начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Помощ относно изпълнителен лист.

Помощ относно изпълнителен лист.

Мнениеот ebui_88 » 17 Ное 2009, 14:49

Приятел онзи ден си извадил изпълнителен лист срещу човек който му е дължал определена сума пари и е прочел нещо което го е обезпокоило а то е следното :

ВАЖНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА ДЛЪЖНИКА

Предоставя Ви се възможност в двуседмичен срок:
1. Да платите сумата, посочена в настоящата заповед, или да подадете в съда писмено възражение по образец, приложен към заповедта.
2. Ако възражението бъде подадено в двуседмичния срок, кредиторът може да предяви с иск вземането си срещу Вас. Ако иск не бъде предявен, заповедта няма да влезе в сила и ще бъде обезсилена.
3. Заповедта подлежи на незабавно изпълнение и въз основа на нея е издаден изпълнителен лист срещу Вас.
4. Подаването на писмено възражение до съда не спира изпълнението на заповедта. Изпълнението се спира, само ако заповедта е издадена въз основа на запис на заповед, менителница или приравнена на тях друга ценна книга на заповед, както и облигация или купони по нея.

Притесненията са му от 4-та точка интерисуваше се ( защото е имал запис на заповед ) от нея защото пише "Изпълнението се спира, само ако заповедта е издадена въз основа на запис на заповед..." .
Това ще рече ли че ако длъжника подаде възражение пари от него не могат да се вземат?

Поздрави.
ebui_88
Младши потребител

Re: Помощ относно изпълнителен лист.

Мнениеот ianeva » 17 Ное 2009, 15:04

ebui_88 написа:
Това ще рече ли че ако длъжника подаде възражение пари от него не могат да се вземат?

Поздрави.

Ще рече, че ако бъде подадено възражение и същото бъде уважено, изпълнението ще бъде спряно, а на Вашия приятел ще бъде указан 1-но месечен срок, в който да предяви иск относно вземането си.
От чалга до чалга разликата е огромна и, Слава Богу, аз нямам идея каква е
Аватар
ianeva
Потребител

Мнениеот ebui_88 » 17 Ное 2009, 15:09

Откъде мога да прочета повече за този иск че нещо не намирам информация .

Благодаря и поздрави .
ebui_88
Младши потребител

Мнениеот ianeva » 17 Ное 2009, 15:31

ГПК /Гражданско-процесуален кодекс/ - текста го има и тук, в Лекса. За производството, в което сте в момента, глава 37-ма, от чл. 410 като започнете и ... Иначе за това какво представлява един иск в гражданския процес, целия кодекс, плюс 5-6 години учене :)
Съвсем сериозно, консултирайте се с адвокат, текат срокове /това, ако бъде подадено възражение/.
Успех!
От чалга до чалга разликата е огромна и, Слава Богу, аз нямам идея каква е
Аватар
ianeva
Потребител

Мнениеот DEKAH » 17 Ное 2009, 15:39

Прочети пич.... дано да се справиш :mrgreen:

ianeva, ама и ти си една. Защо направо не му посочиш правните основания в ГПК и да сяда да пише човека?

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот sunrise » 17 Ное 2009, 15:59

Колеги, като гледам каква самодейност се развива тук, се чудя дали същата цари и в медицинските форуми. Например:Ей туканка така нещо ме боде, мога ли да си го оперирам с кухненския нож и кой точно да ползвам. После с макара "Мечка" ли да се зашия или с машинна на фестон бод. :D
sunrise
Активен потребител

Мнениеот ebui_88 » 17 Ное 2009, 17:53

sunrise написа:Колеги, като гледам каква самодейност се развива тук, се чудя дали същата цари и в медицинските форуми. Например:Ей туканка така нещо ме боде, мога ли да си го оперирам с кухненския нож и кой точно да ползвам. После с макара "Мечка" ли да се зашия или с машинна на фестон бод. :D

Случвало ли ти се е да искаш да получиш информация за обща култура която в бъдеще да ти е полезна ? :mrgreen: :mrgreen:
Нали форума е за помощ от по запознатите към тези които не знаят . Разбирам, че трябва да се отиде при адвокат което обаче не значи, че не трябва да съм запознат с процедурите , ако ти се наложи да отидеш на планина с колата и нямаш обхват на мобилния и на кой да се обадиш повярвай общата ти култура ще те спаси от бедата особено зимата.

Благодаря за информацията на тези които дадоха такава, на другите само поздрави :mrgreen:
ebui_88
Младши потребител

Мнениеот portokal » 17 Ное 2009, 17:55

sunrise написа:Колеги, като гледам каква самодейност се развива тук, се чудя дали същата цари и в медицинските форуми. Например:Ей туканка така нещо ме боде, мога ли да си го оперирам с кухненския нож и кой точно да ползвам. После с макара "Мечка" ли да се зашия или с машинна на фестон бод. :D

Споко, сигурна съм, че цари. :)
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот sunrise » 17 Ное 2009, 17:58

Повярвайте, щом се е стигнало до изпълнение, общата Ви култура може само да Ви изиграе лоша шега. Затова и Ви го описах по този начин. Пък и някак не ми се вписва в общата култура основанията за спиране на изпълнението, много специална ми звучи.
Наистина, това е нещо за специалист , не защото искаме да Ви вземем парите, а защото може да Ви излезе скъпо и безвъзратно.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот p_dyan » 18 Ное 2009, 01:48

Това което цитирате обаче е от заповедта за незабавно изпълнение.
Ако има изп.лист, то тичайте при ЧСИ, той ще проучи имуществотто , ще наложи запори и възбрани и ще изпрати тази Заповед за незабавно изпълнение на длъжника. От този момент ще тече 14 дневен срок. Така че поне ще можете да се обезпечите, ако има възражение, а аз мисля че няма да има възражение.
p_dyan
Потребител

Назад към Изпълнително и обезпечително производство