. :lol: Ще каже онзи хеке меке , ще завие края на някъде после иди го гони." :lol: :lol: :lol:
Мда, незнанието на закона не извинява.
Ще има още дела и работа за нас.
nezret
Потребител

Мнениеот Magnollia » 23 Апр 2009, 17:32

Колега nezret,
Имате пълно основание за безпокойство, ако банковата системе вземе че гръмне /което въпреки всичко не вярвам да стане/.
Според мен всички банки са длъжни да уведомяват клиентите си, че депозитите им не са гарантирани /въпреки, че и аз съм с такъв "негарантиран" депозит/.
Не го правят - това е факт.
Когато си внесох парите по "черешката на депозитите" бях напълно наясно, че парите ми не са защитени. Няма нищо лошо. Това наистина си е рисков депозит - средна лихва на година около 8.5%. Но ТРЯБВА хората да знаят. Защото иначе си е чиста заблуда. Но в тази борба за депозити никоя банка няма открито да го каже.
Единственият разумен начин е да бъде съобщено ясно и открито /медии,преса и т.н./, че съгласно "едикойси" текст от Закона депозитите с преференциални лихви не са зещитени.
Понякога истината може да ни избоде очите ....
Аватар
Magnollia
Потребител

Мнениеот nezret » 25 Апр 2009, 13:44

:D Да вече са водени разговори с няколко журналиста и редактори. По всяка вероятност въпреки цензурата(банките са едни от най големите рекламодатели), ще има публична дискусия. Най вероятно в канал 1.
За щастие има конкуренция в медиите, и всяка една медия иска новина и сензация, по възможност колкото се може по шокираща. Така те си вдигат зрителския рейтинг и тиражите. Невъзможно е да контролираш всички медии.За щастие :twisted: .
Ще бъде отново "горещо" , а аз обичам "горещите страсти" :twisted: . Ще видим какво ще кажат от БНБ, и банките и парламента. Едва ли сложните и неразбираеми банкови отчети че "всичко е наред" , би успокоило зрителите, при наличие на такъв капан. Единственото решение е отмяна на т.1 от чл.5 . Естествено , че няма да го отменят .
А отричането само засилва подозренията. Най разумно е ейзуитски , да се приме че е "грешка" , която веднага ще бъде поправена. Както направиха от КФН и засрахователите. умно. По всяка вероятност така и ще стане. Обратното ще бъде пагубна позиция , особено в предстоящата предизборна война. И при очертаваща се и задълбочаваща се световна финансова криза.
nezret
Потребител

Мнениеот borgo76 » 25 Апр 2009, 14:35

Само да попитам, това не се ли отнася само за някой клиенти-индивидуано уговорили различен лихвен процент? Например някой депозира 100 000 евро и получава подобра лихва?

Хубав уикенд колеги, :)
borgo76
Младши потребител

Мнениеот nezret » 10 Май 2009, 21:09

:D Мда, "Нещото" вече е изпратено официално до когото трябва.
оказа се че имаме и липса на траспониране на чл.2 от Директива 19/94 и процесния чл.5 не е съобразен с тази Директива?!? Както и неспазване на препоръка на ЕЦБ, която макар и да не задължителна, е желателно да се съобразяват с нея.Не че ме изненадва,напротив прави ме щастлив.
Утре в ефира на БНР,това ще бъде от водещите теми на предаването. По всяка вероятност ще излезе и моето интевю по темата в един вестник(дадено още в четвъртък) , а втори вестник също иска материали и интервю. Естествено ще се иска и становищата и на адресатите БНБ,НС,комисии съвети и т.н. Медиите винаги са обичали новините,особено когато трябва де се вземат становища и мнения на много страни.особено когато са шокиращи и скандални.
Засега ефирните телевизии пасуват(защото част от клиентите им са банки), но повече от сигурен съм че скоро ще ни викат, за да се изяснява какъв е проблема и как трябва да се реши? Тонът за песента е даден.Духът излезе от бутилката.
Очертава се наистина "гореща" нова седмица. Ния южняците обичаме горещините и горещите страсти. :lol:
Както се казва каквото зависи от нас го правим, а да става каквото ще.
nezret
Потребител

Мнениеот DEKAH » 10 Май 2009, 21:14

Колега nezret желая Ви успех с неравната битка, която започвате. За съжаление банките в БГ са превилигировани и правят каквото си искат. Чудя се кому е изгодно. Определено не е на нас - клиентите.
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот nezret » 11 Май 2009, 21:59

8) Днес беше добър ден за българската демокрация. За първи път в ефир не бях ограничаван времево. Изненадващо за мен но от БНР радио София , водещите бяха изключително толерантни и не ме прекъсваха в изложението на проблема, краткия анализ и решението. следващия понеделник пак от 4.00 часа продължава темата. Както и другите теми застраховките и кредитите. един час с музика е повече от достатъчно. В сравнение с ефирните телевизии, където ти дават не повече от 5 максимум 10 минути и то не на веднъж а на части.
Утре и вдругия ден по всяка вероятност ще излезе и интервюто ми и статии по темата както и в онлайн издания.
Мда, много ще ми е интересно ,как ще отговарят някои господа и госпожи на неудобните въпроси . Защото при всички положение адресатите на сигнала ще трябва да дават становище при това публично. Духът вече излезе от бутилката.
Шах с пешка. Ще видим какви фигури ще се раздвижат и ще прикриват Царя. А може и да жетват фигура за пешката.
Обичам шаха и винаги ми е доставяло удоволствие да смажа някого на шах или той да ме смаже , ама така че мата да ми хареса.
Избягването и криенето на проблема само ще го задълбочи. Въпреки цензурата,новината е вече факт и тепърва ще се мултиплицира и ще набира скорост. Има преса която печели истински от тиражи а не от реклами и въобще не им пука ,че това няма да се хареса на определени среди(банкери). Техният истински бизнес е да продават новини,колкото се може по скандални ,това вдига тиражите им. А сигнала на ФПБ е истинска "храна" и "празник" за тях. Защото за да се вземат мненията на 8 държавни институции ,по темата си е направо една седмица материал напред.
Това е хубавото на информационното общество. На свободата на словото. Ако един е цензуриран , другия не е .Конкуренцията е жестока и всеки иска "горещ материал".
Колкото и да им е неприятно отново ВИП господата ще бъдат принудени да приемат дуела,при това отново пред камерите на ефирните телевизии. Ех аз съм "стара хрътка" със солиден опит и въобще не ми пука кой ще бъде отсреща.
Винаги съм уважавал достойните опоненти.
nezret
Потребител

Мнениеот lexter » 11 Май 2009, 22:29

nezret написа::D Чл. 5. (1) Не се изплащат гарантираните размери на влоговете в банката на:
1. лицата, на които са били предоставени привилегировани лихвени условия в отклонение от обявените от банката условия, които тя е длъжна да прилага към своите вложители;

още в началото на годината като учехме финансово право и стана на въпрос за този закон (згвб) попитах асистента абсолютно същото - тези преференциални условия не са ли по смисъла на въпросния закон "привилегировани лихвени условия" депозитите с промоционална лихва - той ми каза че не са, просто са някакъв друг продукт и т.н. и че нямало такова нещо в един хипотетичен момент да се окаже, че именно тези депозити са негарантирани... Предполагам, че не съм му задал въпроса достатъчно точно, но май и той не беше съвсем запознат. Няма да му споменавам името, че е доволно известен :)
поздрави, следя с интерес!
lexter
Потребител

Назад към Общи дискусии