начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Запис на заповед/Договор за заем

Запис на заповед/Договор за заем

Мнениеот insconsultbg » 17 Авг 2010, 09:41

Здравейте!
Тъй като съм от "много пресните юристи" искам да помоля за помощ колегите във форума, тъй като имам един казус, с който съм се заел да помогна на близък роднина - баща ми.
Миналата година един " познат " на баща ми му иска пари на заем, той ги даде срещу ЗЗ, а в последствие успяхме да "излъжем" длъжникът да подпише и договор за заем, нотариално заверен. ЗЗ е за двойно по-голяма сума от тази която длъжникът реално дължи, но това е подробност, аз, а и баща ми няма да търсим измамата, а просто искаме да съберем дадената от него сума.
Въпросът ми е как да процедирам от тук нататък - ясно е че ще трябва да се подаде молба за издаване на Заповед за изпълнение, но тя на каква основа да бъде според вас - ЗЗ или договорът за заем (нотариално заверен)? Какъв е вашият съвет? Има ли възможност в молбата за издаване на заповед за изпълнение да включа като доказателства и ЗЗ и договор за заем? Таксите са ми ясни - 2%, които впоследствие смятаме да претендираме да се възстановят от длъжника!
Какво бихте ме посъветвали да направя предварително и относно въпросът за проверка на самото имущество на длъжника - имотен регистър?

Много благодаря предварително за мненията и отговорите!
insconsultbg
Младши потребител

Re: Запис на заповед/Договор за заем

Мнениеот palimsest » 17 Авг 2010, 10:31

Чл. 420. (1) Възражението срещу заповедта за изпълнение не спира принудителното изпълнение в случаите по чл. 417, т. 1 - 8, освен когато длъжникът представи надлежно обезпечение за кредитора по реда на чл. 180 и 181 от Закона за задълженията и договорите.

(2) Когато в срока за възражение е направено искане за спиране, подкрепено с убедителни писмени доказателства, съдът, постановил незабавно изпълнение, може да го спре.

(3) Определението по искането за спиране може да се обжалва с частна жалба.
======

ЗЗ е извън т.1-8
[b]Може би не знаете, но вечер Боко Тиквата се прибира самотен от работа, сваля уморено костюма си и влиза в топла вана, с томче на Лилиев в ръка. И плаче, плаче… Така му се иска да разбира това, което чете![/b]
Аватар
palimsest
Активен потребител

Мнениеот palimsest » 17 Авг 2010, 10:35

insconsultbg написа:
Какво бихте ме посъветвали да направя предварително и относно въпросът за проверка на самото имущество на длъжника - имотен регистър?

ем, като се стигне до изпълнител, ако е частен ...чл.18 ЗЧСИ, ако е ДСИ малко повече зор, както се казва контролът е висша форма на доверие...
[b]Може би не знаете, но вечер Боко Тиквата се прибира самотен от работа, сваля уморено костюма си и влиза в топла вана, с томче на Лилиев в ръка. И плаче, плаче… Така му се иска да разбира това, което чете![/b]
Аватар
palimsest
Активен потребител

Мнениеот insconsultbg » 17 Авг 2010, 10:53

palimsest написа:
insconsultbg написа:

ем, като се стигне до изпълнител, ако е частен ...чл.18 ЗЧСИ, ако е ДСИ малко повече зор, както се казва контролът е висша форма на доверие...

Мисълта ми е предварително да проверя имуществото на длъжника, защото нито аз, нито баща ми е наясно с наличното му до момента имущество - има ли изобщо такова, секвестируемо/несеквестируемо ли е то?!
insconsultbg
Младши потребител

Мнениеот insconsultbg » 17 Авг 2010, 10:57

palimsest написа:Чл. 420. (1) Възражението срещу заповедта за изпълнение не спира принудителното изпълнение в случаите по чл. 417, т. 1 - 8, освен когато длъжникът представи надлежно обезпечение за кредитора по реда на чл. 180 и 181 от Закона за задълженията и договорите.

(2) Когато в срока за възражение е направено искане за спиране, подкрепено с убедителни писмени доказателства, съдът, постановил незабавно изпълнение, може да го спре.

(3) Определението по искането за спиране може да се обжалва с частна жалба.
======

ЗЗ е извън т.1-8

Чл. 417 т.9 - запис на заповед, менителница или приравнена на тях друга ценна книга на заповед, както и облигация или купони по нея.

Чл. 417 т.3 - 3. нотариален акт, спогодба или друг договор, с нотариална заверка на подписите относно съдържащите се в тях задължения за заплащане на парични суми или други заместими вещи, както и задължения за предаване на определени вещи;

Да разбирам ли че, който и от двата официални документа за избера като основания за издаване на заповед за изпълнение ще стане?!
Поздрави!
insconsultbg
Младши потребител

Мнениеот insconsultbg » 31 Авг 2010, 14:50

Да възродя малко темата! :)

Почти се справих с окомплектоването на документите за подаване за заявление по чл. 417 ГПК ( имам подписана ЗЗ и договор за заем ). Договорът за заем е с краен срок 01.12.2010г. но тъй като длъжникът не е плащал нищо до сега от оговорените лихви, а в договорът за писано че при неплащане заемодателя има право да прекрати договора смятам да не чакам повече!
Въпросът ми е следният - след като направя справка в имотния регистът за наличните имоти на длъжника и сина му ( той е съдлъжник ) мога ли да искам възбрана или запор на дадените имущества с цел те да не се освободят от тях и след това при издаването на изпълнителния лист и отиването при ЧСИ да не мога да се удовлетворя ( или мн бавно ) от техните имущества?!
Също така смятам да пусна нотариална покана относно ЗЗ за дължимост на сумата по нея ( ЗЗ е без дата на предявяване ). Очавакм мнения и съвети!

