Здравейте,
обръщам се към вас с молба за помощ.
Проблемът е следния: Аз съм на 18 години, майка ми почина преди няколко дни, а дядо ми малко преди нея. През 2007 майка ми се омъжи, като от брака нямат деца. Въпросът е, че майка ми е собственик на един апартамент и на 3/4 от друг. Искам да знам за каква част може да претендира съпругът и какво да направя, за да не получи нищо.
Апартаментът на който майка ми е изцяло собственик е придобит много преди брака, а другия излиза, че е по време на брака, защото майка ми почина след дядо ми и фактически тя е негов наследник.
Благодаря за вниманието.
- Дата и час: 09 Яну 2025, 23:10 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
МОЛЯ ви помогнете ми
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
14 мнения
• Страница 1 от 1
Re: МОЛЯ ви помогнете ми
Здравейте,
С оглед изложената от Вас фактическа обстановка, могат да бъдат направени следните правни изводи:
1) Апартамента (преди брака) и ¾ идеална част от наследствения апартамент са изцяло собственост на майка Ви. Т.е. те са част от нейното наследство.
2) Наследници по закон се явявате Вие и съпругът и. Вие и съпругът на майка Ви, наследявате равни части.
Вж.
Семейния кодекс
...
Чл. 22. (1) Вещните права, придобити преди брака, както и придобитите по време на брака по наследство и по дарение, принадлежат на съпруга, който ги е придобил.
Вж.
Закон за наследството
...
Чл. 9. (1) Съпругът наследява част, равна на частта на всяко дете.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 60 от 1992 г.) Когато съпругът наследява заедно с възходящи или с братя и сестри, или с техни низходящи, той получава половината от наследството, ако то се е открило преди навършването на десет години от сключването на брака, а в противен случай получава 2/3 от наследството. А когато съпругът наследява заедно с възходящи и с братя и сестри или с техни низходящи, той получава една трета от наследството в първия случай и половината - във втория.
(3) (Доп. - ДВ, бр. 60 от 1992 г.) Ако няма други наследници по предходната алинея, съпругът получава цялото наследство.
...
Това е по така изложеното, ако има нещо друго...
С оглед изложената от Вас фактическа обстановка, могат да бъдат направени следните правни изводи:
1) Апартамента (преди брака) и ¾ идеална част от наследствения апартамент са изцяло собственост на майка Ви. Т.е. те са част от нейното наследство.
2) Наследници по закон се явявате Вие и съпругът и. Вие и съпругът на майка Ви, наследявате равни части.
Вж.
Семейния кодекс
...
Чл. 22. (1) Вещните права, придобити преди брака, както и придобитите по време на брака по наследство и по дарение, принадлежат на съпруга, който ги е придобил.
Вж.
Закон за наследството
...
Чл. 9. (1) Съпругът наследява част, равна на частта на всяко дете.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 60 от 1992 г.) Когато съпругът наследява заедно с възходящи или с братя и сестри, или с техни низходящи, той получава половината от наследството, ако то се е открило преди навършването на десет години от сключването на брака, а в противен случай получава 2/3 от наследството. А когато съпругът наследява заедно с възходящи и с братя и сестри или с техни низходящи, той получава една трета от наследството в първия случай и половината - във втория.
(3) (Доп. - ДВ, бр. 60 от 1992 г.) Ако няма други наследници по предходната алинея, съпругът получава цялото наследство.
...
Това е по така изложеното, ако има нещо друго...
-
doxa - Потребител
нещата който сте ми написали ги четох вече, но вапроса е какво да направя, за да не получи нищо...
- vanina99
- Нов потребител
Много трудно ще оспорите приноса на другия съпруг за имуществото.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
Към питащата : няма как въобще и изцяло да лишите съпруга на починалата Ви майка от наследство, защото той има това право по закон.
