начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

Дарение между братя

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Дарение между братя

Мнениеот poluobuvka » 28 Юни 2010, 20:42

Притежаваме имот ( апартамент ) в идеални части 4/7 на мен и съпруга ми, 3/7 на брата на съпруга ми. (девер май ми се пада...)
Брата на съпруга ми ще прехвърли чрез дарение неговите 3/7 на съпруга ми. Въпросът ми е как ще бъдат разпределени идеалните части?
2/7 на мен от съсобственост и 5/7 на съпруга ми ( 2/7 от съсобственост и 3/7 от дарените части ) :roll:
Благодаря
poluobuvka
Младши потребител

Re: Дарение между братя

Мнениеот REVOLUTION » 28 Юни 2010, 21:21

А Вие как сте придобили 4/7 съсобственост със съпруга Ви?
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот poluobuvka » 28 Юни 2010, 22:43

Покупка
poluobuvka
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 29 Юни 2010, 08:02

Въпросът ми е как ще бъдат разпределени идеалните части?

Слад дарственото разпореждане на Маншон- за полуобувка ид. части не се променят - 2/7, за Мъхеста брада- 5/7.

п.п. разчитам на чувството ви за хумор!
Гост.
Старши потребител

Мнениеот tino76 » 29 Юни 2010, 10:49

Зависи от режима на имуществени отношения, които сте избрали - законов режим на общност, законов режим на разделност или договорен режим. Ако се предположи, че е първият режим тогава според чл.22 СК - Вещните права, придобити преди брака, както и придобитите по време на брака по наследство и по дарение, принадлежат на съпруга, който ги е придобил. Така, че върху тези 4/7, които ще се прехвърлят чрез дарението нямате никакви права до смъртта на съпруга ви (освен ако при самото дарение не прехвърли в равни части неговата 4/7 идеална част - по 2/7 на вас и на съпруга ви). След нея ще имате дял от тях, който се изчислява по правилата на Закона за наследството.
Аватар
tino76
Потребител

Мнениеот poluobuvka » 29 Юни 2010, 12:34

Благодаря .
Значи Полуобувка, остава с половинката от 4/7. :wink:
Наясно съм, че поученото чрез дарение си е само за надарения. Въпросът ми не е свързан с евентуални претенции. Просто ми беше интересно дали така ще е разпределено в нотариалния акт. /т.е. чисто технически /
Благодаря и хубав ден на всички.
P.S. Отивам да проверя дали са узрели боровинките на Мъхеста брада :lol:
poluobuvka
Младши потребител

Мнениеот poluobuvka » 29 Юни 2010, 13:50

И още нещо...
Необходима ли декларация за липса на задължения на Дарителя или удостоверението за данъчна оценка по чл. 264, ал.1,в което е описано че няма непогасени задъжения за имота е достатъчно :roll:
poluobuvka
Младши потребител

Назад към Семейни казуси