- Дата и час: 27 Яну 2025, 22:10 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Любими думички от " наше село"
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
Re: Любими думички от " наше село"
За клетвите... Имаше едно време едно списание с комикси "Дъга", това го помним старото поколение, младите като Палимсест не знаят; та имаше един комикс за Хитър Петър като малък (Хитър Петър според мен е чисто и просто един селски тарикат, между другото, без никаква гражданственост ). В него чорбаджийката или там попадията ли беше (някаква комично-отрицателна героиня) кълнеше малкия Петър: "Господ да го убие, чумата да го тръшне, сакато да ходи дано...". Аз това - понеже ми беше направило впечатление - взех, че го повторих на някакъв съученик мотамо (е, във второ лице: господ да те убие, и т.н.) и с това възмутих и потресох младата ни учителка, която ме чу.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
-
portokal - Старши потребител
portokal написа:та имаше един комикс за Хитър Петър като малък
Не, това беше малкият Петърчо - синът на Хитър Петър.
portokal написа:В него чорбаджийката или там попадията ли беше (някаква комично-отрицателна героиня) кълнеше малкия Петър: "Господ да го убие, чумата да го тръшне, сакато да ходи дано..."
Попадията беше. Казала на малкия Петърчо да не пипа баницата, че била сложила отрова в нея. В същото време бащата на Петърчо - Хитър Петър, помагал на попа да заколи свинята, ама попът му дал само едно свинско ухо. Петърчо като ходил за вода, видял в мазето окачените суджуци, пуснал ведрото в кладенеца, с въжето от кладенеца измъкнал суджуците и ги пратил с магарето в тях си. После отишъл в къщата на попа, награбил баницата и когато дошла попадията, й казал "Изпуснах ведрото в кладенеца, затова реших да умра и изядох отровната баница". Та оттам идват клетвите на баба попадия.
Ей, голям смях беше с тая "Дъга".
взех, че го повторих на някакъв съученик мотамо (е, във второ лице: господ да те убие, и т.н.) и с това възмутих и потресох младата ни учителка, която ме чу.
Малииии, не знаех че си била таквоз зло
- system
- Активен потребител
Брей, как помни - вярно, че имаше такова нещо за баница и свински уши. А че е бил синът, съм забравила. Помня само клетвите.
Аз че бях проклето хлапе, бях; но в случая май важното е, че думите звучат непознато и интересно - виж и Палимсест как проявява интерес към клетвите. А в друг мой много любим случай - макар че няма нищо общо с народните говори - един съученик, с който не знам защо много се дразнехме взаимно (не вярвам да е било от любов, както се смята обикновено), ми заяви: "Портокалке, ма, ти си пикник". На тоя същия аз му виках, че е изедник - не защото не знаех какво значи, а защото ми звучеше достатъчно пъклено като за него.
Аз че бях проклето хлапе, бях; но в случая май важното е, че думите звучат непознато и интересно - виж и Палимсест как проявява интерес към клетвите. А в друг мой много любим случай - макар че няма нищо общо с народните говори - един съученик, с който не знам защо много се дразнехме взаимно (не вярвам да е било от любов, както се смята обикновено), ми заяви: "Портокалке, ма, ти си пикник". На тоя същия аз му виках, че е изедник - не защото не знаех какво значи, а защото ми звучеше достатъчно пъклено като за него.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
-
portokal - Старши потребител
Лумпени.
Доколкото ми е известно има широка употреба, неограничена по географски признак. Дори не е диалектна форма.
Доколкото ми е известно има широка употреба, неограничена по географски признак. Дори не е диалектна форма.
- Гост.
- Старши потребител
Задават въпрос в училище: "колко е голямо сърцето на човека". Нашето приятелче (и съученик) Ивката-ПардонО, отговаря:
- Еми кокото един песник!
Песник-юмрук
(дори не знам песник или пестник се пише) :roll:
- Еми кокото един песник!
Песник-юмрук
(дори не знам песник или пестник се пише) :roll:
http://www.save-darina.org ...Остава аромат и в ръката, подарила розата! http://vbox7.com/play:cb237e95
-
diaida - Активен потребител
portokal написа:Абе, така си е, кобилата, даже във вид на "кобилетина", се смята за по-расово животно от магарицата (при това магариците биват предимно дърти такива).
