начало

ВКС отказа ново дело на осъдения на доживотен затвор двоен убиец от „Соло“ ВКС отказа ново дело на осъдения на доживотен затвор двоен убиец от „Соло“

Отказ на алкохолна проба - моля помогнете!

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Отказ на алкохолна проба - моля помогнете!

Мнениеот m-pes_jassen » 22 Авг 2010, 21:14

Здравеите,

Случи ми се следния неприятен инцидент. След дискотека където бях пил, но не много се прибирахме с колата на приятел. Сече ни пътя друга кола и ние катастрофирахме. Аз бях пътник а не управлявах автомобила. При удара с глава счупих предното стъкло. Дойде полиция и направи акт за пройзществието. Мен никой не ме празпита нито попита за медицинска помощ. След това взех моято кола и тръгнах да се прибирам. Бях спрян на пропускателен пункт от курорта и съответно ми връчиха дрегер за алкохолна проба. Отказах дрегер както и после кръвна проба. Написах възражение в което описах че съм участвал в инцидент с друго превозно средство което не съм управлявал и съм бил изплашен и съм искал да се прибера и съм отказал алкохолна проба защото съм бил под стрес. Бях отведен в болница след това където ми направиха снимка на глава - но тази снимка и сам знам че не доказва нищо. След прегледа в болница бях освободен и не бях разпитан от следовател и т.н. за изясняване на ситуацията. Каква е прецедурата за обжалване след като получа наказателното постановление? Искат да ми отнемат книжката за 13 месеца + 600лв. Ще съм ви благодарен за съвет как да постъпя в тази ситуация.
m-pes_jassen
Нов потребител

Re: Отказ на алкохолна проба - моля помогнете!

Мнениеот m-pes_jassen » 22 Авг 2010, 22:09

а факта че съм претърпял ПТП в което съм пострадал и дори и това че не съм използвал колан не дава ли основание за задържане като свидетел по това ПТП?
m-pes_jassen
Нов потребител

Мнениеот iva_sh » 23 Авг 2010, 00:25

според мен в чл. 174, ал.3 от ЗДвП има два състава - отказ на лицето да му бъде извършена проверка за употреба на алкохол с техническо средство и отказ да изпълни предписание за медицинско изследване. Заради чл.18 от ЗАНН това са две деяния и трабвя да се наложат две административни наказания. По въпросите за вината се прилага НПК /чл.11 от ЗАНН/, затова възражения от типа - претърпях стрес от друго ПТП като пътник затова не знаех какво правя като водач малко по-късно, няма да минат пред съда. Така че честито две години без книжка.
iva_sh
Потребител

Мнениеот m-pes_jassen » 23 Авг 2010, 01:05

много се извинявам но се обръщам в този форум за помощ, а не за злорадстване от рода : "Така че честито две години без книжка."
m-pes_jassen
Нов потребител

Мнениеот analizatora » 23 Авг 2010, 12:47

Това, че правите връзка между възникналото ПТП и вашият отказ, само може да ви създаде допълнителни главоболия.Фокусирайте се върху обжалването на НП, което предстои да ви бъде издадено.Обжалването е по реда на ЗАНН.
Какви хора сте вие, не стига че сте се оцапал до ушите, а искате да се правите на тарикати, като ви се подаде някаква информация от форум.Без адвокат ще затънете още повече и после пак търсете съвети.Обясненията /или възраженията/ за отказа ви са толкова плитки, че ще минат покрай ушите на съдията, и той с радост ще ви потвърди НП.Не можете да откажете проверка за алкохол при каквито и да било обстоятелства - нека това е водещият аргумент при защитата ви, по нататък вие си преценете.
analizatora
Потребител

Мнениеот lexiss » 27 Авг 2010, 21:39

Принципът е, че при отказ от изпробване с техническо средство получавате максимално предвиденото по закон административно наказание. Е, ако сте 3-4 промила в кръвта, може би това е по-добрият вариант /да откажете/, отколкото да станете клиент на Темида, но и за това си има начини :D
lexiss
Младши потребител

Мнениеот possitiv3 » 30 Авг 2010, 11:00

analizatora написа:Това, че правите връзка между възникналото ПТП и вашият отказ, само може да ви създаде допълнителни главоболия.Фокусирайте се върху обжалването на НП, което предстои да ви бъде издадено.Обжалването е по реда на ЗАНН.
Какви хора сте вие, не стига че сте се оцапал до ушите, а искате да се правите на тарикати, като ви се подаде някаква информация от форум.Без адвокат ще затънете още повече и после пак търсете съвети.Обясненията /или възраженията/ за отказа ви са толкова плитки, че ще минат покрай ушите на съдията, и той с радост ще ви потвърди НП.Не можете да откажете проверка за алкохол при каквито и да било обстоятелства - нека това е водещият аргумент при защитата ви, по нататък вие си преценете.

Така измежду другото има варианти при които се отказва дрегер и кръвна проба и след това делото се печели, има си вратички просто трябва да ги знаеш ;)
Не обиждай човека, който се опитва да ти помогне ! Уважавай чуждия труд !
possitiv3
Потребител

Мнениеот toni_sf » 02 Сеп 2010, 08:07

единственият начин по който може водач употребил алкохол и да кара но не над допустимата норма е когато транспортира тежко болен ранен или бременна жена до най близката болница ,но до там ,след това се врьща пеша
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот andy70 » 02 Сеп 2010, 09:46

toni_sf написа:единственият начин по който може водач употребил алкохол и да кара но не над допустимата норма е когато транспортира тежко болен ранен или бременна жена до най близката болница ,но до там ,след това се врьща пеша

Осенило те е просветление свише, момко.
А замисли ли се, когато сътвори тази свещена глупост, че щом водачът не е употребил алкохол над допустимата норма (0,5 промила засега), то може да си управлява МПС-то и в извън посочените от теб хипотези, без да подлежи на санкция.
Errare humanum est stultum est in errore perseverare.
Аватар
andy70
Потребител

Мнениеот toni_sf » 02 Сеп 2010, 11:25

до-andy70 :D радвам се че си толкова сигурен явно не си разбрал че не говоря за 0,5 промила :D а и не цитирам с колко км/ч трябва да се кара при разрешено скорост 40км/ч :D пак адвокатски трикове :D освен да дадеш съвет на пияниците шофьори с над 2,5 промила като карат автомобил да возят пътник с разбит нос и важно е да тече кръв
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот dimist » 02 Сеп 2010, 11:30

Вземане на кръвна проба може да се откаже само на основание медицински показания - да ви е противопоказно вземането на кръв. При всички други варианти носите отговорност.
Не се отказвайте от обжалване - адвоката ви може да намери процесуални пропуски, това ви е шанса.
dimist
Потребител

Мнениеот toni_sf » 02 Сеп 2010, 11:38

до-dimist имаш право, но на пътя няма мед лице което да докаже че имаш такъв проблем а ако те закарат да дадеш кръвната проба и там се държиш още по зле с персонала :D трябва да имаш ебати и златният адвокат
toni_sf
Активен потребител

Назад към Административно право