- Дата и час: 27 Яну 2025, 17:45 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Нов конкурс за младши магистрати !!!
|
|
Re: Нов конкурс за младши магистрати !!!
Колеги юристи всички,които са се представили успешно или
неуспешно на конкурса за "младши съдия"
Имам едно предложение !!!
Не смятате ли за справедливо,в наредбата за назначаване на младши
съдии и младши прокурори да се постави изискване за
успех/например 4.50/
при кандидатстване за длъжността "младши съдия" или "младши
прокурор". Не мислите ли ,че ще е по-справедливо,ако успехът от
семестриалните или държавните изпити участва като
балообразуваща оценка при формиране на крайният резултат при
класацията , а не както е при сега действащата наредба ?
успех/например 4.50/
- gospojicata
- Нов потребител
gospojicata написа:Колеги юристи всички,които са се представили успешно или
успех/например 4.50/
Съгласна съм с теб! Но за жалост ако въведат такова правило няма как ''законно'' да вкарат отрочетата си и родата и т.н!
П.С Прави впечатление хора завършили с 3,5 или 4 имат по 5 и повече на прокурорския...На мен ми се струва странно,а на вас?
- kiara.
- Младши потребител
Колеги на мен ми направи впечатление, че при оценките на прокурорския няма нито една работа, която да е оценена от арбитър, а на съдийския има доста такива (повече от 40).Не ви ли се струва странен фактът, че бяха толкова бързо изнесени резултатите от прокурорския? Според мен проверяващите са знаели първите оценки и са бързали да ги проверят и не са искали да протакат.
- velikova_
- Потребител
kiara. написа:П.С Прави впечатление хора завършили с 3,5 или 4 имат по 5 и повече на прокурорския...На мен ми се струва странно,а на вас?
Колеги, не търсете под вола теле - оценките от държавните на са критерий и това го знаем всички. Лично аз имам 4 по ГПН, 5 по НПН и 5 по ППН.. което си е доста зле, но това не ми попречи сега да изкарам хубава оценка и вЕрвайте ми никой не ми е помогнал, а съм постигнал всичко сам с много безсънни нощи четене ( в този ред на мисли е видна и обратната тенденция - хора с 6 от държавните не са допуснати?!)
Със сигурност писменият изпит е анонимен и ако някой от връзкарите го мине, то после е вярно, че ще влезе, но трябва да има поне 4,50, а това означава, че не е като да не знае съвсем нищо
В крайна сметка, някой във форума беше казал преди време една мнооого мъдра мисъл: "Връзкарите ще ги познаем по начина, по който са написали актовете си" - било то решения или постановления
Присъдите на съдбата не подлежат на обжалване!!!
В. Коняхин
В. Коняхин
- mishi_83
- Потребител
Благодаря Ви, че така бързо откликнахте на моята тема, но според мен е
нужна промяна на законодателната уредба .Поне отличниците да имат
малко привилегии при кандидатстване.
Ако ние не поставим този въпрос -Кой ще го направи ?:))
- gospojicata
- Нов потребител
Melly написа:
Не си тормози главицата сега. Имаш по-важни задачки!
Някой ден...., може и да ти припомня.
Ами, ако имам късмет и се класирам, че почерпя и тогава ще ми разкажеш А ако отпадна - може да се напием от мъка и пак да разкажеш за това коя е "къртицата" хехех
Присъдите на съдбата не подлежат на обжалване!!!
В. Коняхин
В. Коняхин
- mishi_83
- Потребител
gospojicata написа:Благодаря Ви, че така бързо откликнахте на моята тема, но според мен е
Колега, ако не сте прочели в законопроекта на ЗСВ се предвижда оценките от държавните изпити да отпаднат.А сега не разбрах при действащата уредба по какъв начин отличниците нямат привилегии?
- velikova_
- Потребител
Колеги, я знаещите ако нямат нищо против да пояснят как протича точно този изпит.