"коскоджа ми ти магарица"
когато приКвечер/тва не знам от кой край е/ се върнех от барата/реката/, където по цел ден правехме глупости, баба ми ме посрещаше с думите: еж се къв си мускарив, дече си ял живи ора!
преод : виж се какъв си мръсен, като че ли си ял живи хора!
т'ва северна българия- врачанско.
@system, не се налага да се извиняваш.
едит: то ние от реката не излизахме. чудно как съм бил мръсен.... голем изрод требе да съм бил, за да се омърлям у водата
http://www.youtube.com/watch?v=CZo12LIWqYw
-
satir - Активен потребител
kalahan -е,
Това "мязам" не е ли приличам? Чувала съм го в Хасковския регион- "мяза на това, мяза на онова"...?
"Барам" е пипам, но, явно по македонски тертип, значи и търся.
Наскоро в Софийския регион ме зашеметиха с изречението: "На утре ден, че го побарам", което значело :"Утре ще го потърся"
И ме подсетихте за "Дъга".Вярно, аз тогава бях дете много невръстно, но помня за малкия Петърчо.
Не знам Систем как помни всичко това в детайли.
Това "мязам" не е ли приличам? Чувала съм го в Хасковския регион- "мяза на това, мяза на онова"...?
"Барам" е пипам, но, явно по македонски тертип, значи и търся.
Наскоро в Софийския регион ме зашеметиха с изречението: "На утре ден, че го побарам", което значело :"Утре ще го потърся"
И ме подсетихте за "Дъга".Вярно, аз тогава бях дете много невръстно, но помня за малкия Петърчо.
Не знам Систем как помни всичко това в детайли.
- Гост
Круелке,здрасти сега във форума... Щото преди малко ти писах на друго място... Това,което си писала за "мязам" е неточно.Действително е от Хасковска област,но е "мясам",т.е."приличам". Има и други думички от "наше село" като нап. "шилянгузи"-т.е."охлюви",което е неточна употреба на турската дума "силян гьоз".Пък като се сети човек колко охлюви има из милата ни съдебна система-ум да му зайде на човек! Наскоро се сетих за един разговор,в който стана дума за контролно по биология...Та идело реч за костенурките,но детето било "обучено" да ги идентифицира като "корубени желки" ,и така си ги и написало...
- porcelain
- Младши потребител
porcelain написа: ... Наскоро се сетих за един разговор,в който стана дума за контролно по биология......
контролно, съответно и брилянтен отговор:
"птицата се състои от: горен анус, долен анус и шкембе."
едит: това е то, да си знаят децата уроците.
-
Уважаеми,Сатире,зная,че "контролно" е разговорния вариант на "контролна работа"...Просто съзнателно реших да използвам този вариант,с оглед темата...Поздрави
- porcelain
- Младши потребител
предрага порцелан, взех повод от поста ви и пуснах моя. контролното или контролната работа изобщо не са тема на поста. виж... анусите и шкембето да.
-
Простено и е, днес и се събраха много вълнения извънработни, аз съм жив свидетел , щото я разсейвах да не Фнимава никъде
И, вярно, че беше "мяса"
porcelain, те сега ме метна в размисъл. Това "желки" какво беше - жаби ли?
И, вярно, че беше "мяса"
porcelain, те сега ме метна в размисъл. Това "желки" какво беше - жаби ли?
Последна промяна cruel_la на 30 Юли 2009, 17:28, променена общо 1 път
- Гост
Най-странното е, че колкото и диалекти да съществуват, до сега не ми се е случило съвсем да не разбера за какво иде реч, макар че има думички, дето никога не съм чувала ... Дали някога, някъде сме ги чували, дали от контекста се подразбира, хващайки по някоя и друга позната дума Дори в трънско прекрасно си се разбирах, в Родопите също не съм срещала проблеми в общуването, заради езика (като изключим турскоговорящите).
Да не говорим, че диалектите си имат някакъв особен чар, пък и са си едно допълнително богатство. Вършат страхотна работа, особено като българи си говорят пред чужденец, дето поназнайва български. Колко да знае? ...
