начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Разноски по изп.дело при хипотезата на чл. 433 (1),т. 7

Разноски по изп.дело при хипотезата на чл. 433 (1),т. 7

Мнениеот drlaw » 05 Мар 2010, 14:11

Има издаден изп. лист през 2000 г. в полза на Топлофикация за задължения от 1999 г. и изпълнително дело при ДСИ. През 2008 г. делото на основание § 3. (1) ЗЧСИ е продължено от ЧСИ. Заведохме отрицателен установителен иск, че вземането е погасено по давност и с решение на съда от ноември 2009 г. той бе уважен. Междувременно ЧСИ беше запорирал трудовите възнаграждения на длъжниците и се натрупа достатъчна сума за удовлетворяване на взискателя, както и на разноските по изп. дело.
Пуснахме молба до ЧСИ за прекратяване на осование чл. 433 (1),т. 7 ГПК, в началото на януари т.г. Близо месец и половина ЧСИ не го прекрати под предлог, че чака становище от взискателя-Топлофикация. Най-накрая, в средата на февруари, делото беше прекратено, но за съжаление ЧСИ отказа да върне на длъжниците всички пари.
В мотивите си той посочва, че всички разноски, направени до датата на представеното влязло в сила съдебно решение, остават в тежест на длъжника.
Та питането ми е дали това е правомерно с оглед на разпоредбата на чл. 79, ал. 1, т. 1 от ГПК.
Имам ли основание да си търся парите от ЧСИ по реда на чл. 441 ГПК, вр. с чл 45 ЗЗД или пък да ги търся от взискателя?
drlaw
Младши потребител

Re: Разноски по изп.дело при хипотезата на чл. 433 (1),т. 7

Мнениеот kalahan2008 » 05 Мар 2010, 23:16

Според мен следва да си ги искате от взискателя, ако същите са платени от него. Ако взискателят не ги е платил, но ЧСИ ги е начислил, следва да си ги искате от ЧСИ.
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

Re: Разноски по изп.дело при хипотезата на чл. 433 (1),т. 7

Мнениеот pbp_bg » 06 Мар 2010, 00:36

По мое мнение, ще може да си търсите парите, разпределени след релевиране на влязлото в сила решение за прекратяване пред ЧСИ-то. До този момент е бил налице законосъобразено образуван и воден процес, погашенията на дълга и разноските по който не подлежат на връщане. Изправени сте не пред изначална липса на годно изпълнително основание - тогава щяха да подлежат на връщане всички суми, събрани в производството, а таксите по него да са в тежест на взискателя, а пред последващо възникнало основание за прекратяване на производството /макар да се учудвам, че сте водили ОУИ, възражение до съдебния изпълнител за перемиране вероятно също щеше да свърши работа/.
На кратко - след предоставяне на решението на ЧСИ от него ще си търсите това, което си е удържал за такси, а от взискателя - това, което му е преведено за погасяване на дълга и евентуално за платени такси.

Успех!
П.С.: Ако не Ви затруднявам, за мен представлява имтерес решението по водения ОУИ. Ще съм благодарен, ако ми го изпратите или пуснете във форума :wink:
Aut inveniam viam, aut faciam
pbp_bg
Младши потребител

Назад към Изпълнително и обезпечително производство