начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Въпрос- Несеквестируем доход.

Въпрос- Несеквестируем доход.

Мнениеот mihataa » 25 Яну 2011, 16:39

Здрвайте,
Имам следният въпрос свързан с изпълнителното производство и най-вече несеквсетируемия доход:
чл. 446 ал. т. 1 казва - доход до 300лв. Когато лицето получава пенсия (в конктретния случай 186лв.) налага ли му се запор от 1/4 върху тази сума?
Предварително благодаря за отговорите.
mihataa
Нов потребител

Re: Въпрос- Несеквестируем доход.

Мнениеот nannyogg » 25 Яну 2011, 17:30

mihataa написа:Здрвайте,
Имам следният въпрос свързан с изпълнителното производство и най-вече несеквсетируемия доход:
чл. 446 ал. т. 1 казва - доход до 300лв. Когато лицето получава пенсия (в конктретния случай 186лв.) налага ли му се запор от 1/4 върху тази сума?
Предварително благодаря за отговорите.

ГПК написа:Чл. 446. (1) (Изм. - ДВ, бр. 50 от 2008 г., в сила от 01.03.2008 г.) Ако изпълнението е насочено върху трудовото възнаграждение или върху друго каквото и да е възнаграждение за труд, както и върху пенсия, чийто размер е над минималната работна заплата, може да се удържа само:

1. ако осъденото лице получава до 300 лв. месечно - една четвърт част, ако е без деца, и една пета, ако е с деца, които то издържа;
...
(3) (Предишна ал. 2 - ДВ, бр. 50 от 2008 г., в сила от 01.03.2008 г.) Ограниченията по ал. 1 не се отнасят до задължения за издръжка. В тези случаи присъдената сума за издръжка се удържа изцяло, а удръжките по ал. 1 за другите задължения на осъдения и за задължения за издръжка за минало време се правят върху остатъка от всичките му доходи.

186 лева < 240 лева
Omnia vincit amor et nos cedamus amori.
Аватар
nannyogg
Младши потребител

Мнениеот durango » 31 Яну 2011, 16:21

Здравейте колеги, според мен, както и в много други случаи, разпоредбите в кодекса не са особено прецизни. Първо се говори за трудово възнаграждение, респективно пенсия, които са над минималния размер, след това в т.1 се казва - ако осъденото лице получава до 300 лева месечно се удържа 1/4, съответно 1/5 ако има дете което то издържа. Сега и аз имам такъв случай - лицето е на минимална работна заплата - 240, след осигуровките и т.н. става още по-малко, поради което отговарям на ЧСИ, че де факто месечният доход на лицето е несеквестируем, но има колеги, които са на обратното мнение заради тая т.1, кадето пише .....до 300 лева......! Според тях и 150 лв. да излезе след удръжките че получаваш 1/4 или 1/5 следва да се удържат от работодателя и да се внасят.
durango
Младши потребител

Мнениеот dimist » 31 Яну 2011, 17:00

При пенсия от 186 лева не следна да се налага запор, тя е под размера на минималната заплата
dimist
Потребител

Назад към Изпълнително и обезпечително производство