- nk7702n
- Старши потребител
ама той няма никакъв принос, той няма нищо общо нито с единия нито с другия апартамент
- vanina99
- Нов потребител
Едва ли ще се докаже това по редовен начин, възможно е да се претендира, но няма много шансове.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
Здравейте, аз имам подобен проблем. Майка ми почина, а вторият и брак е с чужденец(чилиец), който беше екстрадиран, тъй като отказа да приеме българско гражданство. В момента се опитвам да продам наследени имоти от майка ми. Въпросният втори съпруг е без постоянен адрес в Чили и е почти невъзможно да бъде издирен. Полага му се наследство по закон, тъй като са били женени повече от 6 години. Има ли някакъв вариант за разрешаване на този проблем, като изключим ходене до консулството в София и дългото чакане (евентуално без резултат) свързано с издирването му.
- desi_des
- Нов потребител
Възможно е да се назначи особен представител на чужденеца, докато траят съдебни процедури
- ivan_lawyer
- Старши потребител
vanina99 написа:ама той няма никакъв принос, той няма нищо общо нито с единия нито с другия апартамент
За имота от наследство няма част.
За другия обаче..... докато е била жива майка ви е нямал част, тя е можело да ви прехвърли целия или дори да го завещае, но...
Най-добре идете при адвокат, така или иначе ви е нужно.
Кофти ситуация, моите съболезнования, твърде малка за такава съдба сте.....
Не съм адвокат, a любител на правото !
- nikiboy
- Потребител
vanina99 написа:Здравейте,
обръщам се към вас с молба за помощ.
Проблемът е следния: Аз съм на 18 години, майка ми почина преди няколко дни, а дядо ми малко преди нея. През 2007 майка ми се омъжи, като от брака нямат деца. Въпросът е, че майка ми е собственик на един апартамент и на 3/4 от друг. Искам да знам за каква част може да претендира съпругът и какво да направя, за да не получи нищо.
Апартаментът на който майка ми е изцяло собственик е придобит много преди брака, а другия излиза, че е по време на брака, защото майка ми почина след дядо ми и фактически тя е негов наследник.
Благодаря за вниманието.
Doxa ви е описала правилно ситуацията - няма СИО, само наследяване по закон. Единствен изход от ситуацията е да се докаже, че е имало т.н. "психическо насилие" по чл.46, ал.1, т.2 от СК, която разпоредба има много ограничено поле на действие и доказването е трудно и със сигурност мъчително за вас. За целта е важно да се знае от какво е починала майка ви, ако е от болест каква е тя и кога са се развили първите симптоми.Със сигурност обаче форумите в тази ситуация няма да помогнат, а само много добър адвокат и за предпочитане жена.
П.С. само да вметна, че приносът не е важен в случая, тъй като както казах описаните имоти очевидно не са част от СИО по чл.21 от СК.
- daksus
- Младши потребител
nk7702n написа:Към питащата : няма как въобще и изцяло да лишите съпруга на починалата Ви майка от наследство, защото той има това право по закон.
Тези правоотношения се регулират изцяло от закона за наследството, където е посочено кой и какво наследява. Може да не е справедливо, но е законов императив.
-
doxa - Потребител
desi_des написа:Здравейте, аз имам подобен проблем. Майка ми почина, а вторият и брак е с чужденец(чилиец), който беше екстрадиран, тъй като отказа да приеме българско гражданство. В момента се опитвам да продам наследени имоти от майка ми. Въпросният втори съпруг е без постоянен адрес в Чили и е почти невъзможно да бъде издирен. Полага му се наследство по закон, тъй като са били женени повече от 6 години. Има ли някакъв вариант за разрешаване на този проблем, като изключим ходене до консулството в София и дългото чакане (евентуално без резултат) свързано с издирването му.
И един ден да е била продължителността на брака- пак е призован да наследява.
По вашия въпрос има поне две-три възможности - според зависи времето, целта и прочее.
Посетете колега.
- Гост.
- Старши потребител
Много ви благодаря за отговорите! Утре имам среща с адвокат (жена) и дано да имам успех.
- vanina99
- Нов потребител
14 мнения
• Страница 1 от 1
|
|