начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Моля за малко помощ/разяснения

Моля за малко помощ/разяснения

Мнениеот gabdar » 12 Мар 2010, 11:28

Здравейте,
обръщам се към Вас с молба за малко помощ или разяснения, тъй като адвоката, който използвам до неделя е на ски и ми е неудобно да му звъня отново.
Изключително съм притеснена, затова се извинявам ако звуча объркано или некомпетентно.
Става въпрос за следната ситуация: съпругът ми се е договрил да замени семейният ни автомобил за друг, като доплати на другия собтсвеник 1000 лева. Аз от самото начало не съм съгласна с тази замяна. Другия собственик обаче настоява да действат бързо и двамата сключват договор за покупко-продажба на другия автомобил. В договора е записано, че съпруга ми е платил 1000 лева за новия автомобил. А другия собственик, че е получил тези пари. Договора е нотариално заверен. Другия собственик е накарал съпруга ми да подпише запис на заповед за сумата от 1000 лева с падеж 4 месеца. Съпругът ми е дал 500 лева, но не е получил разписка и предаването на парите не е станало пред свидетели.
При това съпругът ми предава документите и всички ключове от нашия автомобил на другия собственик.
При регистрацията в КАТ и последващ преглед в сервиз на новия автомобил става ясно, че той е със сериозен дефект, ремонта на който струва колкото е половината от реалната цена на автомобила - около 5000 лева.
Аз разбирайки за тези факти се обадих на въпросното лице и му казах, че искам да възстановим нещата в първоначалния си вид, тоест ние да си получим нашия автомобил, а ние да прехвърлим неговия на негово име. Получих отказ и настояване/заплаха, че въпреки несъгласието и незнанието си трябва да подпиша договор за покупко-продажба на нашия автомобил. Лицето ми заяви, че няма как да си получим нашия автомобил.
Свързах се с адвоката си и той ми нахвърли следното:
-трябва да подадем жалба за обсебване по член 206 от Наказателния кодекс или по член 108 от Закона за собствеността и автомобила ще ни бъде върнат.
- освен това може да искаме разваляне на договора за покупко-продажба на другия автомобил на базата на член 195 от ЗЗД във връзка с член 193 от ЗЗД. Той обаче не беше сигурен, дали е нужно да подаваме такова искане за разваляне на договора или да чакаме другото лице да ни съди. Каза, че ще мисли по въпроса.
Адвоката ми смята, че при положение, че в момента ние имаме на наше и двата автомобила, не бива да се притесняваме. Според него на базата на член 144 от Закона за движение по пътищата договорите за покупко-продажба са само писмени и не е възможно да се обяви нашия автомобл за собтсвеност на другото лице само заради устната договорка. Мен обаче това изключително ме притеснява.
Извинявам се, за многословието, но в момента съм след тежка операция и не мога да изляза и да се консултирам с друг адвокат и затова се обръшам към Вас.
И само последно ако оподадем жалба за обсебване има ли срок, в който да ни върнат автомобила.
Предварително благодаря на всички, които ще ми отговорят.
gabdar
Нов потребител

Назад към Изпълнително и обезпечително производство