Поздрави!
insconsultbg
Младши потребител

Мнениеот insconsultbg » 31 Авг 2010, 16:33

Първо много ви благодаря за бързия и изчерпателен отговор от ваша страна!
В ЗЗ не е посочен никакъв срок за предявяване и плащане ( полето е останало празно от заявителя ), което според мен се тълкува че е платима при предявяване?! Така ли е или греша?! Именно с нотариалната покана искам "официално" да го подканя да плати примерно в едноседмичен срок или по-голям (разумен). Притеснението ми е, именно в този период, когато длъжникът и съдлъжникът разберат че нещата отиват на " зле " за тях да не почнат да прехвърлят имоти, коли, сметки, пари и т.н. и след това при сигурнен изпълнителен лист да не мога да се удовлетворим чрез ЧСИ?! Как бихте коментирали тази ситуация?
Относно протеста на длъжника - смятате ли че той има годни основания да оспорва незабавната заповед за изпълнение, при положение че аз я пускам по чл. 417 ГПК, а не по чл. 410 - именно по чл. 417 е записано че ОБЖАЛВАНЕТО НА РАЗПОРЕЖДАНЕТО ЗА НЕЗАБАВНО ИЗПЪЛНЕНИЕ НЕ СПИРА ИЗПЪЛНЕНИЕТО - чл. 419 ал.3 ГПК

Поздрави!
insconsultbg
Младши потребител

Мнениеот insconsultbg » 31 Авг 2010, 16:49

Сега погледна ЗЗ - " Падеж : на предявяване"
Поздрави!
insconsultbg
Младши потребител

Мнениеот insconsultbg » 31 Авг 2010, 17:03

poli_g написа:Ще трябва да го поканите в противен случай ще получите отказ за издаване на ЗНИ.

Разпоредителни сделки със собственост след поканата- Павлов иск.

Подкрепям изцяло написаното от колегата Янева, защото е практически изпитано и дава резултат.

По отношение спирането- Чл. 420, като отбележите, че нормата сочи изрично чл. 417, но до т.8!

Наиситина не съм обърнал внимание че законът визира чл. 417 от т.1 - т.8 БЕЗ т.9 където е хипотезата на ЗЗ, за което се извинявам!

Относно ЗЗ - там е ясно - нотариална покана!
Все пак ми се иска водене на заповедно производтво - чл. 417 т.3 - по договорът с нотариална заверка на подписа - така поне няма да може да възразява и да бави процеса излишно, а като допълнително доказателство да приложа ЗЗ, възможен ли е такъв ред?!

Поздрави!
insconsultbg
Младши потребител

Мнениеот insconsultbg » 31 Авг 2010, 20:04

Колкото и нескромно да звучи изчетох доста по темата, а и мненията - вашето и на останалите колеги определено ми беше от полза и ми даде " сламка " за да започна от някъде... Целта на заема ни най-малко е лихварство, а напротив - човекът уж искаше парите назаем за да привлече нови машини и инвестиции към съществуващ вече такъв бизнес, но излезна най-леко казано некоректен, за което аз не смятам да го оставям да живее с мисълта че е прецакал поредния добронамерен човек, доверил му се с определена сума пари.....

Относно таксата от 2% - напълно ми е ясно че трябва да я претендирам още в подаването на заявлението за издаване на заповед за изпълнение, гледал съм и няколко подобни казуса!

Според мен ще ми е малко трудно определянето на лихвите, които се дължат според договора за заем, но в краен случай ще претендирам само главницата - лихвата не е голяма - 1% на месечна основа, което идва определено да покаже, че договорът не е направен с печелбарска цел...!:)

Какви са вашите съображения относно това да не подавам като доказателство ЗЗ?

Поздрави!
insconsultbg
Младши потребител

Мнениеот insconsultbg » 07 Сеп 2010, 23:23

Темата е все още "отворена" така че съм готов да изслушам всякакви мнения!

Поздрави!
insconsultbg
Младши потребител

Мнениеот Melly » 08 Сеп 2010, 00:26

Аз бих оправила добронамерен съвет към младия колега.

insconsultbg,

Прохождането в професята е бавен процес. Твърде оптимистично е да мислиш, че само с насоки дадени тук във форума, ще се справиш сам със заповедното производство. Този институт е нов за действащото ни право, а нормите на чл.410 или 417 ГПК са само видимата част на айсберга.
Съветът ми към теб е да възложиш задачата на колега и да бъдеш неговата сянка. Така ще можеш да научиш повече отколкото си очаквал в случай, че си блъскаш главицата сам. А и най-вероятно няма да проигреш фамилния интерес.

Ти си млад, плах и все още неопитен - не рискувай да бъдеш потопен от опитните колеги. В съдебната битка, победител излиза по-устойчивият!

Успех!
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Назад към Изпълнително и обезпечително производство