Всички ли влизат едновременно или на порции, дава ли се време да се мисли, само по въпросите ли питат или те разхождат из конспекта. В зала ли се провежда или в стая / кабинет/. Дават ли ти номерче, записват ли ти някъде въпросите и ред други подробности, които според вас са важни.
Между другото за мен е дива простотия да не дават да се ползват закони или практика. Няма човек който да познава дума по дума законодателството ни и съдебната практика да речем от 1950 г. до 2010г. например Нима когато един съдия или един прокурор се подготва за делото или си пише акта, не ползва нормативни документи, то бива бива ама........ нейсе.
И да не забравяме, че силата, връзките и мвр ще бъдат с явяващите се на изпитите.
Всички ли влизат едновременно или на порции, дава ли се време да се мисли, само по въпросите ли питат или те разхождат из конспекта. В зала ли се провежда или в стая / кабинет/. Дават ли ти номерче, записват ли ти някъде въпросите и ред други подробности, които според вас са важни.
Между другото за мен е дива простотия да не дават да се ползват закони или практика. Няма човек който да познава дума по дума законодателството ни и съдебната практика да речем от 1950 г. до 2010г. например Нима когато един съдия или един прокурор се подготва за делото или си пише акта, не ползва нормативни документи, то бива бива ама........ нейсе.
И да не забравяме, че силата, връзките и мвр ще бъдат с явяващите се на изпитите.
- batko
- Младши потребител
kiara. написа:
П.С Прави впечатление хора завършили с 3,5 или 4 имат по 5 и повече на прокурорския...На мен ми се струва странно,а на вас?
На мен не.Аз съм една от тези.При другите не зная как беше, но лично при мен в университета нямаха значение оценките.Учех редовно и работех от 2-ри курс.Държавните изпити си ги взех един след друг за кратко време и това не ми позволи да имам перфектната подготовка.За гражданскоправни науки учих тогава 15 дни Как съм успяла за тия 15 дни да изкарам 4, не зная.Обяснявам си го с това, че си четях редовно.А да се съглася с колежката да искат оценка от дипломата за допускане до конкурса е безумие.В крайна сметка сме юристи, а не математици.Закони, кодекси, наредби се менят постоянно и ако искаш да си в час и качествен юрист, трябва да си наясно с това как стоят нещата законно сега, в момента, а не как са били по време на следването в университета.
За Батко - виж тук viewtopic.php?f=10&t=41343&p=402582#p402582.Едно от последните мнения е мое и съм писала как минава.
- T.A.R.A.
- Потребител
Здравейте колеги,
Не мислите ли,че въобще оценките от държавните изпити трябва да бъдат извадени от балообразуването?Или пък както е при кандидатстване-конкурсните оценки да имат по-голяма тежест.Много добре знаете,че на държавните изпити има доста голяма доза субективизъм...Да не Ви казвам какво беше на моите държавни...Чиста проба късмет.Ако се паднеш в хубавата комисия-супер,ако ли не-честито.Една оценка не може да бъде показател за това колко струваш.А и всичко може да се случи на един такъв изпит.Може да си бил с температура,притеснен или просто да не си симпатичен на комисията.Няма да конкретизирам,но на един от изпитите от комисията ми казаха,че съм за 6,но понеже гласът леко ми потрепервал и съм имала наглостта да се извиня за това потреперване , ми поставиха оценка 4-да съм знаела как да се държа друг път.А и жената в комисията нещо спомена и външността ми...Била съм русичка и сладка,пък и ученолюбива...Нещо не й се харесах.Както и да е.И-сборът от оценките ми е 5,е значи ли ,че по презумпция съм по-глупава от тези със 6-ците?Бившите ми преподаватели и магистратите при които си карах стажа не са на това мнение.Освен това познавам хора,които имат 6 на държавните,а на практика и един казус може да решат.Всичко е много относително и строго индивидуално.Не казвам,че тези,кото имат 6 на държавните са глупави-напротив-80/100 от тях си заслужават,но не само тези оценки са критерии.Наистина мисля,че доста кадърни хора,именно поради тази бариера,(ако нямаш успех на държавните по-малко от 5)не могат да се реазлизират.
