начало

Парламентът направи втора стъпка към прекратяване на избора на Сарафов за главен прокурор Парламентът направи втора стъпка към прекратяване на избора на Сарафов за главен прокурор

завещание

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

завещание

Мнениеот stefan74 » 18 Окт 2011, 23:00

Здравейте,в нашето семейство имаме следния казус:моята баба имаше сестра,която почина преди 7-8г при катастрофа.Същата беше стара мома и нямаше никакви наследници.След смъртта и една племенница на баба ми ни заяви че починалата е направила завещание,в което и завещава всичкото си наследство оставено и от починалите и родители-доста голяма част недвижима собственост-земеделски имоти.Опитахме многократно да изискаме от тази жена завещанието за да се уверим че е истинско и съществува,но така и не ни беше предоставено.Същата тази жена почина внезпно преди около 1г. и ние пак опитахме чрез нейните наследници-син и дъщеря да изискаме това завещание,но то не ни беше предоставено.Искам да уточня че починалата страдаше от психическо заболяване,но за същото не можахме да открием необходимите медицински документи.Интересува ни какъв е реда за да се запознаем със завещанието,тъй като се опасяваме че същото може да е съставено след смъртта на сестрата на баба ми,след като не желаят да ни го покажат,и е подписано от друг човек.Ще бъдем много благодарни за компетентно мнение и съват по въпроса.
stefan74
Нов потребител

Re: завещание

Мнениеот nk7702n » 18 Окт 2011, 23:30

За какво завещание става дума - нотариално или саморъчно?
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот Melly » 19 Окт 2011, 12:01

stefan74 написа:Здравейте,в нашето семейство имаме следния казус:моята баба имаше сестра,която почина преди 7-8г при катастрофа.Същата беше стара мома и нямаше никакви наследници.След смъртта и една племенница на баба ми ни заяви че починалата е направила завещание,в което и завещава всичкото си наследство оставено и от починалите и родители-доста голяма част недвижима собственост-земеделски имоти.Опитахме многократно да изискаме от тази жена завещанието за да се уверим че е истинско и съществува,но така и не ни беше предоставено.Същата тази жена почина внезпно преди около 1г. и ние пак опитахме чрез нейните наследници-син и дъщеря да изискаме това завещание,но то не ни беше предоставено.Искам да уточня че починалата страдаше от психическо заболяване,но за същото не можахме да открием необходимите медицински документи.Интересува ни какъв е реда за да се запознаем със завещанието,тъй като се опасяваме че същото може да е съставено след смъртта на сестрата на баба ми,след като не желаят да ни го покажат,и е подписано от друг човек.Ще бъдем много благодарни за компетентно мнение и съват по въпроса.

От страни погледнато, дълбоко се съмнявам да съществува завещание от починалата бездетна родственица в полза на трето лице. Съветът ми е да се снабдите с КНА удостоверяващ право на собственост. За целта следва да потърсите съдействие от адвокат.
И стига питане, а действайте. :!: :idea:
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот curmei_31 » 24 Окт 2011, 20:32

Искам да попитам дали мога да направя завещание с което да лиша съпругът ми от наследство на надвижим имот. Ние сключихме брак преди 3 месеца и нямаме деца. Мога ли да завещая къщата ми на сестра ми, а парите на мъжа ми?
curmei_31
Нов потребител

Мнениеот eurolinker » 12 Ное 2011, 19:50

curmei_31 написа:Искам да попитам дали мога да направя завещание с което да лиша съпругът ми от наследство на надвижим имот.

Принципно, отговорът е отрицателен. Съпругът ви има запазена част 1/2.
Пак принципно, намирам въпроса ви за смущаващ, на фона на останалите факти - имате брак от 3 м., нямате деца...Ако желаете да завещавате, има вариант да се разпоредите чрез делба-завещание към момента.
Actio cum Deliberatio
eurolinker
Потребител

Назад към Семейни казуси