начало

ВКС отказа ново дело на осъдения на доживотен затвор двоен убиец от „Соло“ ВКС отказа ново дело на осъдения на доживотен затвор двоен убиец от „Соло“

Кой взима наема при дарение?

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Кой взима наема при дарение?

Мнениеот popnikolova » 11 Авг 2010, 14:29

Здравейте, пиша Ви защото имам нужда от помощ. Консултирала съм се с два адвоката и двамата ми казват различни неща. Става дума за имот-магазин, който се дава под наем. Баща ми има 1/4, леля ми има 1/4, а останалата 1/2 е дарение с право на ползване от баба към баща ми и леля ми. В началото на тази година баща ми почина и леля ми каза че ние със сестра ми(само 2 деца сме от страна на баща ми) няма да получаваме наем. Април месец тази година си изкарахме нов нотариален акт, където пише че ние със сестра ми имаме 1/2 от този магазин за наем (там не е описано че има ползвател-баба ми) и сега се караме с леля ми, кой колко трябва да взима от наема. По чл.56 от Закона за собствеността пише че "Правото на ползуване включва правото да се използува вещта съгласно нейното предназначение и правото да се получават добиви от нея без тя да се променя съществено.Ползувателят не може да отчуждава своето право." т.е баба ми има право да получава наем 1/2, но по чл.57 от ЗС гласи "Ползувателят е длъжен да плаща разноските, свързани с ползуването, включително данъците и другите такси, да поддържа вещта в състоянието, в което я е приел, и да я върне на собственика след прекратяване на правото на ползуване.", но тя не плаща данъци за имота, а само данък за доход върху магазина - в данъчното се водят 3-ма собственици - леля ми 1/2 част и аз 1/4 и сестра ми 1/4 част.Баба ми не фигурира. Единият адвокат ми каза, че имаме право на 1/2 наем - защото било право на ползване, а не право на собственост, а другия адвокат казва, че имаме право на 1/4 наем за двете със сестра ми и баба ми трябва да плаща данъка. Какво да правя леля ми отказва дори да ми даде договорът за наем, който е сключен и въобще не иска да говори с мен? Има ли смисъл да подавам иск в съда или има и друг начин да се разберем?
Благодаря ви предварително!
popnikolova
Нов потребител

Re: Кой взима наема при дарение?

Мнениеот REVOLUTION » 11 Авг 2010, 14:56

Не знам за друг начин освен чрез съда , след като доброволно не може да да уредите отношенията си.По принцип втория адвокат Ви е дал по-точен съвет.Но има възможност за развитие , баба Ви трябва да плаща и местния данък.Ако не желае вече има други възможности.

Успех!
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот vassilev » 11 Авг 2010, 15:05

Според мен, при все изричния запис в нормата местния данък е функция от правото на собственост, а не от ползването на имота, а пък за такса смет обратно.
Иначе, първият адвокат явно е бързал или пък е бил разсеян от нещо. :wink:
Последна промяна vassilev на 11 Авг 2010, 15:09, променена общо 1 път
vassilev
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 11 Авг 2010, 15:08

Половината от наема е за баба ви, другата половина си делите-1/2 на леля ви, а вашата 1/2 делите със сестра ви.
Собствеността е коректно отразена в масивите данъчни.

Данък се плаща по следния начин:
1/4 от леля ви, бабата ще плаща за 1/2, а вие със сестра ви трябва общо да платите за 1/4.

п.п. Василев, радвам се да те прочета.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот popnikolova » 11 Авг 2010, 16:32

Благодаря за отговорите.
Значи няма смисъл по съдебен път да искаме 1/2 от наема - ние със сестра ми ще получаваме 1/4 от целия наем, така ли да разбирам?
popnikolova
Нов потребител

Мнениеот Гост. » 11 Авг 2010, 16:45

Да, една четвърт от целия наем е за двете ви.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот popnikolova » 12 Авг 2010, 09:02

Искам да питам и за още нещо - договорът за наема на този магазин е сключен от баба ми (тя е ползвател на 1/2 от имота) - той валиден ли е, трябва ли да се направи нов договор, където да се опишат всички ползватели или може да остане така - подписан само от един ползвател. Нали вече ще взимаме наем, как да го декларирам в данъчното без договор. Наистина много ви благодаря. Много ми помагате. :wink:
popnikolova
Нов потребител

Назад към Съсобственост и делба