Защо нещо от миналото да влияе по такъв начин в/у бъдещето?Къде е и равното начало,за което навсякъде се говори?
Не мислите ли,че въобще оценките от държавните изпити трябва да бъдат извадени от балообразуването?Или пък както е при кандидатстване-конкурсните оценки да имат по-голяма тежест.Много добре знаете,че на държавните изпити има доста голяма доза субективизъм...Да не Ви казвам какво беше на моите държавни...Чиста проба късмет.Ако се паднеш в хубавата комисия-супер,ако ли не-честито.Една оценка не може да бъде показател за това колко струваш.А и всичко може да се случи на един такъв изпит.Може да си бил с температура,притеснен или просто да не си симпатичен на комисията.Няма да конкретизирам,но на един от изпитите от комисията ми казаха,че съм за 6,но понеже гласът леко ми потрепервал и съм имала наглостта да се извиня за това потреперване , ми поставиха оценка 4-да съм знаела как да се държа друг път.А и жената в комисията нещо спомена и външността ми...Била съм русичка и сладка,пък и ученолюбива...Нещо не й се харесах.Както и да е.И-сборът от оценките ми е 5,е значи ли ,че по презумпция съм по-глупава от тези със 6-ците?Бившите ми преподаватели и магистратите при които си карах стажа не са на това мнение.Освен това познавам хора,които имат 6 на държавните,а на практика и един казус може да решат.Всичко е много относително и строго индивидуално.Не казвам,че тези,кото имат 6 на държавните са глупави-напротив-80/100 от тях си заслужават,но не само тези оценки са критерии.Наистина мисля,че доста кадърни хора,именно поради тази бариера,(ако нямаш успех на държавните по-малко от 5)не могат да се реазлизират.
Защо нещо от миналото да влияе по такъв начин в/у бъдещето?Къде е и равното начало,за което навсякъде се говори?
- bruck
- Младши потребител
Пак искам да пожелая успех на класираните кандидати, да пожелая на всички да променят организацията на конкура само в частта, която се касае за оценките от държавните и късмет на всички, които като мен след лятото продължават да се готвят за догодина!
Всичко е корупция, долу комунизма, път на демокрацията, дайте път на кадърните, а не на родните!
Всичко е корупция, долу комунизма, път на демокрацията, дайте път на кадърните, а не на родните!
- kvalificiran1
- Потребител
Дали трябва или не да отпаднат оценките от държавните от бала може доста да се дискутира, според мен обаче това да ги има тези оценки в бала е до голяма степен оправдано, защото това е допълнителен критерий, на базата на който да направят класирането. В този смисъл не трябва да се маха и успехът от следването - както предвижда новия проект за промени в ЗСВ. Отното по същата причина - няма как да се направи класиране. Както сте видели оценките на много хора съвпадат - писмен устен. Съвпадат дори при държавните в бала ! С други думи, ако отпадне оценката от следване и държавните - просто няма как да направят класиране.
Изход от тази ситуация може би е самият магистратски конкурс да стане повече етапи - по подобие на адвокатския. Да го направят примерно в 4-5 части за да се отсеят до края. Тогава няма да има нужда да си гледат оценките от университета.
Изход от тази ситуация може би е самият магистратски конкурс да стане повече етапи - по подобие на адвокатския. Да го направят примерно в 4-5 части за да се отсеят до края. Тогава няма да има нужда да си гледат оценките от университета.
- ragazo
- Потребител
както и да се промени зсв недоволни винаги ще има.
според мен редно е оценките от следването и държ.изпити да се вземат предвид при равни показатели на конкурса.
високи или ниски оценките от държ.изпити и следването са изкарани в различни университети, при различни изпитващи и в различни години.
все пак една от целите на конкурса е да определи най-добрите в момента.
според мен редно е оценките от следването и държ.изпити да се вземат предвид при равни показатели на конкурса.
