начало

След пет отвода, ВСС прекрати „безвремието“, т.е. конкурса за търговските отделения на апелативните съдилища След пет отвода, ВСС прекрати „безвремието“, т.е. конкурса за търговските отделения на апелативните съдилища

Редовен ли е документа?

Re: Редовен ли е документа?

Мнениеот Гост. » 02 Мар 2011, 16:33

zzzzz написа:Разбрах. Спред прочетената от мен съдебна практика, всички спогодби и договори без заверени подписи са счетени за нередовни документи от външна страна. Т.е. няма смисъл да пробвам по чл.417, тъй като таксата която ще загубя е доста солидна.

Именно. Факта, че по правило анекса е неразделна част от облигационното правоотношение по ПД, който не е нотариално удостоверен, не го прави годно основание по смисъла на т.3 от 417 именно заради липсата на удостоверяване и по ПД. Ако опитате, на формално основание ще ви откажат издаване на ЗНИ...и тук сигурно е да загубите платената ДТ.
Толкова за 417.

zzzzz написа:Няма време. Вече има вписана възбрана върху имота от друг кредитор. И освен това седалището на длъжника е в София, което значи че по общия ред има да се бавим доста време до решението. Пък и кредитора си избра варианта с бързата процедура.

Искане за издаване на заповед за обезпечение на бъдещ иск чрез налагане на обезпечителна мярка- възбрана.
Което, ако сторите, няма защо да коментираме въпроса с 410.

Всъщност и аз залагам на идеята, че най-сигурно е да си предявите ОСИ по общия ред ( неизпълнението може да бъде доказано по 410- има начин), но ако приобретателя по ПД настоява за заповедно...разяснете му възможностите.

Инспекторе( допълвам) няма да я бъде по 417, така щото
В анекса е записан размерът на неустойката и препратка към договора относно продажната цена.
.

п.п. По останалите първоначално зададени въпроси не виждам смисъл да пиша след последния ви пост.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот zzzzz » 02 Мар 2011, 16:38

Инспекторе, вие съвсем ме взехте на подбив.
За да не се чудите- да колега съм! С не много голям опит, но с достатъчно качества, които липсват в други колеги с голям опит. Акаунта е на същия този колега. Възможно е да съм развалила правилността на изразяване, защото в началото на годината станах майка и от тогава не си доспивам редовно, освен че ходя на работа. Както и да е, не се оправдавам, но и не виждам чак толкова големи грешки и пропуски при писането ми във форума.

Относно анекса и чл.417. За не се налага да се гледа през "кристална топка", ето условието в него, за което споменах още в самото начало на темата.
"В раздел III, чл.3. се добавя т.3.2. със следното съдържание: „В случай на неизпълнение на условията по договора неустойката е в размер на 10% /десет процента/ от договорената продажна цена, като до 15.01.2011г. Продавачът се задълажва да вънре на купувача платените до момента суми- стойността по предварителен договор, ведно е неустойката от 10% от продажната цена по следната банкова сметка на купувача:“"
zzzzz
Потребител

Мнениеот inspectora » 02 Мар 2011, 17:24

... и понеже в заверения документ /доколкото разбирам/ няма суми, а се препраща към някакви други документи /или банкови сметки/, от където да се видят "платените до момента суми" ...

Хайде честито - решихме Ви ребуса колега ... С две думи - нямате редовен документ от външна страна по смисъла на чл.417, т.3 от ГПК ;) Успех с исковото производство!
inspectora
Активен потребител

Мнениеот zzzzz » 02 Мар 2011, 17:37

E, друг много опитен колега ми каза обратното, но както и да е! Ще си търся на части сумата.
Един бит струва повече от 10 небити :wink: !
zzzzz
Потребител

Мнениеот Гост. » 02 Мар 2011, 17:45

Защо на части и по какъв ред?
Гост.
Старши потребител

Мнениеот zzzzz » 02 Мар 2011, 18:02

По чл.410 ГПК. Търсената сума е над 25 000 лв и делото не би било подсъдно на районния съд.
zzzzz
Потребител

Мнениеот Melly » 02 Мар 2011, 18:09

:roll: Това "на части" дали няма да изиграе лоша шега...
Разбирам, че сумата за ДТ ще е големичка, но все пак.... давността за вземането, която за ПД започва да тече от датата на сключването му...
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот inspectora » 02 Мар 2011, 18:16

zzzzz написа:E, друг много опитен колега ми каза обратното, но както и да е! Ще си търся на части сумата.

Обратното на кое? Че документът със заверка на подписа, с който разполагате и в който няма нито една посочена сума, а относно суми се препраща към незаверен документ и към още някакви, предполагам документи, удостоверяващи плащания, е редовен по смисъла на 417? :shock: ... ами добре ... съгласих се :D

Ахам ... по 410 на части ще искате ... интересно ... интересно ... 8)
inspectora
Активен потребител

Мнениеот Melly » 02 Мар 2011, 18:19

Струва ми се, че изразът "на части" се отнасяше за общия ред, или поне аз така схванах. :roll:
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот inspectora » 02 Мар 2011, 18:23

Melly написа:Струва ми се, че изразът "на части" се отнасяше за общия ред, или поне аз така схванах. :roll:

zzzzz написа:По-добрият вариант е по чл.410 да се иска заповед за част от сумата, и така с няколко заповеди.

Абе някой е оклепал нещата още на договор и после и на анекс ... и сега нещо се е засуетил ми се струва, ама знае ли се ... както и да е ...

