- Дата и час: 09 Яну 2025, 22:59 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
търся правен съвет
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
17 мнения
• Страница 1 от 1
търся правен съвет
Съпругът ми има дете от първият си брак,на което плаща ежемесечна издръжка в размер на 70лв.В момента заплатата,която получава е 400лв.Имаме бебенце на 4месеца и дъщеря от първият ми брак,на която в случая и той наравно с мен и е настойник(тя е във втори клас)междувременно изплащаме и жилище 260лв. месечно.В момента бившата му съпруга е завела искова молба за увеличение на издръжката в размер на 150лв.сами разбирате,че в момента ние много трудно да изплащаме и тези 70лв.а какво остава за 150лв.Моля,дайте ни съвет как да постъпим в случая,какви права имаме и ние в съда и можем ли да ползваме безплатна правна помощ или е по-добре да наемем адвокат?Благодаря на всички предварително!
- jani_ivo1
- Нов потребител
Re: търся правен съвет
Здравейте,
Бившата му съпруга има право да претендира увеличаване на издръжката. Съдът ще прецени обаче, какъв да бъде нейният размер и дали има нужда от увеличаване. По силата на Семейния кодекс (СК), размерът на издръжката се определя според нуждите на детето, и възможностите на лицето, което я дължи. Може да ангажирате адвокат с оглед по-добрата Ви защита. Вижте и чл.142 и 143 от СК.
Успех Ви пожелавам!
Бившата му съпруга има право да претендира увеличаване на издръжката. Съдът ще прецени обаче, какъв да бъде нейният размер и дали има нужда от увеличаване. По силата на Семейния кодекс (СК), размерът на издръжката се определя според нуждите на детето, и възможностите на лицето, което я дължи. Може да ангажирате адвокат с оглед по-добрата Ви защита. Вижте и чл.142 и 143 от СК.
Успех Ви пожелавам!
-
doxa - Потребител
Благодаря за отговора!Единствено не разбрах ще може ли в случая да ползваме служебна защита или ще е по-добре за нас да наемем частен адвокат?
- jani_ivo1
- Нов потребител
Ще Ви осъдят за издръжката.
Това, да ползвате адвокат е важно.
Когато се дължи издръжка, това е докрай.
Трудно ще бъде да не се постигне увеличение.
Има такава тенденция към увеличение на разходите.
Това, да ползвате адвокат е важно.
Когато се дължи издръжка, това е докрай.
Трудно ще бъде да не се постигне увеличение.
Има такава тенденция към увеличение на разходите.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
А другите две деца нямат ли разходи или тях никой не ги взима под внимание?По тази логика всеки път когато на госпожата и скимне все ще има кой да и увеличава издръжката ли?
- jani_ivo1
- Нов потребител
Как стои въпросът с издръжката, която се дължи, на вашата дъщеря?
Баща? Роднини... колко получавате за това дете?
Баща? Роднини... колко получавате за това дете?
- Гост.
- Старши потребител
Абсолютно нищо.Когато навремето се разделихме с бившият ми съпруг и се разбрахме,че всеки от нас поема по своя път,без да сме си длъжни един на друг,защото бракът ни беше пълен абсурд,аз спазих думата си и една стотинка не съм му потърсила,въпреки че и той е осъден да изплаща издръжка.И все пак не мисля,че това има нещо общо с темата,по която търся съвет.
- jani_ivo1
- Нов потребител
Има общо, доколкото за издръжката на дъщерята на съпруга Ви нямат значение другите две деца, а другото едно дете. Той има само две деца и само на тях дължи издръжка. Едното е бебето, другото е това от първия му брак. Издръжката на Вашето дете от първия брак трябва да се осигури от Вас и бащата на това дете. Не е вярно, че съпругът Ви бил "настойник" на Вашето дете.
150 лева при доход 400 са много според мен, но е напълно възможно 70-те лева да се увеличат. 60 лева е минималната издръжка в момента - толкова се предполага, че дължи родител с доход около минималната заплата на съвсем малко дете. Във вашия случай и възрастта на детето, и доходът са по-високи, макар и не чак толкова много. Колко е голямо детето?
150 лева при доход 400 са много според мен, но е напълно възможно 70-те лева да се увеличат. 60 лева е минималната издръжка в момента - толкова се предполага, че дължи родител с доход около минималната заплата на съвсем малко дете. Във вашия случай и възрастта на детето, и доходът са по-високи, макар и не чак толкова много. Колко е голямо детето?
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
-
portokal - Старши потребител
На 15години.А защо тогава,когато подавам декларация за детските надбавки на дъщеря си,онези смешни 35лв.,трябва да представя и доходите на съпруга ми,а не само моите?Не е ли,защото ние сме семейство,дъщеря ми е при нас и я отглеждаме заедно?Как в единия случай съпругът ми е някакъв,а в другия не?Вие юрист ли сте?
- jani_ivo1
- Нов потребител
Юрист е! Както и всички писали по темата.
Моето включване не бе съвсем правно, а като майка, макар и да не разбрахте защо точно това ви питам.
15г. дете има нараснали нужди и е сигурно, че ще има изменение- увеличение размера на издръжката.
Защото имате брак с втория съпруг- за това и неговия доход е относим при отпускане на помощ за отглеждане на дете.
По въпроса служебен защитник- пуснете една молба до състава, който гледа делото с такова искане- въпрос на преценка с оглед доходи, здравословно положение, и прочее дали ще бъде допусната правна помощ, и назначен адвокат от съответната колегия.
