начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

Нов конкурс за младши магистрати !!!

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати

Re: Нов конкурс за младши магистрати !!!

Мнениеот velikova_ » 13 Юни 2010, 21:44

Аз пък не съм много наясно, защо все още има юристи, които са неграмотни?Съм се пише с Ъ, а не с А. А нали за това е форума, всеки да каже какво мисли, та дори и да е сбъркал.
Последна промяна velikova_ на 13 Юни 2010, 23:58, променена общо 1 път
velikova_
Потребител

Мнениеот velikova_ » 13 Юни 2010, 21:46

И отново към така всезнаещия колега - въпросителното изречение завършва с въпросителен, а не с точка.
velikova_
Потребител

Мнениеот portokal » 13 Юни 2010, 21:57

Вие пък - ами не на всеки е дадено да е наясно с такива неща. 8) Само на квалифицираните.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот kvalificiran1 » 13 Юни 2010, 22:12

Колеги, имате ли идея защо сте юристи и,какво включва вашта съдийска или прокурорска представа- в България, не се бие с чук по бюрото.
kvalificiran1
Потребител

Мнениеот kvalificiran1 » 13 Юни 2010, 22:21

portokal написа:Вие пък - ами не на всеки е дадено да е наясно с такива неща. 8) Само на квалифицираните.

Вие колежке, защо мислите, че сте юрист, -0защото сте го завършила-?
kvalificiran1
Потребител

Мнениеот niamame » 13 Юни 2010, 22:32

Хора защо се заяждате,дайте да гледаме конструктивно на нещата,казуса който Ви се е паднал е мн. мн. интересен, абе гаден си е, завъртян.То за това са само три въпроса.Три ама какви :!: Процесуалната част е доста по-интересна, да не кажа по-трудната.
niamame
Младши потребител

Мнениеот portokal » 13 Юни 2010, 22:33

А, аз не мисля, че съм юрист. :)
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот niamame » 13 Юни 2010, 22:34

Между другото казуса е много познат,имам чувството, че и др.път се е падал.
niamame
Младши потребител

Мнениеот lawyers1 » 13 Юни 2010, 22:50

kolegi, spred men parite ne sa vru4eni na Dimov za da gi pazi, a za da gi " zaklu4i v kasata i da gi durji tam". Fakti4eska vlast vurhu sumata Iliev izob6to ne e pridobil, i parite ne sa mu bili vru4eni za "pazene"
lawyers1
Младши потребител

Мнениеот lawyers1 » 13 Юни 2010, 22:58

Taka 4espored men e nalice drugo prestuplenie protiv sobstvenostta, no to ne e obsebvane. I molia vi predstaviate kazusite to4no kakto sa bili predstaveni na konkursa, a ne "kakto na vas vi haresva", za da mogat ostanalite kolegi da pridobiat deistvitelna predstava za faktologiata.
lawyers1
Младши потребител

Мнениеот magi_jeleva » 13 Юни 2010, 23:07

Пишете на кирилица, моля!
magi_jeleva
Потребител

Мнениеот lawyers1 » 13 Юни 2010, 23:18

Добре, щом считате че е по-добре :)
lawyers1
Младши потребител

Мнениеот kvalificiran1 » 13 Юни 2010, 23:41

Колегите, които са се явявали знаят ли що е съд?
kvalificiran1
Потребител

Мнениеот niamame » 14 Юни 2010, 00:09

Ало,квалифицирания айде отивай да спиш,този форум не е за теб.Гуд бай :wink:
niamame
Младши потребител

Мнениеот fair_play » 14 Юни 2010, 01:11

sunshine_75 написа:Мотивирайте, колега. Аз го направих - моето тръвдение, де... Не съм казала, че не са вещи. И Черно море, и личната Ви карта също са вещи. Но не могат да бъдат предмет на кражба или обсебване.

Твърдението, че парите не са вещи наистина е нелепо. :shock: Ако се приеме, че не са вещи, означава да приемем, че не могат да бъдат предмет на престъплението "обсебване", а дългогодишната практика на наказателните съдилища сочи тъкмо обратното. А колегата sunshine_75 е направила добър опит за мотивация на тезата си, но въпреки пространното копиране (цитиране) на Ж.Сталев, считам че опитът и попада в категорията "абсолютно негоден" :D
Дори в цитираните редове от Сталев са обяснени нагледно понятията "държане", "владение" и "собственост", когато се отнасят до "пари в брой". Пак там пише: "Единственото вещно право върху парични знаци е правото на собственост" Именно и това право на собственост се брани от нормите на Глава Пета от НК - "Прстъпления против собствеността" . Да приемем, че парите не са вещи и поради това не могат да бъдат предмет на престъпленя против собствеността, означава да декриминализираме всички случаи на своене на пари :shock: :shock: :shock: . Ако това се възприеме в практиката на съдилищата, би следвало , когато ви обсебят пари, единствената ви защита да е по гражданскоправен ред :shock: за непозволено увреждане :shock: , защото според колегата ще излезе, че своенето на пари е несъставомерно, понеже не били вещи!!! :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:
fair_play
Младши потребител

