начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Запис на Заповед - възражение

Запис на Заповед - възражение

Мнениеот bg2010 » 11 Ное 2010, 23:07

Здравейте съфорумници!

Аз съм един икономист, който се е заел да изследва правните обичаи ( и абсурди) в нашата страна (засега като хоби:)

Теоретичен сценарии, който изследвам:
Физическо лице Х издава Запис на Заповед или Договор за Заем на физическо лице У. Документите не са нотариално заверени и лецето У няма доказателства за финансови отношения с лицето Х. Има ли вероятност У да осъди Х, последният да заплати сумата в договора?
(На практика лицето У е фалшифицирало или придобило с измама тези документи и естесвено няма доказателство за извършено плащане)

Ако отговорът според Вас е НЕ –защо тогава има толкова злоупотреби с тези документи. Защо има толкова фалшификации, изнудвания и как тези дела минават в съда?
Ако отговорът Ви е ДА – то, моля обосновете се. Нали кредиторът носи тежестта да докаже от какво произтича вземането. Това мисля е ясно за ДЗ, но дори и за ЗЗ*

Поздрави и благодарности на тези, които отговориха на първата ми тема в отдел общи дискусии.

Чакам с нетърпение Вашите отговори!

*” ...Записът на заповед се издава въз основа и във връзка с т.нар. каузални или извънменителнични правоотношения, възникващи обикновено между издателя и поемателя по ефекта, и те предопределят основанието му. Съществуването на такава зависимост следва от разпоредбата на чл.465 ТЗ...”из решение 07.11.2008г., гр.Павликени
bg2010
Нов потребител

Re: Запис на Заповед - възражение

Мнениеот whiskey » 12 Ное 2010, 01:25

А записът на заповед нали след промените в ГПК през 2008 вече не е това, което беше едно време :P ?
whiskey
Потребител

Мнениеот jiji2 » 15 Ное 2010, 22:35

Така ли? А аз да не съм разбрала??? За какви промени всъщност говорите?
Аз преди дни поисках заповед за изпълнение по чл.417 ГПК въз основа на запис на заповед и съдът ми издаде и даже взех изпълнителен лист!
jiji2
Потребител

Мнениеот Гост. » 21 Ное 2010, 03:39

А ЗЗ, като институт, вече не е същия, така щото ако ще се танцува танго ( една напред, две назад- заповедното е в раздел И, обаче при възражение в срока на ПДИ- първа стъпка назад! в исковото) и съдът (понякога, не винаги- зависи от вътрешното убеждение на магистрата) изследва каузално правоотношение.
Втора стъпчица назад( този танц е чуден)- спира се принудителното изпълнение при депозиране на възражение от Д до... окончателно разрешаване на спора.

Някои неща вече не са така безусловни, както се приемаше до 2008г.- аз това бих потвърдила, макар да ми е неизвестно какво точно whiskey е имал предвид.
Гост.
Старши потребител

Назад към Изпълнително и обезпечително производство