начало

След пет отвода, ВСС прекрати „безвремието“, т.е. конкурса за търговските отделения на апелативните съдилища След пет отвода, ВСС прекрати „безвремието“, т.е. конкурса за търговските отделения на апелативните съдилища

Запис на заповед

Запис на заповед

Мнениеот gabi_kr » 17 Дек 2011, 01:04

Здравейте, имам питане към юристите в сайта! Проблема ми е такъв, през 2005г съпругът ми разписа запис на заповед, без да разбира какво подписва, но това вече няма значение! Водихме дела в порядъка на година и половина и беше осъден през май 2007г. През този период докато течеше делото имахме запор върху автомобила и върху заплатата му. От май 2007г не е потърсена стотинка повече от него, интересувам се какъв е периодът на давност и въобще има ли такъв, при положение, че е осъден! Мога ли да смятам, че всичко е приключило поради изтичане на давност и къде трябва да си получа съответния документ за това! Благодаря предварително, просто не знам към кого да се обърна!
gabi_kr
Нов потребител

Re: Запис на заповед

Мнениеот georgiandreev » 18 Дек 2011, 14:47

По принцип Записа на Заповед е редно да има срок на предявяване и ако той е изтекъл вече няма давност. Ако няма срок значи е безсрочен и е валиден до предявяването му. В такъв случай когато на длъжника се предяви за плащане той сумата трябва да се плати. Ако се е стигнало до съд и е влязла в сила присъда предполагам, че вече сте го платили, тогава пазете документите за плащане и ЗАДЪЛЖИТЕЛНО вземете оригинала и го скъсайте!
georgiandreev
Нов потребител

Мнениеот Гост. » 18 Дек 2011, 15:15

georgiandreev написа:По принцип Записа на Заповед е редно да има срок на предявяване и ако той е изтекъл вече няма давност. Ако няма срок значи е безсрочен и е валиден до предявяването му. В такъв случай когато на длъжника се предяви за плащане той сумата трябва да се плати. Ако се е стигнало до съд и е влязла в сила присъда предполагам, че вече сте го платили, тогава пазете документите за плащане и ЗАДЪЛЖИТЕЛНО вземете оригинала и го скъсайте!

Много се извинявам, но твърденията ви са дълбоко неверни.

gabi_kr написа:Здравейте, имам питане към юристите в сайта! Проблема ми е такъв, през 2005г съпругът ми разписа запис на заповед, без да разбира какво подписва, но това вече няма значение! Водихме дела в порядъка на година и половина и беше осъден през май 2007г. През този период докато течеше делото имахме запор върху автомобила и върху заплатата му. От май 2007г не е потърсена стотинка повече от него, интересувам се какъв е периодът на давност и въобще има ли такъв, при положение, че е осъден! Мога ли да смятам, че всичко е приключило поради изтичане на давност и къде трябва да си получа съответния документ за това! Благодаря предварително, просто не знам към кого да се обърна!

чл. 117, ал.2 ЗЗД- ако вземането е установено със съдебно решение, срокът на новата давност е всякога пет години, които все още не са изтекли в конкретния случай. Да не споменавам, че навярно има образувано изп. дело, където нещата са още по-сложни.
Обърнете се към адвокат( ако не ви е хрумвало) на когото ще занесете цялата бумащина, която имате във връзка с този дълг. Колегата има знания как да открие какво се е случвало през годините и ще ви даде адекватен съвет.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот gabi_kr » 19 Дек 2011, 15:49

Благодаря за съвета!
gabi_kr
Нов потребител

Мнениеот jjf » 20 Юни 2012, 19:18

Здравейте,

За да не отварям нова тема, ще попитам в тази. Не ми е ясно ако ЗЗ е на предявяване, но не по късно от 20.10
2011 г например, какво се случва след този срок ако ЗЗ не е предявен? Имам ли право на иск по 531 ТЗ? Ако предявя ЗЗ след датата с нотариална покана, ще мога ли да искам издаване на изпълнителен лист? Не можах да намеря решения по този въпрос.
jjf
Младши потребител

Назад към Изпълнително и обезпечително производство