начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Как се закрива изп. дело?

Как се закрива изп. дело?

Мнениеот potrebitel » 19 Юни 2010, 09:02

Добро утро, колеги,

С какъв акт се приключва изпълнително дело, по което дългът с таксите за ЧСИ, е платен?
И трябва ли препис от него да се изпрати на длъжника?

Благодаря Ви предварително!
potrebitel
Потребител

Re: Как се закрива изп. дело?

Мнениеот Гост. » 19 Юни 2010, 15:41

Тук някъде четох становище на колеги( СИ), че след като не сте в хипотезата на чл. 433( а вие не сте), ИП няма да бъде прекратено с нарочен акт - постановление.
Ако се не лъжа това бе становище на колегата Балуев, а на него вяра имам, но мъничко йезуитско ми се видя тълкуването на чл. 433. После прочетох и това ТР и прецених да е съвсем прав.
Тълкувателно решение № 47 от 1.IV.1965 г. по гр. д. № 23/65 г., ОСГК
Съдебна практика на ВС на НРБ - граждански отделения, 1965 г., С., Наука и изкуство, 1966 г.
чл. 330 ГПК
С настъпване на някое от основанията, посочени в чл. 330, ал. 1, б. "а" до б. "е" ГПК, принудителното изпълнение се прекратява по силата на закона и от този момент отпадат наложените възбрани и описи, от който момент се прекратява действието им независимо от това, дали са вдигнати или не.
----------------------------

Основанията за прекратяване на принудителното изпълнение са посочени в чл. 330, ал. 1, букви "а" до "е" ГПК. Тези основания се групират, както следва: погасяване на изпълняваното право, отмяна или обезсилване на изпълнителното основание и изпълнителния лист, оттегляне на искането за изпълнение и когато взискателят не е поискал извършването на изпълнителни действия в продължение на 2 години. С настъпването на някое от тези основания изпълнителното правоотношение се прекратява по силата на закона. Наистина в чл. 330, ал. 2 ГПК е предвидено съдебният изпълнител да издаде постановление за прекратяване на изпълнението, но това постановление не прекратява същото, а установява, че по силата на закона то вече е прекратено. Следователно постановлението не е условие за прекратяване на принудителното изпълнение. Щом с настъпване на фактите, предвидени в чл. 330, ал. 1 ГПК, настъпва по право прекратяването на принудителното изпълнение, то наложените възбрани и запори отпадат от този момент, от който момент се прекратява действието им независимо от това, дали са вдигнати, или не.

И в ГПК отм. чл. 330 не съществуваше изрична разпоредба в този смисъл, но ТР си е задължително.
Напоследък се получава следното по мои ИД- длъжникът плаща всичко- дълга и разноските по изпълнението.
При ДИ- изпрати ми писмо с рекапитулация на дължимите суми ( разноски за адв. хонорар, главница и лихви) и че същите са преведени по сметка на взискател, като ме уведоми, че делото се прекратява.

При ЧСИ- едва при справка на място установих, че делата вече са прекратени ( не съм гледала архивните дела- важното е, че когато се обадих на взискатели потвърдиха превода на сумите).
Гост.
Старши потребител

Мнениеот potrebitel » 19 Юни 2010, 16:34

Благодаря Ви, poli_g!

Действително чл. 433 ГПК не предвижда прекратяване при пълно изплащане на дълга според поканата за доброволно изпълнение.

Доколкото Ви разбирам, изпращането на фактура, сметка и пр. от ЧСИ до длъжника с вписване на направените от него разплащания и разходи по изп. дело, наред с уверение, че съответната сума е преведена на взискателя, следва да е крайният акт на производството?!

И още един въпрос, ако позволите: когато един от солидарно отговорните длъжници изплати цялата сума по поканата, ЧСИ изисква ли писмено потвърждаване от него, че той изплаща целия дълг и впоследвствие ще уреди сметките с останалите длъжници?
potrebitel
Потребител

Мнениеот Гост. » 20 Юни 2010, 09:21

В интерес на истината, като се замислих- никога не съм представлявала длъжник :) , винаги съм от отбора на взискател и не мога да посоча конкретно( вярвам, че някой от колегите все ще даде съвет поне. :) )

Доколкото Ви разбирам, изпращането на фактура, сметка и пр. от ЧСИ до длъжника с вписване на направените от него разплащания и разходи по изп. дело, наред с уверение, че съответната сума е преведена на взискателя, следва да е крайният акт на производството?!

Според мен с изплащане на сумите се погасява изпълнителното правоотношение ( самото изп. дело е вече без предмет) и това прекратяване няма да стане с постановление на СИ, ако не е на лице хипотезата на чл. 433, а с протокол по чл. 434 з приключване на изпълнителното производство.
Но, от друга страна, такъв протокол не съм получавала никога. :lol:

ДСИ ми изпрати писмо( дори не бе именувано), като ме уведомяваше, за разпределение на дължимите суми и кога са преведени. Повече нищо не съм получавала. при справка установих, че има резолюция от съдията- да се уведоми В, че сумите са преведени по посочената от нас банкова сметка. Толкоз( делото бе от 2001г. за една стара издръжка, тук и протокол нямаше).

А ЧСИ изобщо не ме уведомявал( пък съм за В). При него ходя с цял списък- след справка в тяхната система ми казват, че делата са прекратени поради плащане на целия дълг вкл. разноските по изпълнението. Не съм изисквала да видя кориците на делото ( вече съжалявам, защото не мога да дам, и на себе си, отговор - този факт дали е обективиран поне в протокол). :oops:
Това по частните ми дела.

Когато иде реч за дела на някое от ДП, които обслужвам, изпраща писмо, като ни уведомява, че ИД с длъжник ..... е прекратено, поради погасяване на дължимите суми, чрез плащане и че същите са преведени по банковата сметка на предприятието.

Което не дава отговор на питането ви- как Д ще разбере, че делото е приключило.

когато един от солидарно отговорните длъжници изплати цялата сума по поканата, ЧСИ изисква ли писмено потвърждаване от него, че той изплаща целия дълг и впоследвствие ще уреди сметките с останалите длъжници?

Не би следвало, поради естеството на задължението- солидарния длъжник отговаря за целия дълг.
Но ако иска да упражни правата си по чл. 429- само с нарочна молба.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот potrebitel » 20 Юни 2010, 10:54

poli_g,

Благодаря Ви и лек ден!
Успешна делова седмица!
potrebitel
Потребител

Мнениеот kalahan2008 » 01 Юли 2010, 20:38

Как се "закрива" изпълнително дело? Няма изрична норма в ГПК. Делото се "приключва"/"свършва" според разбиранията на съдебния изпълнител - някои с протокол, други с резолюция, трети - с постановление. Ние ги приключваме с постановление.
В крайна сметка, няма особено значение как ще се нарече актът, важно е да има такъв.
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

Назад към Изпълнително и обезпечително производство