високи или ниски оценките от държ.изпити и следването са изкарани в различни университети, при различни изпитващи и в различни години.
все пак една от целите на конкурса е да определи най-добрите в момента.
- dedra
- Потребител
Това с оценките от дипломата еколкото добре , толкова и зле. Или някой се чувства застрашен, че може с дипломата си от 6.00, да се изправи пред някой тройкаджия и току виж последния го отнесал като куцо пиле домат.
Аз лично имах колеги, които бяха влезнали през задния вход в юридическия факултет (от бройка 70 места, влизат 90 човека), 5 години си плащаха на всеки изпит, но поне си признаваха. И сега аз питам, колко е обективна тази оценка, да не сте от тези и за това да се напъвате толкова, за да останат като балообразуващи. Защото можещия и знаещия юрист не го притеснява факта дали ще му вземат оценката от еди кой си предмет, а се притеснява дали ще му дадат поле за изява.
Що се отнася до държавните, по гражданскоправни науки, на мен на държавния ми беше професор Мръчков, една жена мисля, че съдия, и Григор Григоров, та във въпросната комисия ставаше каквото каже проф. Мръчков, който изобщо не слушаше какво му се говори, говориш не говориш , оценката е еднаква за всички - на 10 човека имаше една тройка.
На стажа си се запознах с една жена адвокат (съветник на Президента), която е била във въпросната комисия и е подала молба да я освободят поради факта, че не е била доволна от начина на оценяване и обективизъм при провеждането на изпита.
Аз лично имах колеги, които бяха влезнали през задния вход в юридическия факултет (от бройка 70 места, влизат 90 човека), 5 години си плащаха на всеки изпит, но поне си признаваха. И сега аз питам, колко е обективна тази оценка, да не сте от тези и за това да се напъвате толкова, за да останат като балообразуващи. Защото можещия и знаещия юрист не го притеснява факта дали ще му вземат оценката от еди кой си предмет, а се притеснява дали ще му дадат поле за изява.
Що се отнася до държавните, по гражданскоправни науки, на мен на държавния ми беше професор Мръчков, една жена мисля, че съдия, и Григор Григоров, та във въпросната комисия ставаше каквото каже проф. Мръчков, който изобщо не слушаше какво му се говори, говориш не говориш , оценката е еднаква за всички - на 10 човека имаше една тройка.
На стажа си се запознах с една жена адвокат (съветник на Президента), която е била във въпросната комисия и е подала молба да я освободят поради факта, че не е била доволна от начина на оценяване и обективизъм при провеждането на изпита.
-
sleepy_devil - Потребител
Аз съм на мнение, че ако се вземат за балообразуващи други оценки, извън конкурсните, то трябва да се включат както тези от държавните изпити, така и от цялото следване. Дори си мисля, че оценките от следването са по-обективни, защото дават цялостна представа за подготовката ти през целия курс на обучение. Докато тези от държавните изпити до голяма степен зависят от моментното състояние на изпитвания, настроението на изпитващите и много други субективни фактори.
Солидаризирам се с мнението на някои колеги, които посочиха, че е по-добре тази оценки /от следването и от държавните изпити/ да се вземат предвид единствено при равен бал, когато няма друг начин да се отсеят по-добрите кандидати. Така ще се постигне максимална обективнист при класирането и никой няма да се чувства ощетен.
А иначе, и аз прескочих бариерата за устен изпит, макар и с много лек отскок. Не знам дали изобщо имам някакъв шанс за успех, като се има предвид, че се включват и оценките от държавните изпити, а моята средна е 5.00, не все пак смятам да се пробвам. Поне да прочета пропуснатия за писмения изпит материал.
Солидаризирам се с мнението на някои колеги, които посочиха, че е по-добре тази оценки /от следването и от държавните изпити/ да се вземат предвид единствено при равен бал, когато няма друг начин да се отсеят по-добрите кандидати. Така ще се постигне максимална обективнист при класирането и никой няма да се чувства ощетен.
