начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

Университетска такса "Отговорно съхранение"

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Университетска такса "Отговорно съхранение"

Мнениеот berckoff » 13 Юни 2011, 15:55

Здравейте,

случаят, по който имам въпрос, е следния:

При кандидатстване и прием редовна форма във Висше учебно заведение, ми беше задържана дипломата за средно образование (след прочит на няколко теми, разбрах, че това се прави с цел записване редовно обучение само на едно място). След година и половина, прекъснах обучението си. Студентските ми права трябва да са прекратени служебно, тъй като не съм имал възможност да отида до университета да го направя лично.
А сега за да си взема обратно дипломата, от университета ми изискват да заплатя 150 лв. такса за отговорно съхранение!

Въпросът ми е: имат ли законово право да ми удържат пари, след като пазенето е тяхно задължение (при положение, че ми задържат дипломата, не по мое желание) и имам ли право да си изискам дипломата без да заплатя тази сума?

Благодаря предварително на всички, които ще вземат участие в тази дискусия!
И нека я направим полезна за всички, изпаднали в моето положение.

П.С. Ако може да ми кажете кой закон трябва да чета, тъй като в тези, които вече прегледах, не намерих никъде клауза, в която да е упоменато, че книжката се задържа поради каквито и да е причини.
Благодаря още веднъж!
berckoff
Нов потребител

Re: Университетска такса "Отговорно съхранение"

Мнениеот kalahan2008 » 13 Юни 2011, 18:43

Ако не го пише в Правилника за дейността на университета, значи тази такса не е законна.
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

Re: Университетска такса "Отговорно съхранение"

Мнениеот berckoff » 14 Юни 2011, 12:58

kalahan2008 написа:Ако не го пише в Правилника за дейността на университета, значи тази такса не е законна.

Благодаря за отклика!
А има ли законово на какво да стъпя, като отида да си поискам дипломата?
berckoff
Нов потребител

Назад към Общи дискусии