начало

Почина проф. Симеон Тасев Почина проф. Симеон Тасев

ПТП -Случайно събитие

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

ПТП -Случайно събитие

Мнениеот boris1 » 22 Окт 2010, 21:25

Някой има ли информация относно темата .
Защо не се изготвят документи и не се посещават от органите на МВР ПТП -та станали поради случайни сабития.
boris1
Младши потребител

Re: ПТП -Случайно събитие

Мнениеот TheOldMan » 22 Окт 2010, 23:06

Какво значи "случайно събитие"? Гръмотевица да удари колата, да падне дърво върху нея или друго?
За гръм и паднало дърво МВР няма какво да прави - това не е нарушение на закона, те нямат работа там. се едно да викате криминалистите за наводнение у вас.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот boris1 » 23 Окт 2010, 20:06

Имам предвиг попадане в дупка,настъпване с гумите на някакав предмет следствие на ,който сам си си нанесъл щети по мпс-то или пропадане на МПС-то по път заради скрита авария на ВИК.
ЗА грамотевици и пожар знам ,че не се посещават от КАТ и не се попълват необходимите документи.
boris1
Младши потребител

Мнениеот toni_sf » 24 Окт 2010, 09:43

А и в гаража Ви имате канал и пропаднете в него ,пак ли трябва да идва КАТ
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот wladi » 24 Окт 2010, 17:06

boris1 написа:Имам предвиг попадане в дупка,настъпване с гумите на някакав предмет следствие на ,който сам си си нанесъл щети по мпс-то или пропадане на МПС-то по път заради скрита авария на ВИК.
ЗА грамотевици и пожар знам ,че не се посещават от КАТ и не се попълват необходимите документи.

Вероятно Ви трябва документ регистриращ събитието за застрахователно обезщетение по Каско, или за иск срещу стопанина на пътя (общината). Има една странна четиристранна наредба за това:

НАРЕДБА № I-167/24.10.2002 за условията и реда за взаимодействието между КО на МВР,ЗКомпании и АЗН
Чл.9. За ПТП, които не са посетени на място, се издава протокол за ПТП в случаите, когато водачът е уведомил компетентната служба на МВР в срок 24 часа и е подадено писмено заявление от участника в седемдневен срок от настъпване на събитието в поделението на МВР, на чиято територия е настъпило събитието. Контролните органи разследват събитието и издават протокол.

Издадена от МВР и МФ, в сила от 07.02.2003, съгласувана със застрахователите
Истината рядко е чиста и никога проста
Аватар
wladi
Потребител

Мнениеот boris1 » 25 Окт 2010, 20:09

Не говоря за : Чл.9. За ПТП, които не са посетени на място, се издава протокол за ПТП в случаите, когато водачът е уведомил компетентната служба на МВР в срок 24 часа и е подадено писмено заявление от участника в седемдневен срок от настъпване на събитието в поделението на МВР, на чиято територия е настъпило събитието. Контролните органи разследват събитието и издават протокол.

Имам предвид когато се посещават от ПП, но не се издава протокол заради това ,че събитието е случайно и не е ПТП.
Издава се само служебна бележка за настъпило такова събитие и въз основа на нея застрахователите ти изплащат щетите.
Имало е някаква наредба която е казвала кое събитие е било случайно и немога да я намеря .
boris1
Младши потребител

Мнениеот boris1 » 27 Окт 2010, 10:36

?
boris1
Младши потребител

Мнениеот leonardos » 27 Окт 2010, 10:50

За това случайно събитие ти е необходим протокол от КАТ удостоверяващ мястото, причината и т.н. на случилото се. Описват се видими щети. С този протокол отиваш при ЗК и ако имаш Каско и добра воля от страна на рекетьорите, ще получиш обезщетение. Ако ли не ... sorry ... само където си им плащал рекета :wink:
leonardos
Потребител

Мнениеот boris1 » 27 Окт 2010, 10:55

Аз не съм релизиръл ПТП ,а се интересувъм като не ти сиздадът протокол заради случайно сабитие какви са основанията им ?

?
boris1
Младши потребител

Мнениеот leonardos » 27 Окт 2010, 11:18

Плашилата могат да си измислят хиляди причини за отказ ... нямат заповед от началника си, липсват им подходящи бланки .. и т.н. и накрая може да ти кажат :"Искаш ли да ти напиша акт, затова че тук ти си г-н НИКОЙ и слезе от колата си без мое разрешенние ... А ...??"
Не губете кураж - има следващ тираж --- и .... избори :wink:
leonardos
Потребител

