начало

ВКС отказа ново дело на осъдения на доживотен затвор двоен убиец от „Соло“ ВКС отказа ново дело на осъдения на доживотен затвор двоен убиец от „Соло“

Храната освободена доставка ли е?

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Храната освободена доставка ли е?

Мнениеот Гост. » 01 Окт 2009, 21:08

.............. написа:Здравейте,
Аз съм колежка, но съм с малко опит. Бихте ли ми помогнали относно тълкуването на един закон? Ще съм Ви много благодарна. Притеснявам се да не се объркам. Става въпрос за дневен център за работа с деца(фирма), регистриран по Закона за социалното подпомагане и притежаващ лиценз за извършване на социални услуги за лица до 18 г.Тази социална услуга е освободена от облагане с ДДС по силата на чл.40 ЗДДС. Наред с тази социална услуга на децата се дава и храна, която получателите също заплащат заедно със специфичната грижа.
Питането е храната може ли да се приравни на социална услуга, за да бъде освободена от ДДС? Защото съгласно ЗДДС доставката на храна е облагаема. Можете ли, да погледнете ЗСП и пар.1, т.21 от ППЗСП и да ми кажете според Вас дали храната е включена като част от другата социална услуга. Четох писма на НАП - доста спорна практика, да не го говорим, че при ревизия могат да начислят ДДС, да не признаят данъчния кредит..
Като чета т.21 си мисля, че е част от социалната услуга и може да бъде призната за освободена доставка.
21. (нова - ДВ, бр. 40 от 2003 г., в сила от 01.05.2003 г., доп. - ДВ, бр. 54 от 2006 г.) "Дневен център" е комплекс от социални услуги, които създават условия за цялостно обслужване на потребителите през деня или седмично, свързани с предоставяне на храна, задоволяване на ежедневните, здравните, образователните и рехабилитационните потребности, както и на потребностите от организация на свободното време и личните контакти. В случаите, когато предоставянето на услугите е седмично, обслужването на потребителите е от понеделник до петък.
Въпросът тук даже не е толкова по ЗДДС, и се чудя сериозно храната е ли социална услуга за този дневен център за работа с деца или не е.
Благодаря Ви за отделеното време и внимание.

Поздрави, и приятна почивка

:?:
Гост.
Старши потребител

Re: Храната освободена доставка ли е?

Мнениеот Гост. » 03 Окт 2009, 18:15

Помощта е нужна на колега, писал ми на лични.
Често се забравя за какво всъщност е този форум- помощта между колеги става изчезващ вид. Не без нечия чужда намеса.

Ако ти е проблем есемеса- аз лично ще пусна ( само уточни колко), но ще изисквам отговор.
Ако имаш вяра на думата ми.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот prnedev » 04 Окт 2009, 03:20

Поли, нещо не ми е ясно... Храната отделно ли се плаща или е част от "абонамента". Въпроса е в следното - ако се плаща общо, без да се прави разграничение между социалната услуга и храната, тогава тази храна ще е "съпътстваща доставка" освободена доставка - чл.128 ЗДДС. Но ако се плаща отделно или формално е разделена, дори и в един документ (например фактура) - социална услуга + храна, тогава може да се приеме, че тази доставка не е свързана - т.е., може да се купува само храна. Ако е вторият вариант, тогава доставката е облагаема - т.е. ще има ДДС. Защото данъчните власти приемат, че храна може да се купи и от друго място - т.е. този детски център ще ползва едно данъчно предимство спрямо един обикновен ведомствен стол или стандартна кръчма...
prnedev
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 04 Окт 2009, 03:33

Така. На теб разчитах, но не исках да злоупотребявам с познанството ни. :D

Благодаря, много мило.

Ако има повече въпроси, редно е да сподели в темата.
Ще помоля за това. И за по-толерантно отношение към младите колеги.
Гост.
Старши потребител

Назад към Данъчно право