А иначе, и аз прескочих бариерата за устен изпит, макар и с много лек отскок. Не знам дали изобщо имам някакъв шанс за успех, като се има предвид, че се включват и оценките от държавните изпити, а моята средна е 5.00, не все пак смятам да се пробвам. Поне да прочета пропуснатия за писмения изпит материал.
- pogled
- Младши потребител
моето мнение е също, че всички трябва да сме с равен старт,,,всеки от нас е учил в различни ВУЗ-ове, при различни преподаватели, при различни обективни и субективни особености по време на семест. и държ. изпити, а единственото, което има значение е кой и колко знае в конкретният момент...може на най-големия т**ак да му е дошъл акъла в пети курс, това значи ли, че той не е следващия Живко Сталев...то и Бил Гейтс е бил посредствен в училище и много други...Допълнителни критерии за оценяване колкото искаш...но те не трябва да са от миналото, а от момента на изпита напред. + това смятам, че устния не трябва да е в сегашната си форма...тя е източник също на субективизъм...по-скоро си мисля за един огромен писмен изпит (нещо като ЛСАТ в Америка), където върпосите да проверяват знанията в много по-голям спектър, така и моментът "късмет според изтеглените въпроси отпада" - защото както знаете, има разлика дали говорите за убийство или за общостопански престъпления (поне за мен има)...при огромен писмен изпит, оценката ще е до последната десета и шансът за равен резултат се намаля в пъти...американската практика го е доказала...а според мен има и други възможности за отсявка на най-добрите, но очевидно няма воля за това... не може да учим за равенство пред закона, устност, прозрачност, и куп други принципи, а в крайна сметка ВСС да е в ролята на престъпника в случая...
- nicki_iliev
- Младши потребител
Да,съгласна съм да отпадне оценката от държавните изпити/там всичко е въпрос на късмет/, но вместо нея трябва да се има предвид оценката от следването...
Т.А.Р.А,бихте ли ми обяснила кой закон толкова се е променил от завършването Ви до сега...Да,приеха нов ГПК,нов СК и какво от това,при положение,че има много малко нови институти като заповедно производство и брачен договор/или по точно казано различен режим на СИО/?! В интерес на истината съм учила колкото Вас за държавните,че и по-малко на някои,и какво от това? Някои имат и деца и работят и пак са отличници и нима тях трябва да ги цакаме,заради ''велики''практици като Вас?
Казват,някои тук,че на държавните им било зле,бил им треперал гласът...и т.н,ами сега на конкурса аз щях да припадна,нямах място да пиша,защото две ячки мацки ми дишаха не само въздуха,ами ми бяха взели почти цялото пространство,а да не споменавам,че малко работеха по единично-по скоро беше групова работа-все едно са на упражнения ,а не на изпит,НО за мен това не е оправдание,така че мисля че трябва всичко да се има предвид при крайното оценяване-това дава ясна представа колко отговорен е бил човекът,като студент,как се справя с практическата част/именно за това е казусът/,както и какви са теоретичните му знания/за това е устният/...
Това че след изпита нямаме достъп да работите си е корупция,не може да няма прозрачност точно в тази сфера,но явно не ви пука...
Т.А.Р.А,бихте ли ми обяснила кой закон толкова се е променил от завършването Ви до сега...Да,приеха нов ГПК,нов СК и какво от това,при положение,че има много малко нови институти като заповедно производство и брачен договор/или по точно казано различен режим на СИО/?! В интерес на истината съм учила колкото Вас за държавните,че и по-малко на някои,и какво от това? Някои имат и деца и работят и пак са отличници и нима тях трябва да ги цакаме,заради ''велики''практици като Вас?
Казват,някои тук,че на държавните им било зле,бил им треперал гласът...и т.н,ами сега на конкурса аз щях да припадна,нямах място да пиша,защото две ячки мацки ми дишаха не само въздуха,ами ми бяха взели почти цялото пространство,а да не споменавам,че малко работеха по единично-по скоро беше групова работа-все едно са на упражнения ,а не на изпит,НО за мен това не е оправдание,така че мисля че трябва всичко да се има предвид при крайното оценяване-това дава ясна представа колко отговорен е бил човекът,като студент,как се справя с практическата част/именно за това е казусът/,както и какви са теоретичните му знания/за това е устният/...
