начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

ТОПЛОФИКАЦИЯ БУРГАС -

ТОПЛОФИКАЦИЯ БУРГАС -

Мнениеот dori_7701 » 18 Ное 2011, 12:47

Здравейте,
Казуса е следния:
На 17.11.11 получихме писмо - покана за доброволно изпълнение от Топлофикация Бургас.
Приканват свекърва ми, да заплати доброволно сумата 9500 лв. /главница + лихви/ за неизплатени задължения за периода 01.01. 2002 г. - 17.11.2011 г. Апартамента е собственост на нея и на свекър ми, които почина през ноември 2006 год., т.е . тя е собственик на 50 % + 1/3 от дела на свекър ми, а останалите 2 * 1/3 и.ч. се наследяват от съпруга ми и сестра му. Партидата към Топлофикация се води на името на свекър ми.

Аз и съпругът ми живеем в жилището от 2005 год. и се оказа, че съпруга ми също не е плащал сметки за парно и топла вода и такса сградна инсталация. Тъй като в жилището няма радиатори и ползваме бойлер, реално никой от топлинните счетоводители не е минавал да отчита показания.

От топлофикация заплашват, че ако в 7 дневен срок не се "споразумеем с тях" за заплащане на дължимите суми, ще пристъпят към публична продан на апартамента с оглед обезпечаване на вземанията / около 5400 лв. главници + 4100 лв. лихви/.

Интересува ме как да процедираме ние - да чакаме да заведат дело, или ние да заведем дело срещу тях с което да оспорим сумата, като се позовем на факта, че титуляра е починал и е изтекъл тригодишния давностен срок по ЗЗД. , т.е могат да си търсят суми от 2008 г. насам.

Доколко съпруга ми има право сам да се споразумява с Топлофикация, при положение че е собственик на едва 1/6 от апартамента? В случай, че той подпише споразумение с Топлофикациа без да е упълномощен за това от майка си и сестра си /другите съсобственици/, какви последици ще има?
dori_7701
Нов потребител

Re: ТОПЛОФИКАЦИЯ БУРГАС -

Мнениеот Гост. » 18 Ное 2011, 13:06

Посетете адвокат. Не отлагайте, за да може да спестите евентуално лихви по главното тригодишно задължение.
Няма по-добър съвет.

п.п. Не бързайте със завеждане на иск- по тези дела ответникът е в по-изгодна позиция.
Последна промяна poli_g на 18 Ное 2011, 13:08, променена общо 1 път
Гост.
Старши потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 18 Ное 2011, 13:07

Изтекъл е тригодишният давностен срок.

От това следва, че не дължите сумата в пълен размер.

Нека да заведат дело.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот dori_7701 » 18 Ное 2011, 14:24

Благодаря ви за бързите отговори.
Но все пак, ако стоим и чакаме т.е ако не заведем дело за оспорване на задължението има вероятност топлофикация да ни осъди без дори да разберем, че има заведено дело /така поне чета по форумите/. И в един хубав момент да се окаже, че срещу свекърва ми има издаден изпълнителен лист и и запорират сметката например, да не може да си тегли пенсията?
Не е ли по-добре ние да предприемем нещо за оспорване на тези задължения и евентуално споразумение да започнем изплащане на сумите от 2008 г. насам?

Бихте ли препоръчали ваши колеги в Бургас, които да се занимават с подобни дела, че то одвокатски кантори много.
dori_7701
Нов потребител

Мнениеот shelley » 18 Ное 2011, 16:20

Не, не е по-добре. Както колеги са Ви написали по-горе, ответникът е в по-изгодна позиция, защото доказателствената тежест е на ищеца. Нещо повече, държавната такса при завеждането на делото ще се заплати от него.
Няма как да не разберете за делото, тъй като ще получите препис от заповед за изпълнение и ще имате срок за възражение, което не се мотивира. Това е моментът, в който трябва да подадете такова възражение( то е по образец, задължително е да възразите използвайкиточния образец) и от там насетне пак Топлофикация ще трябва да заведе установителен иск и да докаже, че й се дължи. Вие ще се браните чрез възражения, за които държавна такса не се дължи.
Внимавайте в сроковете, които ще Ви се указват при връчването на книжа по делото.
shelley
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 18 Ное 2011, 17:44

:D Е, те нещата са по-различни и при ОУИ, ама защо сега да се напъват и да прекъсват теченето на давностните срокове? Пък и да си навличат съдебни такси.

По отношение връчването- замислете се за адресната регистрация на свекърва ви, за адресната регистрация на съпруга ви и дали отговарят на настоящата. Ако да, то малко по-трудно да се преодолее връчване на съдебни книжа.
И, когато дойде момента- обезателно адвокат! Тая лъжица не е за всяка уста( казусът е усложнен поради липса на ползване услугите им).
Но, въпреки посоченото ви съветвам да се консултирате с колега още сега, за да отговорите на писмото на топлото, че после да сте в по-изгодна позиция. Лихвата не е пренебрежителна величина( другояче стоят нещата при забава на К, не на Д), разноските по евентуалното дело пак така( не само ДТ, но и адвокатския хонорор е в корелация с цената на иска).

п.п. В страни от темата и съветите по нея, трябва да ви призная, че искрено негодувам по фактите, изложени в поста: "Аз и съпругът ми живеем в жилището от 2005 год. и се оказа, че съпруга ми също не е плащал сметки за парно и топла вода и такса сградна инсталация."- как го правите това?!?
Гост.
Старши потребител

Назад към Изпълнително и обезпечително производство