Въпроса ми е: Кои имат право на наследствения имот
Родителите предписват приживе на дъщеря си 50% от апартамента, в които живеят тримата. Бащата почива преди 15 години. Майката почива през 2008 година. Дъщерята почива през 2009 година. Тя не е омъжвана, няма деца из вън брака. Има живи 3 лели от страна на баща и, и една жива леля от страна на майка си. Има вуйчо, т.е. брат на майка и, който е починал преди 20 години. Децата на вуйчо и, т.е. нейни първи братовчеди, които са двама на брой, имат ли участие в наследството на този апартамент?
- Дата и час: 09 Яну 2025, 23:58 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Наследствен имот
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
10 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Наследствен имот
ЗДРАВЕЙТЕ,
СПОРЕД ЧЛ. 8. (4) ЗАКОН ЗА НАСЛЕДСТВОТО
„КОГАТО ПОЧИНАЛИЯТ НЕ Е ОСТАВИЛ ВЪЗХОДЯЩИ ОТ ВТОРА И ПО-ГОРНА СТЕПЕН, БРАТЯ И СЕСТРИ ИЛИ ТЕХНИ НИЗХОДЯЩИ, НАСЛЕДЯВАТ РОДНИНИТЕ ПО СЪРЕБРЕНА ЛИНИЯ ДО ШЕСТА СТЕПЕН ВКЛЮЧИТЕЛНО. ПО-БЛИЗКИЯТ ПО СТЕПЕН И НИЗХОДЯЩИЯТ НА ПО-БЛИЗЪК ПО СТЕПЕН ИЗКЛЮЧВАТ ПО-ДАЛЕЧНИЯ ПО СТЕПЕН”.
ИЗВОД: ПЪРВИТЕ БРАТОВЧЕДИ ИМАТ ПРАВО НА НАСЛЕДСТВО (ЗАЩОТО СА РОДНИНИ ПО СЪРЕБРЕНА ЛИНИЯ ОТ 4-СТЕПЕН).
САМО НЕ РАЗБРАХ ТЕЗИ ЛЕЛИ, СЕСТРИ ЛИ СА ИЛИ НЕ, ИМАТ ЛИ ДЕЦА?
СПОРЕД ЧЛ. 8. (4) ЗАКОН ЗА НАСЛЕДСТВОТО
„КОГАТО ПОЧИНАЛИЯТ НЕ Е ОСТАВИЛ ВЪЗХОДЯЩИ ОТ ВТОРА И ПО-ГОРНА СТЕПЕН, БРАТЯ И СЕСТРИ ИЛИ ТЕХНИ НИЗХОДЯЩИ, НАСЛЕДЯВАТ РОДНИНИТЕ ПО СЪРЕБРЕНА ЛИНИЯ ДО ШЕСТА СТЕПЕН ВКЛЮЧИТЕЛНО. ПО-БЛИЗКИЯТ ПО СТЕПЕН И НИЗХОДЯЩИЯТ НА ПО-БЛИЗЪК ПО СТЕПЕН ИЗКЛЮЧВАТ ПО-ДАЛЕЧНИЯ ПО СТЕПЕН”.
ИЗВОД: ПЪРВИТЕ БРАТОВЧЕДИ ИМАТ ПРАВО НА НАСЛЕДСТВО (ЗАЩОТО СА РОДНИНИ ПО СЪРЕБРЕНА ЛИНИЯ ОТ 4-СТЕПЕН).
САМО НЕ РАЗБРАХ ТЕЗИ ЛЕЛИ, СЕСТРИ ЛИ СА ИЛИ НЕ, ИМАТ ЛИ ДЕЦА?
-
doxa - Потребител
3 живи лели – сестри на баща и.
1 жива леля – сестра на майка и.
Вуйчото, който е починал е брат на майка и.
Всички имат деца.
Мен ме интерисува - децата на вуйчото, който е починал участват ли в наследството с равни права с живите сестри на баща й и майка и.
Много благодаря.
1 жива леля – сестра на майка и.
Вуйчото, който е починал е брат на майка и.
Всички имат деца.
Мен ме интерисува - децата на вуйчото, който е починал участват ли в наследството с равни права с живите сестри на баща й и майка и.
Много благодаря.
- gitta
- Младши потребител
Именно защото братовчедите са от 4-та степен не наследяват. Наследяват само живите лели - трета степен по съребрена линия - при равни квоти, т.е. без значение от майка и баща брой, а по 1/4 ид.ч. в този случай - 4 лели
- peip
- Потребител
Колега, peip, напълно сте прав. При така изяснената обстановка, некоректният отговор е от моя страна. Моля да ме извините!
-
doxa - Потребител
Здравейте отново, благодаря за отговорите, но бихте ли посочили, кой член от ЗН?
- gitta
- Младши потребител
Ходихме при един нотаруис, за консултация, и той каза, че и братовчедите имат право по заместване, на починалия вуйчо. Моята адвокатка казва, че само сестрите имат право на наследствения имот. Може ли и други да изкажат своето мнение?
- gitta
- Младши потребител
Може и други. Например аз. Само живите лели наследяват.
Ако бяха сестри и братя на наследодателката, щяха да наследяват и децата на починалите - само че те не са и братя и сестри, а вуйчовци и лели.
Ако бяха сестри и братя на наследодателката, щяха да наследяват и децата на починалите - само че те не са и братя и сестри, а вуйчовци и лели.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
-
portokal - Старши потребител
Благодаря на всички, които се отзоваха на моето запитване
- gitta
- Младши потребител
10 мнения
• Страница 1 от 1
|
|