начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

НЕЗАКОННО ЛИ Е ОСТЪКЛЯВАНЕ НА ТЕРАСА?

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: НЕЗАКОННО ЛИ Е ОСТЪКЛЯВАНЕ НА ТЕРАСА?

Мнениеот placidity » 18 Ное 2011, 20:34

zlato написа:Ще се радвам ако Whisky e участник все още във Форума.
Въпросът ми е дали ДНСК отменят издадено Разрешение за строеж по чл.147 ал.1 т.12 за остъкляване на балкон поради липса на приложен Технически паспорт на сградата / пета категория, в етажна собственост/ като незаконосъобразно.... и задължително условие ли е ТП да бъде придружаващ документ /както становището на инженер-конструктор напр./за издаването конкретно на Разрешение за строеж за остъкляване на северен балкон.

ДА ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН Е ТЕХНИЧЕСКИ ПАСПОРТ КАТО ОСНОВАНИЕ ЗА ИЗДАВАНЕ НА РС, АКО РАЙОНЪТ НА СТРОЕЖА/НЕЗАВИСИМО КАКЪВ/ Е ЗЕМЕТРЪСЕН !!! И ЩОМ ГЛ. АРХИТЕКТ ИЗДАДЕ ПОДОБНО НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНО РАЗРЕШЕНИЕ, СЪЩОТО МОЖЕ ДА БЪДЕ ОТМЕНЕНО СЛЕД ОСЪЩЕСТВЕН СЛУЖЕБЕН КОНТРОЛ ИЛИ СЛЕД ПОДАДЕНА ЖАЛБА.
placidity
Младши потребител

Мнениеот goblin » 18 Ное 2011, 20:38

Глупости! Поднесени грубо и безсъдържателно, при това!
goblin
Потребител

Мнениеот placidity » 18 Ное 2011, 20:42

goblin написа:
Глупости! Поднесени грубо и безсъдържателно, при това!

Така ли? Я ако обичате ги поднесете нежно и съдържателно :D
placidity
Младши потребител

Мнениеот zlato » 18 Ное 2011, 21:32

Placibiti, точно на основание на тази Наредба 2/23.07.2007 на МРРБ чл. 5 се позовава Гл. архитект като отказва да ми издаде Разрешение за строеж за остъкляване на 3кв.м северна тераса, защото се изисква Технически паспорт на сградата / ет.собственост/, който аз не съм в състояние да направя по понятни причини в момента, а крайният срок за издаването на такъв е 31.12.2016/пета категория/.
Но в тази Наредба пише, че се отнася за земетръсни райони, а аз се нахождам /с въпросия балкон/ във Варна-център и не ми е известно да попадаме в земетръсен район.
Тия от Кметството съвсем ми объркват понятията...и то не за първи път....
zlato
Младши потребител

Мнениеот zlato » 18 Ное 2011, 21:35

ПП Placibiti, благодаря за коментара.
zlato
Младши потребител

Мнениеот goblin » 18 Ное 2011, 22:29

placidity, за да не започваме от сътворението на света и измислянето на бирата - нали знаете какво означава едни неща в някоя норма да са "изброени изчерпателно"?
goblin
Потребител

Мнениеот placidity » 18 Ное 2011, 23:46

Абсолютно разбирам, дори бих казал, че имам доста ясна представа. Вижте аз за пореден път Ви казвам ... Не настоявам никои да се съгласява с мен ... в този живот има още много да се уча :wink: , но когато имате различно мнение, много по ддобре би било да го споделите, вместо да се опитате остроумно да изпъквате !
placidity
Младши потребител

Мнениеот zlato » 19 Ное 2011, 09:28

Goblin...ако нямате съответно мнение по темата, моля без спамове.
Plcidity: моля включете си Лични собщения.
ПП обекта е двуетажна къща с със собственици за с съотв. етаж - пета категория, Наредба 5 - до 31.12.2016
zlato
Младши потребител

Мнениеот goblin » 19 Ное 2011, 12:24

zlato, исканото то Вас остъкляване на тераса не попада в обхвата на ограниченията, наложени в чл. 5 (1) от Наредба № 2. За него (остъкляването) е предвиден специален режим в ЗУТ - режим, различен от общия ред, изискващ одобряване на инвестиционен проект (чл. 5 (1), т. 4 от Наредбата), и т. н.
placidity, предполагам, знаете, че писането с ГЛАВНИ БУКВИ във форум означава викане - нещо, което, наред с категоричността на мнението Ви, предизвика реакцията ми, може би не съвсем адекватна. Извинявам се.
goblin
Потребител

Мнениеот zlato » 21 Ное 2011, 01:14

Eeeee goblin, направо ми светна фенер в тунела.

