начало

Председателят на СРС подкрепи искането за защита на Мирослав Петров Председателят на СРС подкрепи искането за защита на Мирослав Петров

Порок върху завещание

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Порок върху завещание

Мнениеот Aratron » 12 Юли 2009, 11:55

Колеги, някой знае ли в каква степен се уврежда волеизявлението, при неотбелязване факта на изготвяне на завещанието извън кантората на нотариуса?
Някой знае ли решение на ВКС относно такъв казус?
Благодаря
Aratron
Младши потребител

Re: Порок върху завещание

Мнениеот razli4na » 12 Юли 2009, 12:25

Уточнете фактите!
razli4na
Активен потребител

Мнениеот Aratron » 15 Юли 2009, 10:41

Здравейте, благодаря Ви за интереса към казуса.
Фактите са следните: В началото на завещанието, изготвено от нотариуса, пише - "В нотариалната ми кантора, намираща се ...", което е грешка. По-надолу, в края завещанието пише - "в дома на завещателя", което е правилното фактическо положение.
Завещателят е починал, а наследниците, посочени в завещанието не са закововите наследници, а посочени трети лица.
Въпросът е как може да се "заздрави" волеизявлението на завещателя и дали има съдебна практика за такъв казус?
Благодаря!
Aratron
Младши потребител

Мнениеот REVOLUTION » 15 Юли 2009, 10:45

Според мен това е явна техническа грешка и не може да се отрази на завещанието!
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот razli4na » 15 Юли 2009, 11:27

REVOLUTION написа:Според мен това е явна техническа грешка и не може да се отрази на завещанието!

Абсолютно точно!
Не е налице нито порок във волята, нито порок във формата и според мен. Няма какво да "заздравявате", пък и след смъртта на наследодателя, няма и как. Поправка на явна техн. грешка се извършва по същия ред и форма, както и самото нот. завещание- ясно е, че сега това не може да се случи, защото завещателят не може да положи подпис.
Дори и да не се приеме като явна техническа грешка, по същество казвате, че "По-надолу, в края завещанието пише - "в дома на завещателя", което е правилното фактическо положение."- макар и да не е много ясно от поста ви, явно тази част от текста сочи мястото на съставяне на завещанието, а вероятно горе е посочено кой и къде се е явил. Изискването за форма в чл. 24, ал. 2 ЗН касае посочване мястото на съставяне.
Ползвайте си завещанието, пък ако някой има правен интерес, нека спори и доказва обратното.
razli4na
Активен потребител

Мнениеот sunrise » 15 Юли 2009, 16:14

И аз мисля като колегите. Завещанието не е сред актовете ,които трябва да бъдат извършени изрично в кантората на нотариуса, в работното му време, така че не смятам ,че опорочава по какъвто и начин волята на завещателя. Те може и на пазара,докато докарат маслините да го напишат :lol: .
sunrise
Активен потребител

Назад към Семейни казуси