начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Моля за помощ!!

Моля за помощ!!

Мнениеот sisipisi03 » 27 Авг 2009, 16:55

Здравейте! Имам нужда от компетенен отговор на един казус, който възникна. Искам предварително да се извиня за моята лична некомпетентност по правните въпроси. Въпросът ми е следният. Аз и моят съпруг живеем с неговите родители и неговият брат в една къща. Днес в къщи дойде частен съдия изпълнител, който изиска определена сума от брата на моят съпруг която се дължи от него по някъкви кредити /така и не разбрахме какви/ и ни съобщи, че срокът за погасяване е 2 седмици. Въпросът ми е следният, ако той не намери тази сума каква е процедурата по нататък? Ще се иземе ли имуществото ни? Интересува ме, тъй като Аз и моят съпруг имаме закупена нова пъкъщнина, защото се местим на друг етаж от къщата, та възможно ли е и нея да я вземят без знячение, че тя е наша /за някои мебели и ел. уреди нямаме фактури, а само касови бележки и квитанции/ а не на брата на моят съпруг? Благодаря предварително!
sisipisi03
Нов потребител

Re: Моля за помощ!!

Мнениеот carolina » 27 Авг 2009, 19:10

Принципно длъжникът отговаря със собственото си имущество. Ако къщата е на негово име или притежава определени идеални части от нея, то съдебния изпълнител има право да я опише и изнесе цялата или идеалните части, които той притежава на публична продан. Зависи и от размера на дълга и дали този дълг е обезпечен с ипотека на въпросната къща. Ако къщата е негова, то и имуществото в нея е с изключение на тази част от него, която с фактури можете да докажете, че е ваша. Но способите за изпълнение за различни и всеки отделен случай е различен. Зависи естествено и взискателя какво ще поиска.
carolina
Нов потребител

Re: Моля за помощ!!

Мнениеот sisipisi03 » 28 Авг 2009, 09:24

По принцип цялата къща е собственост на бащата на моя съпруг брат му и той все още нямат предписана част от нея. Размера на дълга е около 7000лв. Това означава ли, че все пак могат да влязат в моят дом и да вземат моята покъщнина? Извинявам се за въпросите, но много ме вълнува този казус т.к. чакам дете и се надявам докато родя да му осигура дом, в който да го посрещна. Бихте ли ми обяснили и какво имате предвид като казвате "Но способите за изпълнение са различни и всеки отделен случай е различен. Зависи естествено и взискателя какво ще поиска."?
sisipisi03
Нов потребител

Назад към Изпълнително и обезпечително производство