Да не говорим, че диалектите си имат някакъв особен чар, пък и са си едно допълнително богатство. Вършат страхотна работа, особено като българи си говорят пред чужденец, дето поназнайва български. Колко да знае? ...
http://www.save-darina.org ...Остава аромат и в ръката, подарила розата! http://vbox7.com/play:cb237e95
-
diaida - Активен потребител
малко е встрани от темата, но нема сила която да ме спре да го пусна:
Писмо на проф. Александър Балабанов- Балан до министъра на просвещението Иван Вазов през 1916 г. по повод извеждането на Балан в пенсия:
Господине министре,
с душесмут окосъзрях във вестникопродавците всекидневни, че е сторена изпъдица на самоличността ми от висшето просветилище народно, поради негодие старешко. Това вля злиногорчило в душепокоя ми и ме подтикна към устопсувни и матерни мръснословия, защото ако ме окосъзрете, ще заключите, че съм душесвеж, сърцемлад и в преяко якотелие, никакво коленослабие и кръстонемощни поличби не са ме спохождали. Храноглътните ми желания са като у новобрачник. Гълталището ми , коремчето ми и продължавите ги телесни добавки са в изправност. Сърцетупът ми е нормален. Кръвотласъкът ми е естествен, а любощенските ми подсети са непрестанни.
При това якосърдие и якотелие бива ли да ме подвъргвате на изпъдица?
С настоящето си буквописно заявление Ви моля да не ме изпращате в пенсионно пустовремие, а в буднодневие да ме оставите на трудотворна занимавка.
Последна доплънка:
Виж, ако става дума за професор Влахов, той, макар, че е в ергенски самолипс, изпада в кръстонемощие и е в пълен угас на любощенските си подсети. Ето защо неговата изпъдица е по-належаща!
С почит: проф.БАЛАН
п.с. ноо яко
Писмо на проф. Александър Балабанов- Балан до министъра на просвещението Иван Вазов през 1916 г. по повод извеждането на Балан в пенсия:
Господине министре,
с душесмут окосъзрях във вестникопродавците всекидневни, че е сторена изпъдица на самоличността ми от висшето просветилище народно, поради негодие старешко. Това вля злиногорчило в душепокоя ми и ме подтикна към устопсувни и матерни мръснословия, защото ако ме окосъзрете, ще заключите, че съм душесвеж, сърцемлад и в преяко якотелие, никакво коленослабие и кръстонемощни поличби не са ме спохождали. Храноглътните ми желания са като у новобрачник. Гълталището ми , коремчето ми и продължавите ги телесни добавки са в изправност. Сърцетупът ми е нормален. Кръвотласъкът ми е естествен, а любощенските ми подсети са непрестанни.
При това якосърдие и якотелие бива ли да ме подвъргвате на изпъдица?
С настоящето си буквописно заявление Ви моля да не ме изпращате в пенсионно пустовремие, а в буднодневие да ме оставите на трудотворна занимавка.
Последна доплънка:
Виж, ако става дума за професор Влахов, той, макар, че е в ергенски самолипс, изпада в кръстонемощие и е в пълен угас на любощенските си подсети. Ето защо неговата изпъдица е по-належаща!
С почит: проф.БАЛАН
п.с. ноо яко
-
satir написа: Писмо на проф. Александър Балабанов- Балан
Приятелю, не го приемай като заяждане, но ... не е ли Александър Тодоров - Балан ? Знам, че има и Александър Балабанов, но той не е Балан, а и е бил доста по-млад през 1916 г.
- system
- Активен потребител
system написа:satir написа: Писмо на проф. Александър Балабанов- Балан
Приятелю, не го приемай като заяждане, но ... не е ли Александър Тодоров - Балан ? Знам, че има и Александър Балабанов, но той не е Балан, а и е бил доста по-млад през 1916 г.
не, не си прав. името е Александър Теодор Балан.
п.с. то като се копи->пейст требе и да се чете. ама аз редактирах текста само, щото имаше неточности а заглавието ц... не погледнах.
-
Добре де, няма значение. Иначе писъмцето е много свежо .
- system
- Активен потребител
джуджале- колело
воскръци, працале- парцали
драмоль- вълна
п.с. банско и разлог
воскръци, працале- парцали
драмоль- вълна
п.с. банско и разлог
-
чешире - панталони (от Западните покрайнини - не панталоните, а думата)
- system
- Активен потребител
Бабонзери
а да видим кой я знае тая дума
а да видим кой я знае тая дума
-
Standbay - Потребител
|
|