начало

ВКС отказа ново дело на осъдения на доживотен затвор двоен убиец от „Соло“ ВКС отказа ново дело на осъдения на доживотен затвор двоен убиец от „Соло“

Калкулатор за законна лихва-задължение във валута

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Калкулатор за законна лихва-задължение във валута

Мнениеот ocean » 21 Дек 2008, 13:57

Здравейте!
Вероятон темата ми не е точно за този раздел, но не се сетих за по-подходящо място.
Много търсих и не намерих в нета, но може и да не съм търсила както трябва....
Трябва ми калкулатор за изчисляване на законна лихва върху сума във валута (евро).
Може ли някой да ми даде линк?
Благодаря!
Петък е време за приятелите. Джони, Джак, Джим и всички останали.
Аватар
ocean
Потребител

Re: Калкулатор за законна лихва-задължение във валута

Мнениеот Гост. » 21 Дек 2008, 14:41

Колега, в лева използвам това http://www.epi.bg/index.php?src=%2Fcalcs.php .
За € не мога да помогна, освен да се обърнете към някоя банка да ви стори изчислението...
Гост.
Старши потребител

Мнениеот ocean » 21 Дек 2008, 14:55

Благодаря.
В лева и аз използвам същото. :)
Някак си много бях уверена, че в нета им валутен калкулатор и изобщо не го мислех, а изчислението ми трябва за утре. :oops:
Аватар
ocean
Потребител

Мнениеот Гост. » 21 Дек 2008, 14:59

Прочетох темата ви, и се чудя защо дирите връщане на сумата в евро, след като е платена левовата равностойност?

п.п. може и да е глупава питанката ми...
Гост.
Старши потребител

Мнениеот ocean » 21 Дек 2008, 16:33

Защото така предпочита клиентът.
Още се чудя какво да правя, всъщност. Лошото е, че нямам много време за чудене. :D
Мога да поискам евро и ако съдът приеме искането за неоснователно-евентуално да присъди левове.
В представите на клиента той е платил евро-нищо, че е изплатил левовата им равностойност. Цената по договора е посочена в евро. Опасенията му са, че след няколко години дела левовете, които ще му бъдат присъдени, ще са по-малко ет сумата в евро.
Смущава ме това, че той е извършил плащането в лева, защото е можел да избира-евро или левова равностойност. Всъщност, издадената му фактура също е в лева.
Аватар
ocean
Потребител

Мнениеот kalahan2008 » 21 Дек 2008, 18:10

Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот ocean » 21 Дек 2008, 20:45

kalahan2008, благодаря!
Доколкото виждам, това не са калкулатори, всъщност.
Но се ориентирам за съотношението ОЛП/либор.
Измислих какво да правя. :)
Аватар
ocean
Потребител

Мнениеот prnedev » 22 Дек 2008, 19:02

И аз благодаря Калахан. Не знаех, че се гледа тримесечния Либор. Да имаш представа само за долари и евро ли го определят или има и за други валути? Примерно рубла?
prnedev
Активен потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 22 Дек 2008, 19:15

Без експертиза няма да ти приемат претенцията, освен ако не става въпрос за предварително уточняване. Защо ще вършиш работата на вещото лице?
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот kalahan2008 » 23 Дек 2008, 02:11

prnedev написа:И аз благодаря Калахан. Не знаех, че се гледа тримесечния Либор. Да имаш представа само за долари и евро ли го определят или има и за други валути? Примерно рубла?

