начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Правоспособност и квалификация

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Правоспособност и квалификация

Мнениеот goblin » 10 Фев 2012, 10:16

Аз лично много бих се зарадвал, ако прочета в проектоизмененията на ЗУТ предизвестения край на плановете за регулация - нещо, от моя гледна точка, доста смислено. Обаче, явно, стане ли въпрос за здрав разум - общото ниво на законодателна и изпълнителна власт вкупом е доста ниско.
goblin
Потребител

Мнениеот julyanvonemona » 10 Фев 2012, 10:35

Аз лично много бих се зарадвал, ако прочета в проектоизмененията на ЗУТ предизвестения край на плановете за регулация - нещо, от моя гледна точка, доста смислено.

Изключително провокативно изказване. Рибата която ловиш обаче не съм аз, а освен това, не считате ли Вие goblin, че се отклоняваме от темата?
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот bgarch » 10 Фев 2012, 10:44

julyanvonemona написа:...По този начин ще помогнем и на държавата (специално за Вас колега bgarch), която следейки борсовите индекси, евентуално ще усъвършенства самите регулаторни механизми. Същевременно ще се погрижим и за petko_a и подобните нему, като свием извън борсовата търговия до рамките на приятелските взаимоотношения...

Колега julyanvonemona, не разбирам защо смятате, че Вие ще откривате борсата в проектантската професия. Аз се изхранвам само от нея и съм в тази борса от много години. Барабар с цялата и регулация. И това за цената на печата- разбира се, че в тази борса има и такава ниша. Но те уверявам, че не целият сегмент на пазара се намира в този сектор. Разбира се, има възложители, за които проектът е само купчина хартия и те трябва да я получат на нейната себестойност (на хартията имам предвид). Обикновено тези възложители плащат най- скъпото строителство за най- некачественото изпълнение. Но са доволни, че са прецакали и архитектите, и инженерите, и КАБ и КИИП. Нека живеят в своя мир, аз там работа нямам, в този организиран от теб търг с обратно наддаване аз няма да участвам.
Но в проектантската борса има и друга ниша на възложители, които знаят какво искат, пазарят се, разбира се, сериозно се пазарят, но дори и през ум не им минава да поканят на тези пазарлъци онези, участвалите в твоята виртуална засега борса.
След това идва ред на другата борса, когато ние, архитектите, сформираме колектива от инженери. И в тази борса има такива архитекти, които прилагат твоя принцип- избор на най- евтиния печат. Но мога да те уверя, че на архитектите, минали през пазарлъците с втория тип възложители, няма да им мине и през ума да прилагат твоя модел на борса за инженерите.
Та такива ми ти работи за регулацията на професията, колега!
Изображение
bgarch
Потребител

Мнениеот petko_a » 10 Фев 2012, 11:11

Да, и аз съм имал подобни случаи. Един съвсем скоро ми казва "Добре де много пари искаш. Ти нямаш никакви разходи. Печата е важен." :)
А от написаното от bgarch си спомних за една книжка на Айн Ранд "Изворът". Ако не сте я чели ви я препоръчвам. Още повече, че главния герой е архитект и се засягат подобни въпроси, каквито дискутираме тук ние сега, нищо, че книгата е писана в началото на миналия век.
petko_a
Потребител

Мнениеот emilgrigorov » 10 Фев 2012, 11:15

И при мене, думичките "Само един доклад", "Само един акт 15", "Само ЦСКА" автоматично водят до дузпа :D
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот igeo_ood » 10 Фев 2012, 11:31

petko_a ти как разбираш чл.60, ал(4) и ал(5) от наредба 3 за съдържанието, създаването и поддържането на кад. карта. Аз мисля, че в райони с приети кад. карти ПУП-ове по чл.16 и чл. 17 ЗУТ задължително се внасят в АГКК. А правоспособност за това май имат само инженерите- геодезисти.
Последна промяна igeo_ood на 10 Фев 2012, 11:43, променена общо 1 път
ИГЕО-интелигентните геодезически решения
www.igeo-bg.com
igeo_ood
Младши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 10 Фев 2012, 11:35

igeo_ood написа:petko_a ти как рабораш чл.60, ал(4) и ал(5) от наредба 3 за съдържанието, създаването и поддържането на кад. карта. Аз мисля, че в райони с приети кад. карти ПУП-ове по чл.16 и чл. 17 ЗУТ задължително се внасят в АГКК. А правоспособност за това май имат само инженерите- геодезисти.

Пише, че служебно.... А пък проектите рядко (разбирай: Не съм срещал такъв) отговарят на изискванията на АГКК. Затова сега променят закона , че самият проект трябва да отговаря на тези изисквания, както писах по-горе.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот goblin » 10 Фев 2012, 11:36

julyanvonemona написа:Изключително провокативно изказване. Рибата която ловиш обаче не съм аз, а освен това, не считате ли Вие goblin, че се отклоняваме от темата?

