Здравейте,
ситуацията е следната - баща ми почина преди 5 дена. Аз съм единствено дете и майка ми е жива. Рових се във форума и в ЗН - виждам че имаме право на равен дял от наследството - 1/2 апартамент и една селска къща + една кредитна карта на голям минус и един кредит - до сега изплащан прилежно.
1.Вчера подадохме декларацията за удостоверение за наследници, след като го получим какво следва да направим, при положение че имаме намерение да си изплащаме вноските по кредита и картата? Как да стане приемането на наследството?
2.Необходимо ли е да подаваме молба за приемане по опис или приемането става автоматично след изтичане на срок?
3.И ако е нужно приемане - тъй като къщата е в различна община и в двете ли трябва да подадем молба, ако се налага приемане по опис?
4. Трябва ли да се носи нещо на двете банки - едната собственик на заема и другата на кредитната карта?
Благодаря предварително!
- Дата и час: 10 Яну 2025, 00:12 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Наследство по опис и има ли друг начин въобще?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
5 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Наследство по опис и има ли друг начин въобще?
Ако имате намерение да изплащате кредитите, може да приемете наследството направо. Вариантите за това са два: първият - като платите данъци на наследственото имущество или някакви други действия от които да е видно по несъмнен начин че изразявате воля за приемане на наследството.
Втория - с писмено заявление до районния съд, в района на който е открито наследството като в този случай приемането се вписва в особена за това книга.
Приемането по опис е необходимо само когато задълженията са повече от правата в наследствената маса.
Във Вашия случай е добре да направите една консултация с адвокат който да Ви разясни в конкретния случай кое е по добре. Това го казвам съвсем чистосърдечно, понеже в такива ситуации човек не винаги взема правилни решения. Все пак и приемането по опис няма да е грешка
Втория - с писмено заявление до районния съд, в района на който е открито наследството като в този случай приемането се вписва в особена за това книга.
Приемането по опис е необходимо само когато задълженията са повече от правата в наследствената маса.
Във Вашия случай е добре да направите една консултация с адвокат който да Ви разясни в конкретния случай кое е по добре. Това го казвам съвсем чистосърдечно, понеже в такива ситуации човек не винаги взема правилни решения. Все пак и приемането по опис няма да е грешка
...И те така...
-
law_master - Активен потребител
Благодаря за изчерпателния отговор.
Въпрос: Приемането на подновена кредитна карта поради изтичане на валидност на старата с удостоверение за наследници достатъчно доказателство воля за приемане на цялото наследство ли е?
Въпрос: Приемането на подновена кредитна карта поради изтичане на валидност на старата с удостоверение за наследници достатъчно доказателство воля за приемане на цялото наследство ли е?
- piroman
- Нов потребител
Приемането става в два случая дали изрично със заявление ,или мълчаливо което ще рече да извършите такива фактически действия от които да не се правят други изводи.Щом сте започнали да плащате кредита ,значи сте предприели такива действия от които може да се приеме за мълчаливо приемане на цялото наследство.Радвам се ,че майка ви ,ви е научила да благодарите като сте били малък.
-
Pause - Активен потребител
радвам се, че се радвате - много бой и упорство трябваше за да ме научат
Сега, мисля че, най-накрая търговския ми мозък разбра юридическия несъмнен начин за изразяване воля за приемане на наследство. Сърдечно благодаря!
Сега, мисля че, най-накрая търговския ми мозък разбра юридическия несъмнен начин за изразяване воля за приемане на наследство. Сърдечно благодаря!
- piroman
- Нов потребител
5 мнения
• Страница 1 от 1
|
|