начало

След пет отвода, ВСС прекрати „безвремието“, т.е. конкурса за търговските отделения на апелативните съдилища След пет отвода, ВСС прекрати „безвремието“, т.е. конкурса за търговските отделения на апелативните съдилища

Погасителна давност и изпълнителното производство

Погасителна давност и изпълнителното производство

Мнениеот aahzzz » 23 Сеп 2011, 21:21

Здравейте,
попадна ми следният казус и напоследък мисля непрекъснато по него:
Длъжник на Топлофикация е осъден през 2000 г. да заплати около 3000 лева главница, мораторни лихви, такси и разноски по съдебното и изпълнителното производство, като най-вероятно е имало нарушения при призоваването, тъй като длъжникът е научил за издадения изпълнителен лист и съдебното решение, на което той се основава, едва при поканата за доброволно изпълнение от частния съдебен изпълнител, която е връчена по реда на ГПК на 10.08.2011 г. (изпълнителното дело е от 2010). За съжаление длъжникът не е предприел нищо в началните етапи и е пропуснал 14-дневните срокове за оспорване действията на частния съдебен изпълнител. Въпросът ми е дали има пречка да се упражни възражението за изтекла погасителна давност за периода от издаване на изпълнителния лист до предприемане на действия по изпълнението и как точно - дали чрез писмено волеизявление, адресирано до частния съдебен изпълнител и или до кредитора? Също как да се защити, ако възражението, стига да съществува като право на длъжника, ако то бъде пренебрегнато от частния съдебен изпълнител?
aahzzz
Нов потребител

Re: Погасителна давност и изпълнителното производство

Мнениеот hidden » 23 Сеп 2011, 21:27

aahzzz написа:Също как да се защити, ако възражението, стига да съществува като право на длъжника, ако то бъде пренебрегнато от частния съдебен изпълнител?

По исков път - чл. 439 ГПК.
Това е просто форум. Приемете горенаписаното като лично мнение, което не обвързва никого.
Аватар
hidden
Активен потребител

Назад към Изпълнително и обезпечително производство