Мнениеот sunshine_75 » 14 Юни 2010, 07:16

:roll: къде съм писала, че парите НЕ са вещи?!?!.... А личната ми карта НЕ може да бъде открадната в наказателноправен смисъл (в този смисъл: П6-71 Пл., изм. и доп. с П 7-87-Пл., ІІ, т. 1, ТР 54-89-ОСНК, Р 178-72-ІІ, 261-76, І, 305-81-І)...Когато ми е било времето да мотивирам отговори на казуси, съм го направила. Тук се опитвах само да разсъждавам успоредно с колегите, кандидатствали вчера. Наистина би било нелепо твърдението, че парите НЕ са вещи.... Ама не виждам някой да го твърди... И къде съм казала, че парите НЕ могат да бъдат предмет на престъпленията против собствеността???
Че е жега, жега, но чак пък толкова - да Ви се привиждат твърдения, изхождащи от мое име...или аз да не виждам какво съм написала... :roll:
sunshine_75
Потребител

Мнениеот portokal » 14 Юни 2010, 09:48

А може би Р. Ненков е напълно прав - може би не е случайна разликата между чл. 201 и чл. 206 във формулировката на предмета. :roll:
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот fair_play » 14 Юни 2010, 18:53

sunshine_75 написа:А личната ми карта НЕ може да бъде открадната в наказателноправен смисъл (в този смисъл: П6-71 Пл., изм. и доп. с П 7-87-Пл., ІІ, т. 1, ТР 54-89-ОСНК, Р 178-72-ІІ, 261-76, І, 305-81-І)

А аз къде съм писал, че личната Ви карта може да бъде предмет на кражба??? Всеки който си е направил труда да прелисти някоя друга страница, е запознат с това положение. :!: Ясно е, че НЕ може.
След като прегледах внимателно написаното от Вас, трябва да призная, никъде не пишете, че парите не са вещи. Може би съм останал с впечатление, че твърдите, че не са вещи
sunshine_75 написа:в наказателноправен смисъл
, защото препращайки ни към Ж.Сталев, правите сравнение между вещноправния режим на парите като особен вид движими вещи и този на обекновените движими вещи.
sunshine_75 написа:И къде съм казала, че парите НЕ могат да бъдат предмет на престъпленията против собствеността???
Че е жега, жега, но чак пък толкова - да Ви се привиждат твърдения, изхождащи от мое име...или аз да не виждам какво съм написала...

Къде сте казала ли? :D :D :D
Ето тук: от sunshine_75 на 13 Юни 2010, 14:38
"Мотивирайте, колега. Аз го направих - моето тръвдение, де... Не съм казала, че не са вещи. И Черно море, и личната Ви карта също са вещи. Но не могат да бъдат предмет на кражба или обсебване." (48л. т.е. два "листа" по-назад)
Ако правилно съм Ви разбрал, сравнявате ПАРИТЕ с Черно море и личната Ви карта, като твърдите, че всички те не могат да бъдат предмет на кражба или обсебване - това не са ли престъпления против собствеността???
За Черно море и личната карта съм съгласен :D , но за парите не.
Напълно сте права, sunshine_75!!! Че е жега, жега е, но чак пък толкова! ...или като чета НК ми се привижда, че кражбата и обсебването са престъпления против собствеността (може пък само в моя кодекс да са ги сложили там) или, като, чета мнението Ви ми се привижда, че сте написали цитираното по-горе !!! :shock: :? Не знам, може Вие да пишете едно, а във форума да публикуват друго, или някой друг пише от Ваше име. :?
fair_play
Младши потребител

Мнениеот kvalificiran1 » 14 Юни 2010, 19:08

Kолеги на какво мнение сте за прилагането на чл.201 от НК, аз мисля, че квалифицирането трябва да е по 206, защото Илиев е дал парите на Димов за пазене, като се е осланял на приятелството между тях и тук качеството му длъжностно лице не е приложимо, защото той не ги пази като такова, независимо че 201 предвижда "или пази и управлява".Какво мислите вие?
kvalificiran1
Потребител

Мнениеот olia_paskova » 14 Юни 2010, 21:17

Определено няма никаква логика да е 201, със сигурност квалификацията е по чл. 206 НК - Димов не е извършил престъпление в кръга на службата или функцията си... парите са му поверени от Илиев, а не от дружеството, в което работи. :roll:
olia_paskova
Младши потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Конкурси, изпити