Мнениеот TheOldMan » 27 Окт 2010, 11:25

Значи, в графа "случайно събитие" не може да се вписват настъпване на предмет и пропадане в дупка. Те са в графа "несъобразена с пътните условия скорост". Дупката или камъка ги има, стоят си на пътя, а водача не е успял да ги избегне. Какво правят на пътя е друг въпрос, който не е от компетенцията на полицията, или поне те така твърдят. Имат си устно нареждане при ПТП заради дупка да изкарват водача виновен, щото иначе общините ще фалират от съдебни дела. А и погледнато реално - тоя път не видял дупка, следващия път може да не види дете на платното. Къде блее, като е зад волана?
За щетите по Каско - почти всички застрахователи вече имат Каско Асистънс. Вдигате телефона, обаждате им се, и те си идват, съставят си необходимите протоколи, уведомяват органите, ако това е необходимо, даже правят на място оглед на пораженията и след седмица-две-три си получавате парите.
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот leonardos » 27 Окт 2010, 11:34

Или с две думи : така действащия закон е създаден във вреда за тези, които трябва да го спазваме и винаги да сме валат! А дупките по пътищата, ведно с безценните камъни не са рядкост !!! Друг е въпросът за неприкосновеността на общините - дори и да ги осъдиш, ще имаш да вземаш, ама тогава, когато те имат възможност или по-скоро желание да ти заплатят щетите .....!!! :wink:
leonardos
Потребител

Мнениеот boris1 » 27 Окт 2010, 20:50

Благодаря на всички за вниманието ,но
Никой не ми отговори на въпроса .
А той е : кое събитие е ,,случайно'' и защо имат правни основания да ми откажат птотокол.
boris1
Младши потребител

Мнениеот valentor » 27 Окт 2010, 21:11

Ех, leonardos, leonardos,
действащия закон е

Оставам с впечатлението /погрешно , може би/ , че нищо не знаеш за ЗА КОНА.
Следващата картинка е неистинска, но може да навее някои неправилни мисли, в кратуната, и така:
Подсъдими са :кон и лъв
Обяснения на подсъдимия кон: С него бе другарю,господин съдия, с лъвЪ извършвахме престъпната си дейност.Той беше в дъното на всичко.Той даваше идеите,той ръководеше през цялото време.С него заедно грабехме,мамехме,насилвахме.
Съдията ,все по-напрегнат вътрешно , в един миг удря по бюрото си,вдига книга с лице към даващия обяснения и го пита :
Ти тука виждаш ли кво пише, БЕ ? Пише ЗА КОН. За лъв нищо не пише.
И така… КАТ ДА СЕ ЗАКРИЕ !!!
Тук строгостта на законите се компенсира с тяхното неизпълнение
valentor
Младши потребител

Мнениеот boris1 » 28 Окт 2010, 14:38

?
boris1
Младши потребител

Мнениеот TheOldMan » 28 Окт 2010, 15:05

Случайно е събитие, за което водача не може да предвиди времето на появяването му и то не зависи от човешкия фактор.
Случайно е падане на камък на платното, случайна е повредата на водопроводната инсталация, случайно е удрянето на гръмотевица, случайно е земетресението. Случайна също е и повреда на МПС, при която водача не може да овладее автомобила. В този ред на мисли, и появата на дупката е случайна... Но когато водача е видял, че на пътя има "случайно" препятствие, и той е могъл да го избегне, ПТП-то вече не е случайно, а резултат от несъобразяване с пътната обстановка. Когато автомобила влезе в локва, под която е скрита дупка, това не е случайно събитие, а недостатъчна преценка на ситуацията от страна на водача. А ако дупката е видима, случайността пък никъде не се вписва.
"Ама не я видях"... В закона пише, че водача трябва да кара със скорост, съобразена с пътната обстановка. Да, не трябва да има дупки по улицата, ама има. И дупки, и паднали дървета, и коне, и глухи пенсионери, и деца. Водача трябва да кара със скорост, при която да може да спре на всяко възникнало (или стоящо си там) препятствие. Не със максимално разрешената от закона за дадения участък, а със зависеща от възможностите за реакция на водача и автомобила.
А съгласно НАРЕДБА № IЗ-41/12.02.2009 ЗА ДОКУМЕНТИТЕ И РЕДА ЗА СЪСТАВЯНЕТО ИМ ПРИ ПТП:
Чл. 6. Не се посещават от органите на МВР – “Пътна полиция”, и не се съставят документи за:
1. повреди на МПС, възникнали в резултат на природни бедствия;
2. пожар на МПС;
3. повреди на МПС, възникнали в паркирано състояние;
4. повреди на МПС, които не са причинени от друго ППС;
5. повреди по стъклата на автомобила.

Има едно изключение обаче - ако самокатастрофиралия автомобил не може да придвижи на собствен ход, трябва да уведомите полицията.
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот boris1 » 28 Окт 2010, 22:42

Благодаря ти за копетентният отговор.
Аз съм запознат с тази наредба,но според мен има неясноти и недопълнения или непояснения в нея.
Защото тя е доста важна и вместо аз да я тълкувам трабва да има тълковател към нея.
boris1
Младши потребител

Назад към Общи дискусии