Има и за други валути, но за рубла мисля, че няма.
"LIBOR е важен референтен лихвен процент не само за Британската лира, но и за други валути като например Американския долар, Евро, Японската йена, Швейцарския франк, Канадския долар, Австралийския долар, Шведската крона, Датската крона и Новозеландския долар."
http://bg.wikipedia.org/wiki/LIBOR
Постановление № 72 от 8 април 1994 г. за определяне на законната лихва по просрочени задължения в левове и във валута
Държавен вестник брой: 15
Година: 2000
Орган на издаване: МС
Дата на обнародване:
22 фев 2000
МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ
П О С Т А Н О В И:
Член единствен.
(1) (Предишен текст на чл. единствен, изм., ДВ, бр. 15 от 2000 г.) Определя от 1 септември 1994 г. годишен размер на законната лихва за просрочени задължения, както следва:
1. в левове - основният лихвен процент на Българската народна банка за периода плюс 10 пункта;
2. в конвертируема валута - тримесечният Либор за съответния вид валута плюс 10 пункта.
(2) (Нова, ДВ, бр. 15 от 2000 г.) Дневният размер на законната лихва за просрочени задължения е равен на 1/360 част от годишния размер, определен в ал. 1.
Заключителни разпоредби (Загл. изм., ДВ, бр. 74 от 22.08.1995 г.)
& 1. (Предишен параграф единствен, ДВ, бр. 74 от 22.08.1995 г.) Това постановление се издава на основание чл. 86, ал. 2 от Закона за задълженията и договорите и отменя Разпореждане N: 1238 на Министерския съвет от 1951 г. за определяне на максималния процент на договорните лихви (обн., Изв., бр. 52 от 1952 г.;изм., ДВ, бр. 6 от 1991 г.).
& 2. (Нов - ДВ, бр. 74 от 1995 г.) За заварените към 1 септември 1994 г. просрочени задължения в конвертируема валута годишният размер на законната лихва е равен на лихвата по годишния депозит на обслужващата банка на длъжника за съответния вид конвертируема валута, в която се води задължението.
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот dimeto84 » 23 Дек 2008, 10:02

ocean,
След като договорът е в евро , можете да търсите сумата в същата валута. Има множество решения на ТК в тази насока.
dimeto84
Нов потребител

Мнениеот ocean » 23 Дек 2008, 10:18

ivan_lawyer ,
Аз така и направих. Шляпнах някакво число за лихвата във валута (което си знам отсега, че е доста занижено, ама да не плащам ДТ залудо :) ), поисках експертиза и после ще увеличавам иска.
Все пак, доста се изненадах, че не успявам да намеря такъв калкулатор в нета. Мислех, че в него има всичко. :lol:

dimeto84 , благодаря!
Поисках си еврата, а при условията на евентуално обективно съединяване на исковете (че да не ме заковат с 2 такси)-левовата равностойност с всичките му там изчислени лихви върху частичните плащания до завеждането на иска, с искане за лихви след завеждането... абе, петитумът стана доста усукан.
Тия решения ще ги търся по-късно. Сега нямах никакво време. Имам допуснато обезпечение на бъдещ иск и срокът за завеждането ми изтичаше вчера. Нямаше за кога да ровя практика, за да съм напълно спокойна.
Аватар
ocean
Потребител

Мнениеот ocean » 15 Сеп 2009, 18:46

Здравейте!
Повдигам отново старата си тема, за да не пускам нова.
Въпросът ми продължава да е същият-има ли някъде в нет-а калкулатор за изчисляване на законна лихва върху вземания във валута. В частност-евро.
Може пък нещата да са се променили през последните 9-10 месеца. Не че открих нещо. :?
Аватар
ocean
Потребител

Мнениеот prnedev » 16 Сеп 2009, 00:49

Ами... не ми е попадал... и... май ще взема да поръчам ;-D
prnedev
Активен потребител

Мнениеот razli4na » 16 Сеп 2009, 11:03

razli4na
Активен потребител

Мнениеот ocean » 16 Сеп 2009, 12:22

Благодаря за линка, но с него се смята лихва върху суми в лева.
Обадих се в Епи-нямат разработен продукт за изчисления на валутни лихви. Но благодариха за идеята. Може да обмислят въпроса. :)

Само за сведение. Реших си проблема. Намерих човек, който ползва Апис Финанс. В този продукт има възможност за изчисляване на лихва върху суми във валута. Чакам да ми изпратят изчисленията.
Аватар
ocean
Потребител

Назад към Данъчно право