Това че след изпита нямаме достъп да работите си е корупция,не може да няма прозрачност точно в тази сфера,но явно не ви пука...
- kiara.
- Младши потребител
kiara. написа:Т.А.Р.А,бихте ли ми обяснила кой закон толкова се е променил от завършването Ви до сега...Да,приеха нов ГПК,нов СК и какво от това,при положение,че има много малко нови институти като заповедно производство и брачен договор/или по точно казано различен режим на СИО/?! В интерес на истината съм учила колкото Вас за държавните,че и по-малко на някои,и какво от това? Някои имат и деца и работят и пак са отличници и нима тях трябва да ги цакаме,заради ''велики''практици като Вас?
kiara, не го приемайте лично.Нямам нищо против хората, които съвестно са учили за държавните си изпити и имат чудесни оценки.Аз съм просто против това да заемаш длъжност в съдебната власт само заради тези оценки.Необяснимо за мен беше миналата година, че хора, чиито оценки бяха по-ниски от моята с една единица от конкурса са класираха и вече са магистрати.Тази година предполагам въпреки високата ми оценка, ще стане същото. .Какво да се прави - това е животът!Колкото до законите - от мое време има нов АПК, нов ГПК, нов НПК, нов СК.Това не означава, че не съм се запознала с тях, за разлика от доста други юристи.Това ни е професията - който най-много чете, е най-запознат.А проблемът, че не съм чела навремето си е мой .Само да отбележа, че не е нужно пък отличниците да клеветят ВСС и да ги обвиняват в корупция, само защото не са получили оценка, отговаряща на дипломата им.А дали съм "велик" практик, както Вие ме наричате, не зная.За практик, със сигурност съм
sleepy_devil , май с теб сме били в една комисия по гпн
- T.A.R.A.
- Потребител
Браво Т.A.R.A. . Напълно споделям твоето мнение. Успех на изпита.
- didisisi
- Нов потребител
Koлеги, с риск да се повторя, искам пак да коментирам нещо.На първо място, е ясно, че порочната практика по назначаването на "свои" хора, никога няма да отпадне, поне докато системата за оценяване е такава, като моментно действащата.Аз също съм за идеята, че една тестова форма на конкурса, вместо сегашната действаща, е един много по добър вариант.Второ, на тези конкурси, практиката в нашия занаят определено изиграва роля, т.е. едно е да си завършил без работа, друго примерно да си юрисконсулт някъде, както съм аз, трето е да си разследващ и да се явяваш на наказателен казус.Просто нещата трябва да се променят, защото за мен не е адекватна нито системата на изпитване, нито при бало образуването да се взема впредвид оценка от диплома или от държавни, както е към действащата уредба, или пък да нямаш право да си видиш работата!
ПРОМЯНА, не сме синове на хората от системата, но и ние искаме да работим, къде са нашите права на този фон?
п.с. Ако, някой би подкрепил идеята ми, аз бих помислил върху вариант, да отправим писмено искане до г-жа М.Попова, като върховен наш всеобщ министър за евентуално променяне на наредбата за провеждане на конкурсите, тъй като не можем да хленчим постоянно срещу системата, а да падаме в нейна жертва, търсейки втория начин!
ПРОМЯНА, не сме синове на хората от системата, но и ние искаме да работим, къде са нашите права на този фон?
п.с. Ако, някой би подкрепил идеята ми, аз бих помислил върху вариант, да отправим писмено искане до г-жа М.Попова, като върховен наш всеобщ министър за евентуално променяне на наредбата за провеждане на конкурсите, тъй като не можем да хленчим постоянно срещу системата, а да падаме в нейна жертва, търсейки втория начин!
- kvalificiran1
- Потребител
|
|