Друго е като чуеш и от други, потвърждение на това което мислиш. Само се чудя как аз без правно образование като прочетох Наредба 2 /заради която ми се отказва РС/разбрах, че не се отнася за моя случай, а Главния архитект на Общината не го разбира.......та чак писмо сега написа до МРРБ да пита.
Благодаря за помощта!
zlato
Младши потребител

Мнениеот whiskey » 21 Ное 2011, 12:02

zlato, не виждам основание издадено РС за остъкляване на тераса да бъде отменяно заради липса на Технически паспорт на сграда. Просто в закона няма такова изискване. РС може да бъде отменено в следствие на жалба от заинтересовано лице или в хода на служебна проверка по чл. 156 ЗУТ, но само ако при издаването му са допуснати нарушения. В случай, че гл.арх. ви откаже да издаде РС с това основание, обжалвайте отказа пред РДНСК.
whiskey
Потребител

Мнениеот zlato » 21 Ное 2011, 15:08

В Общината днес отново ми изкараха тази Наредба 2 от 2007 г.за земетръсните райони като аргумент, където с проектите се изисква Технически паспорт и причината да го изискват била, че РДНСК /във Варна/ глобила вече за няколко РС Главния архитект поради липса на Технически паспорти. Само не знам РДНСК как се аргументира, а и казва ли ти някой ...
Но благодаря, че се включихте в темата.
Борбата продължава :).......с вятърните мелници....
zlato
Младши потребител

Мнениеот whiskey » 21 Ное 2011, 23:43

Хм... интересно. Аз лично разсъждавам така - да, има такава наредба, но в нея се визира срок за изготвяне на технически паспорти, който далеч не е изтекъл. Т.е. липсата на такъв паспорт не може да се води нарушение. Според мен това е някакво разминаване в нормите и при противоречие е логично да използваме текстовете на по-висшата в йерархията. В закона е казано какви документи са нужни...

Разбирам ги главните архитекти, защото вярно, доста от тях изгоряха с наказателни, но това ми се струва прекалено. Съвсем сериозно, пробвай да обжалваш отказ пред РДНСК, да видим Баев какво ще каже по въпроса, след като глобява архитектите за липсата на ТП и дали ще му гръмне заповедта, ако ти отхвърли жалбата. :)
whiskey
Потребител

Мнениеот julyanvonemona » 22 Ное 2011, 06:34

Само се чудя как аз без правно образование като прочетох Наредба 2 /заради която ми се отказва РС/разбрах, че не се отнася за моя случай, а Главния архитект на Общината не го разбира.......та чак писмо сега написа до МРРБ да пита.
Благодаря за помощта!

Самата тема за незаконността на остъклената тераса априори не ме интересува, затова и не участвам в нея!
zlato, учудвам се обаче не наивитета Ви - да откриете че главният архитект не разбира тази или онази норма, та чак тук във форума да се налага някой да ви "светне в тунела"! Забравихте ли че главния архитект е общинарски чиновник - ерго негодник по дефиниция?!
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот goblin » 24 Ное 2011, 20:34

Главният архитект не е негодник - това е обикновено човек, който в заника на творческата си активност е установил, че от него няма да излезе Заха Хадид, дори и да смени пола си по оперативен път. Или, алтернативно, млад човек, който е наясно с конюнктурните явления в политиката, и знае, че позицията на главен архитект е най-прекия път към креслото на зам. кмет, после кмет, после зам. министър, после министър, а после, ако е рекъл Господ и Бойко Борисов - и Президент на Република България. Не, главният архитект не е негодник - или е некадърник, или е кариерист. Има, разбира се, и изключения.
goblin
Потребител

Мнениеот julyanvonemona » 24 Ное 2011, 21:39

че позицията на главен архитект е най-прекия път към креслото на зам. кмет.....

goblin с горното само доказвате тезата ми!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот goblin » 24 Ное 2011, 23:56

Негодникът причинява злини умишлено, некадърникът - поради незнание, а кариеристът - покрай другото. Има разлика!
goblin
Потребител

Мнениеот julyanvonemona » 25 Ное 2011, 08:52

Общоприетото е че понятието негодник се употребявя за нещо негодно, нещо което не става, а причините поради които не става, могат да са некадърност, умишлено зловредие, кариеризъм, психично заболяване и пр. За крайния резултат това е без значение!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот goblin » 25 Ное 2011, 10:54

Може и така да се каже.
goblin
Потребител

Предишна

Назад към Строителство и регулация