Моето включване не бе съвсем правно, а като майка, макар и да не разбрахте защо точно това ви питам.
15г. дете има нараснали нужди и е сигурно, че ще има изменение- увеличение размера на издръжката.
защо тогава,когато подавам декларация за детските надбавки на дъщеря си,онези смешни 35лв.,трябва да представя и доходите на съпруга ми,а не само моите?
Защото имате брак с втория съпруг- за това и неговия доход е относим при отпускане на помощ за отглеждане на дете.
По въпроса служебен защитник- пуснете една молба до състава, който гледа делото с такова искане- въпрос на преценка с оглед доходи, здравословно положение, и прочее дали ще бъде допусната правна помощ, и назначен адвокат от съответната колегия.
По граждански и административни дела правна помощ се предоставя в случаите, когато въз основа на представени доказателства от съответните компетентни органи съдът прецени, че страната няма средства за заплащане на адвокатско възнаграждение. Преценката си за това съдът формира, като вземе предвид:
1. доходите на лицето или семейството;
2. имущественото състояние, удостоверено с декларация;
3. семейното положение;
4. здравословното състояние;
5. трудовата заетост;
6. възрастта и
7. други констатирани обстоятелства.
- Гост.
- Старши потребител
Да точно за това,че имаме брак и заедно отглеждаме детето,това не се ли взема в предвид в съда?
- jani_ivo1
- Нов потребител
Отговорено ви е:
Горното е валидно освен ако детето от първия ви брак не е осиновено от сегашния съпруг- ама надали.
доколкото за издръжката на дъщерята на съпруга Ви нямат значение другите две деца, а другото едно дете. Той има само две деца и само на тях дължи издръжка. Едното е бебето, другото е това от първия му брак. Издръжката на Вашето дете от първия брак трябва да се осигури от Вас и бащата на това дете.
Горното е валидно освен ако детето от първия ви брак не е осиновено от сегашния съпруг- ама надали.
- Гост.
- Старши потребител
Благодаря Ви!Бяхте ми много полезна!
- jani_ivo1
- Нов потребител
Зависи от къде сте - в едни градове приемат издръжка 130 лева, в други 80 лева.
В София, последното дело за издръжка, което имах, премина без присъствие на ответника (баща).
Призовахме го като лице с неизвестен адрес, той не се появи.
От доклада на социалните и от други данни съдът го осъди на 130 лева издръжка, въпреки, че нямаше доходи.
Тоест, приема се, че всяко трудоспособно лице трябва и може да осигури доход за издръжката на детето.
Друг е въпросът дали ще има имущество да плаща.
В София, последното дело за издръжка, което имах, премина без присъствие на ответника (баща).
Призовахме го като лице с неизвестен адрес, той не се появи.
От доклада на социалните и от други данни съдът го осъди на 130 лева издръжка, въпреки, че нямаше доходи.
Тоест, приема се, че всяко трудоспособно лице трябва и може да осигури доход за издръжката на детето.
Друг е въпросът дали ще има имущество да плаща.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
Юрист съм, независимо, че отговорът ми не Ви хареса. Ако не знаете - да знаете, че за "детските" на 15-годишното дете не се взима предвид доходът на мъжа Ви - това значи ли, че той и издръжка не дължи? В единия случай имат значение доходите на двамата съпрузи и броят на техните деца, не непременно общи, които се отглеждат при тях, в другия - децата на лицето, което дължи издръжка. Бракът и детските съвсем не правят мъжа Ви "настойник" на Вашата дъщеря.
15-годишно дете е голямо дете с немалки разходи. Да не се правя на Ванга, но аз при тези условия бих предсказала присъждане на издръжка приблизително около стотина лева за него, или не много по-малко. Предполагам, че зависи и от града, както е казал колегата.
15-годишно дете е голямо дете с немалки разходи. Да не се правя на Ванга, но аз при тези условия бих предсказала присъждане на издръжка приблизително около стотина лева за него, или не много по-малко. Предполагам, че зависи и от града, както е казал колегата.
-
От кога започва да тече срокът за отговор на исковата молба-от датата на разглеждането и или от датата на връчването на съобщението,защото между двете има разстояние от 18дни и длъжни ли сме по тяхно настояване в исковата молба,да представим декларация за СИС?Благодаря предварително за отговора Ви!
- jani_ivo1
- Нов потребител
Ми няма как да ви накарат насила, не би трябвало и съдът да ви задължи (поне аз не мисля, че е допустимо да се задължава страна да представи декларация), но и не виждам какво имате да криете.
От връчването на исковата молба тече срокът.
Чисто неправен коментар, че не се сдържах: това е вторият татко, който лично аз виждам да обяснява, че не можел да плаща повече, понеже издържал не само общото дете от втория брак, но и детето на жена си от първия. Похвално е, когато човек се включва добросъвестно в отглеждането на децата на половинката си, но не трябва да забравя и своите.
От връчването на исковата молба тече срокът.
Чисто неправен коментар, че не се сдържах: това е вторият татко, който лично аз виждам да обяснява, че не можел да плаща повече, понеже издържал не само общото дете от втория брак, но и детето на жена си от първия. Похвално е, когато човек се включва добросъвестно в отглеждането на децата на половинката си, но не трябва да забравя и своите.
-
17 мнения
• Страница 1 от 1
|
|