начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Права на съдя-изпълнител по новия ГПК

Права на съдя-изпълнител по новия ГПК

Мнениеот stefan11 » 16 Апр 2011, 13:41

Искам да споделя с вас един казус в който и аз съм косвено замесен. за съжаление не съм силел в имотните казуси затова моля за съвет.

Вчера дойде съдя изпълнител от СРС , която направи въвод във владение. дотук добре, проблемите са няколко.
1. С изпълнителeн лист е осъдена строителната фирма ,която е строила блока да предаде 100 кв от УПИ-то на лице "Х"
2. погледнато по дати хронологията е следната: 2003 година фирмата закупува въпросния имот и започва строеж; 2006-та година аз и още няколко (16) човека си купуваме апартаменти ( към тази дата няма вписани искови молби)
3. оказва се че през 2005-та година е заведено дело по Чл.75 ЗС. след разглеждане внимателно да документите става ясно че решението е взето на базата на свидетелски показания и са отхвърлени доводите на зашитата защото през 2003-та година фирмата е получила нот.акт, но не е представила в съда протокол за предаване на владението. Съдъдт автоматично приема че не е доказано влизане във владение, и затова приема че е налице 6 месечно владение от лицето "Х"

дотук с фактите. казуса е следния:
ние като добросъвесни купувачи неможем на обжалваме действията на съдя изпълнителя по новия ГПК защото сме пропуснали срока ?!?!? ако четем внимателно се казва че можем да възразим само в деня на въвода ?!?!? някой сблъсквал ли се е с този текст ?

и другото ми питане е тази заповед и този изпълнителен лист имат ли сила срещу нас ( 16-те собственика) ако гледаме по дати, то исковата молба е от преди датата на придобиване, но от друга страна към датата на закупуване аз съм го проверил имота и нямаше вписана искова молба ?

дайте някаква идея
stefan11
Нов потребител

Re: Права на съдя-изпълнител по новия ГПК

Мнениеот Pause » 18 Апр 2011, 11:52

Предполагам имате в предвид хипотезата на 435 ал2 или5 ГПК .Според мен може но в строго определени случай ако например не сте бил уведомен надлежно за изпълнението всичко започва отначало. Докато при ал5 трябва да предявите иск за владение върху имота.Сроковете по Чл436 са преклузивни , и навярно ще оспорвате законосъобразността на действията на СИ.Все пак ,се консултирайте с адвокат. :D
Аватар
Pause
Активен потребител

Re: Права на съдя-изпълнител по новия ГПК

Мнениеот stefan11 » 18 Апр 2011, 13:47

За съжаление чл.435 не ми върши никава работа. явно е че фирмата е била владелец и собственик към датата на искаовата молба. за нас остава варианта да заведем иска по чл. 124 ал.1 ГПК и да чакаме.

нали знаете онова усещане дето не ти дава мира че може да се направи нещо,ама все ти убягва какво.

ето една хипотеза. намерих определение 482/07 на ВКС по подобен казус.

там съда е преценил че е на лице противоречие с парктиката на ВКС и по-точно чл.280 ал.1 ГПК и т. 3 защото първоинстанционният съд е направил неправилно определение на иска по чл. 75 от ЗС. В исковата молба ищеца твърди че владението им е отнето от строителя насилствено ,което автоматично определя иска по чл 76 от ЗС . ВКС разграничава добросъвестно владение от търпяно владение и затова е постановил решение по чл.291 ГПК. за връщане на делото в СРС и разглеждането му по чл. 76 от ЗС

другата "сламка" е смисъла на чл. 57 ал.2 от Конституцията на РБ. Излиза че ищеца черпи права от собственото си неправомерно поведение.

по делото на първо заседание ищеца представя скица, на която собственоръчно с химикал нарисувал предполагаеми граници на завладяната част, а ответника приложил оригинал на скицата без заграждение. познайте. съда приема доказателството на ищеца и отхвърля оригиналната скица като " неотносима към спора" по-късно на базата на тази подправена скица са определени граници и е издаден изпълнителен лист. Честито на печелившите.

просто размишлявам на глас. някой смята ли че мога да направя нещо ? или да се примиря че в държавата в която живеем това е възможно ?
stefan11
Нов потребител

Назад към Изпълнително и обезпечително производство