начало

Възпитаниците на кои университети управляват съдебната власт Възпитаниците на кои университети управляват съдебната власт

Продадена запазената ми част от наследството без мое знание.

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Продадена запазената ми част от наследството без мое знание.

Мнениеот kapi123 » 21 Ное 2010, 18:53

Моля за мнение по следния случай: Баща ми почива през 1980г. Наследници сме аз (син от първи брак), втората му съпруга и дъщеря им от втория брак. По време на втория си брак баща ми купува жилище (апартамент). Аз имам ли запазена част от този имот? Според адвоката ми имам ¼ запазена част. Прав ли е? Скоро научих, че преди няколко години имотът е продаден без мое знание. Според адвоката ми няма давност за запазена част от наследство и мога да водя дело. Срещу кого да го водя: продавача (роднините ми) или купувача за „дефектна”сделка? Или шансовете за успех от такова дело са нищожни?
kapi123
Нов потребител

Re: Продадена запазената ми част от наследството без мое знание.

Мнениеот Melly » 21 Ное 2010, 18:58

kapi123 написа:Моля за мнение по следния случай: Баща ми почива през 1980г. Наследници сме аз (син от първи брак), втората му съпруга и дъщеря им от втория брак. По време на втория си брак баща ми купува жилище (апартамент). Аз имам ли запазена част от този имот? Според адвоката ми имам ¼ запазена част. Прав ли е? Скоро научих, че преди няколко години имотът е продаден без мое знание. Според адвоката ми няма давност за запазена част от наследство и мога да водя дело. Срещу кого да го водя: продавача (роднините ми) или купувача за „дефектна”сделка? Или шансовете за успех от такова дело са нищожни?

От туй, червеното по-горе, та през чл.33 ЗС и т.н.
Впрочем, колегата е следвало да е наясно! 8)
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот portokal » 21 Ное 2010, 19:01

Има давност и тя е 5 години от смъртта на наследодателя. В случая обаче е възможно да не става дума за накърнена запазена част, а чисто и просто за продажба на целия имот от само някои от съсобствениците.
Ако баща Ви приживе е дарил или завещал имота на дъщерята и съпругата, става дума за накърнена запазена част, която в случая ще е по-малка от 1/4, заради съпружеската общност, но така или иначе няма да можете да си я търсите заради изтеклата давност.
Ако просто след смъртта му те са "завладели" имота изцяло и сега са го продали, е друго - имате добри шансове според мен, освен ако не се окаже, че купувачът - добросъвестен владелец най-вероятно - е станал собственик по давност.
Зависи какви са точните факти.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот Гост. » 21 Ное 2010, 19:19

А има и друго- в наследствената маса да има още имоти и след съдебно производство и разни експертизи се установи, че не е накърнена ЗЧ. А е възможно в наследствената маса да няма изобщо имоти за наследяване...
След като има адвокат тези неща са изяснени.
Гост.
Старши потребител

Назад към Съсобственост и делба