Zzzzzz, завеждай си исково дело и искай и обезпечение на иска и това е! Не се занимавай с експерименти, че така ще я оклепаш ... като те гледам над какви еквилибристики размишляваш ;)

Щото възбраната си е възбрана, задължението, си е задължение, а държавните такси и адвокатските хонорари, са си д.т. и адв.хонорари ;) ...
inspectora
Активен потребител

Мнениеот Melly » 02 Мар 2011, 18:32

За общия ред казах още в първия си пост, с който се включих в темата по същество. Деликатно подминах уточнението на колегата за реда по 410 ГПК...
По чл.410 ГПК. Търсената сума е над 25 000 лв и делото не би било подсъдно на районния съд.

Дано да ме е разбрала.
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот zzzzz » 02 Мар 2011, 19:17

Колега Мели, не съм имала никога предвид, че по чл.410 ГПК е общия ред! В последния си пост уточних, че ще се откажя от заповедното производство по чл.417 и ще направя заявление до РС по чл.410 ГПК. Пак ли сбърках терминологията?!
zzzzz
Потребител

Мнениеот Melly » 02 Мар 2011, 19:25

Пак ли сбърках терминологията?!

Не, колега zzzzz, не терминологията, а стратегията бих казала. Опитай да разясниш на клиента си плюсовете и минусите на общия исков ред пред заповедното производство по 410 ГПК. Мисля, че плюсовете ще натежат. Това имахме предвид както аз, така и Поли, и Инспектора - правилното е да се действа по общия ред. Но пък ти си знаеш детайлите все пак...

Успех!
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот Гост. » 02 Мар 2011, 19:36

Аз, лично смятам, че заповедното не е вашето дело (от опит)- ще ви възразят. Сумата е голяма, в момента е наличен колапс- всеки ограничава разходите си и не плаща кеш и доброволно задълженията си. Отлага във времето.
При едното просто "възразявам" вече сте в исково, където ще доплатите 2% ДТ, експертизи, отговори, доказване... и времето се удължава в пъти.

И още нещо- рехавият ми опит със съдопроизводството на СРС сочи, че за извадаве на едната ЗИ може да им отнеме .... 4 месеца. Отпосле да я връчат на Д, пък да възрази.
Исковото е в пъти( поне за онези съдилища) по-бързо от заповедното.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот zzzzz » 02 Мар 2011, 19:39

Благодаря ви за помощта! Все пак клиента държи да започнем със заповедното ( дори и да е по чл.410), защото предварително бях потърсила помощ от опитен колега. По-точно друг му я предложи вместо мен. Към мен беше изразено някак си недоверие, и с право може би. Та колегата разгледа случая и каза- "да, ще действаме по чл.410. Мислех, че възложат на опитния да се занимава с казуса. Да, ама не! В един момент го възложиха на мен и вече беше казано на клиента за възможността по съкратената процедура. Та, след като разбрах, че аз ще трябва да си блъскам главата с това, започнах да размишлявам на всички "еквалибристики", както ги нарече Инспектора. Та ей ме на! В задънена улица. И въпросният опитен колега продължава да ми твърди, че анекса е договор по смисъла на чл.417 и на ЗЗД. Както и да е. Бих ви помолила за последен съвет- има ли някой от вас практика да е търсил на части дадено задължение със заповед по чл.410?
zzzzz
Потребител

Мнениеот zzzzz » 02 Мар 2011, 19:41

Благодаря, Poli_g! Знам това за длъжника, че ще възрази със сигурност, но клиентът е предупреден, че ако има възражение ще минем на доказване по общия ред. При това положение "вината" няма да е моя, че съм го "подвела".
zzzzz
Потребител

Мнениеот Melly » 02 Мар 2011, 20:21

Това ми прилича на нещо от сорта: единият държи "геврека" на МПС в движение, а другият натиска п*едалите на газта (системата не ми допуска думата в цялост).
А познайте какво би се случило. :?

zzzzz, ако имаш и капчица неувереност в тезата на колегата с дългогодишния опит, по-добре се откажи. Защото винаги от тук нататък ще има вмешателство и ти ще си разколебана в действията си по защитата. Помисли.

Върнах се назад, та това ме впечатли:
И въпросният опитен колега продължава да ми твърди, че анекса е договор по смисъла на чл.417 и на ЗЗД

Анексът е съглашение между две страни да изменят, отменят или добавят клаузи от същинския договор. Сори.... :?
Последна промяна Melly на 02 Мар 2011, 20:31, променена общо 1 път
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот zzzzz » 02 Мар 2011, 20:28

Несъм разколебана в действията си по защитата, нито ще има вмешателство. Просто спора беше около това дали ще се приеме документа за редовен от съда в заповедното производство. В момента съм на етап предварителна подготовка по конкретния случай, затова проверявам всички мои съмнения от всички гледни точки преди да сме платили таксите и подали каквито и да било документи в съда.
zzzzz
Потребител

Мнениеот Melly » 02 Мар 2011, 20:38

:roll: .....

Успех!
Но върни се в темата след време и сподели, ОК? :D
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот temida_h » 02 Мар 2011, 20:42

явно аз съм адски зле и нищо не разбирам от гражданско право: Първо имаме предварителен договор по смисъла на чл. 19 от ЗЗД, т.е целта му е "за да се сключи окончателен..." До колкото аз имам някаква бегла и обща престава - предварителния договор не създава задължение за заплащане на парични суми.
За мен, категорично - чл. 362 от ГПК
Що се касае за издаване на Заповед по 410/417 от ГПК....въз основа на предварителен договор.........хах, интересно......
temida_h
Младши потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Изпълнително и обезпечително производство