начало

След пет отвода, ВСС прекрати „безвремието“, т.е. конкурса за търговските отделения на апелативните съдилища След пет отвода, ВСС прекрати „безвремието“, т.е. конкурса за търговските отделения на апелативните съдилища

Покана за извънсъдебно споразумение , съвет ?

Покана за извънсъдебно споразумение , съвет ?

Мнениеот muadip » 06 Дек 2011, 15:46

Привет на всички тук и предварително благодаря за съветите !
Аз съм бивш служител в една финансова компания и работих там до преди 3 месеца , специалноста ми е международна икономика , но както и да е ! Преди докато работих теглих креди , разбира се не е голям в размер на 500 лв , но след като бях съкратен аз доходите ми секнаха и съответно не можех да погасявам месечните задължения (което разбира се не е оправдание за неплатежоспособност), но ето тук все пак ми е молбата за съвет ! Получих преди 10 дена писмо в което на един лист е написано че ми предлагат "извънсъдебно споразумение" да си платя задълженията , аз разбира се отреагирах и предложих (помолих) служителят от това писмо по телефона да отложи малко и да ми даде повече време да мога да отреагирам все пак по някакъв начин , той не ми даде никакви гаранции. Моля ви дайте ми съвет в случай че предприемат действие със съдия изпълнител , задължени ли са да ме информират предварително при запор на сметки или посещение у дома за опис на имуществото ми в определен срок в писмен вид или просто идват без да съм уведомен и запорират каквото имаш без да те информират и съответно без право да се защитя или да възразя по един или друг начин на тази заповед ? Последното което също ме интересува е дали това че адресната ми регистрация се води при моята баба значи ,че ще и правят на нея опис на имуществото или тя няма тежест тъй като тя си е собственичка , а аз не живея там ?

Благодаря предварително дами и господа юристи !
С Уважение: Иван Славчев
muadip
Нов потребител

Re: Покана за извънсъдебно споразумение , съвет ?

Мнениеот blumenthal » 06 Дек 2011, 17:31

Чл. 428. (1) Съдебният изпълнител е длъжен да покани длъжника да изпълни доброволно задължението си в двуседмичен срок. Когато пристъпва към изпълнение въз основа на заповед за изпълнение, съдебният изпълнител кани длъжника с връчването й, а когато заповедта е била връчена на длъжника, нов срок за доброволното й изпълнение не се дава.

(2) Поканата съдържа името и адреса на взискателя и предупреждение към длъжника, че ако в дадения му срок не изпълни задължението си, ще се пристъпи към принудително изпълнение. В поканата се съобщават наложените запори и възбрани. Към поканата за доброволно изпълнение се прилага копие от подлежащия на изпълнение акт.
blumenthal
Младши потребител

Мнениеот borovinka » 06 Дек 2011, 17:56

При всички положения щом сте получили писмо, озаглавено "извънсъдебно споразумение", хубаво е да отидете там на място, където ви уточняват, че можете да се споразумеете или да платите и да направите с кредитора някакъв погасителен план за задължението с вноски, които ще договорите (писмено) във въпросното извънсъдебно споразумение.
След това си вземате екземпляр за вас от въпросния документ, който сте подписали при тях и си плащате според това, което сте се договорили. При това условие (за разсрочване/отсрочване на дълга), няма да имат основание да ви гонят за приинудително плащане чрез съдия изпълнител.

При всички положения за вас това би било по-изгодното, защото стигне ли се до съдия-изпълнител, ще ви натоварят и със заплащане на разноски за водене на изпълнително дело (вкл. и адвокатски или юрисконсултски хонорари), което допълнително ще увеличи дълга ви.

Сумата, която сте взели на кредит не е голяма, така че смятам няма да имате проблеми с договарянето на разсрочването й.

Успех!
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот muadip » 06 Дек 2011, 18:50

Много ви благодаря за професионалните отговори !
Само искам да знам , могат ли да създадат проблем на баба ми тъй като по адрес се водя там , но не живея там ? Ако се стигне до крайност възможно ли е да пострада моята баба (собственичка на апартамента) заради моят дълг ?
muadip
Нов потребител

Мнениеот bennito » 07 Дек 2011, 17:48

muadip написа:Много ви благодаря за професионалните отговори !
Само искам да знам , могат ли да създадат проблем на баба ми тъй като по адрес се водя там , но не живея там ? Ако се стигне до крайност възможно ли е да пострада моята баба (собственичка на апартамента) заради моят дълг ?

НЕ! Единственото, което може да стане е да получава изпратените писма до вас, тъй като ако се водите по адресна регистрация при нея, реално са длъжни да изпратят там писмата.
bennito
Младши потребител

Мнениеот muadip » 07 Дек 2011, 18:46

Благодаря ви за всичко дами и господа юристи ! Желая ви прекрасна Коледа и Нова Година ! Всичко най добро !
muadip
Нов потребител

Назад към Изпълнително и обезпечително производство