начало

ВСС прекрати процедурата за избор на главен прокурор ВСС прекрати процедурата за избор на главен прокурор

Искова молба за развод

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Искова молба за развод

Мнениеот erik777desi » 14 Окт 2011, 10:17

Типично по нашенски вчера получих искова молба за развод. Не живея заедно със съпруга ми от 16 години. Общо взето по негова вина. Не съм съжителствала с друг човек през този период. Имаме общо имущество изразяващо се в къща, в която в момента живее едно от двете ми пълнолетни деца. По време на брака ми съпругът ми основава ЕТ. Моята идея беше да не си пречим и да оставим нещата така, но това явно не е идеята на съпруга ми по документи.В исковата молба той изисква от мен приключване на брака поради разстройство, не излъчване на виновен за създалото се положение и връщане на моминското ми име.
Въпроса ми е : имам ли право на част от ЕТ-то основано по време на нашият брак, имам ли право да оспоря и изисквам информация за сделките сключени през периода на брак, в който нямаме фактическо съжителство, съпругът ми е наследник на земи/ родителите му са починали/ имам ли право на дял от тези земи, като няма дарение от родителите му и не на последно място, какъв е вашият съвет за един нормален развод при представените от мен факти.
erik777desi
Нов потребител

Re: Искова молба за развод

Мнениеот damme » 14 Окт 2011, 13:53

Ангажирайте колега,който да ви представлява по делото.и направете това своевременно, тъй като имате срок за отговор с изтичането, на който определени ваши права се преклудират.
damme
Младши потребител

Re: Искова молба за развод

Мнениеот vseznaikoto » 09 Ное 2011, 17:44

Здравейте, относно въпроса имате ли право на част от дружеството, основано от вашия съпруг - погледнете чл. 30 във връзка с чл.22.ал.3 от Семейния кодекс - ако сте допринесла по някакъв начин с труд, средства, грижи за децата или работа в домакинството имате право да получите част от стойността на вземанията и вещите на вашия съпруг. Относно земите - там не може да имате претенции, тъй като те са наследени от родителите на съпруга ви, а закона определя вещите, придобити по наследство за лична собственост на съответния съпруг. Когато отидете на делото за развод или най-добре в отговора на исковата молба поискайте произнасяне по брачната вина - по този начин ще можете да пртендирате издръжка (ако искате) след развода.
vseznaikoto
Младши потребител

Назад към Семейни казуси