Изказването ми беше просто реплика към последния пост от втора страница на темата. И - не, не ловя риба. Също - да, отклоних се от темата, ще ме извините, надявам се. Що се отнася до видове възложители, пари, качество и пр. - май и това също е отклонение от темата.
goblin
Потребител

Мнениеот bgarch » 10 Фев 2012, 11:42

Е точно от тази тема не е- видове възложители, пари, качество и пр. е съществена част от въпроса за правоспособността и квалификацията. На кого и защо са нужни те и колко струват?
Изображение
bgarch
Потребител

Мнениеот emilgrigorov » 10 Фев 2012, 11:44

goblin написа:... Изказването ми беше просто реплика към последния пост ...
Има логика от написаното от Вас и сегашният смисъл на понятието "регулация".
С ясни правила за усвояване, за улици и кадастрална карта, действително кому е нужна още една номерация.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот emilgrigorov » 10 Фев 2012, 11:55

bgarch написа:Е точно от тази тема не е- видове възложители, пари, качество и пр. е съществена част от въпроса за правоспособността и квалификацията. На кого и защо са нужни те и колко струват?

Паразитни ниши, обобщавайки написаното от мен по-горе.
Друг е въпросът за професионалнИ доброволнИ сдружениЯ , дори за САБ в първоначалния му замисъл...
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот petko_a » 10 Фев 2012, 11:55

Вчера имаше среща на правоспособните лица за дейности по кадастър с началника и служители на СГКК-София. Та началничката каза че ПУП се внася като проект за изменение на кадастралната карта както си е по всички правила на ЗКИР. Не знам какво имаш предвид под "служебно" emilgrigorov. Друг е въпроса колко се изисква все още това, всеки си процедира както си знае.
petko_a
Потребител

Мнениеот emilgrigorov » 10 Фев 2012, 12:09

Това, което казваш, е в подкрепа на думите ми, petko_a. Няма противоречие. Навсякъде в ЗУТ се говори за служебно изпращане, а сега идеята е да приведат самите ПР към изискванията на ЗКИР, и нещата си идват на мястото. А пък, ако се сети някой и думичките регулация и УПИ да ги няма, нещата съвсем си идват на мястото.

ЗУТ:
чл.15 (11) Копия от влезлите в сила изменения на подробните устройствени планове по ал. 3 се изпращат служебно от общината на Агенцията по геодезия, картография и кадастър след представяне на окончателен договор по ал. 3, 4 или 5.
Чл.16 (5) ... В 7-дневен срок от влизане в сила на заповедта копие от нея се изпраща на службата по вписванията, а копие от одобрения план по ал. 1 - на Агенцията по геодезия, картография и кадастър - за служебно вписване в имотния регистър и нанасяне в кадастъра.
Чл.17 (7) Копия от влезлите в сила подробни устройствени планове се изпращат служебно от общината на Агенцията по геодезия, картография и кадастър. В случаите по ал. 2, т. 2 и 3 копия от влезлите в сила подробни устройствени планове се изпращат служебно от общината на Агенцията по геодезия, картография и кадастър след представяне на окончателен договор по ал. 3, 4 или 5.
и т.н.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот petko_a » 10 Фев 2012, 12:14

ОК. Обаче на мен това да няма регулация и УПИ ми идва малко в повече. Явно започвам да остарявам. :lol: Може ли малко повече разяснения по идеята?
petko_a
Потребител

Мнениеот igeo_ood » 10 Фев 2012, 12:16

Petko_a и emilgrigorov мисля, че и двамата сте прави. Но emilgrigorov ти пропускаш една малка подробност - ПУП се внася като проект за изменение на кадастралната карта както си е по всички правила на ЗКИР, а след излизане на заповедта се нанася изменението в КК.
ИГЕО-интелигентните геодезически решения
www.igeo-bg.com
igeo_ood
Младши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 10 Фев 2012, 12:26

Ами, изменението на вътрешните граници между имотите става само с договор между собствениците (нот.акт). Или със съответния акт при непреодолими държавни или общински нужди, или по съдебни решения.
Дали границите ще са прави, или криви, си е виждане на собствениците.
Улиците се прокарват по правила, отчуждава се, придава се, но все към имоти.
А за тебе ще отпаднат няколко слоя, които и сега само проблеми създават, кой как сканирал, кай как копирал и напасвал. И номерации разни, безброй. Една имотна граница, в точността на кадастралната карта, и толкоз.
Предназначението на територията се определя със застроителния план.
А щом един имот е в урбанизирана територия, е как може да е извън регулация.
Но, за да се случи това, свари едно паве в тенджерата, и когато омекне от варене, тогава ще стане.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот emilgrigorov » 10 Фев 2012, 12:27

igeo_ood написа:Petko_a и emilgrigorov мисля, че и двамата сте прави. Но emilgrigorov ти пропускаш една малка подробност - ПУП се внася като проект за изменение на кадастралната карта както си е по всички правила на ЗКИР, а след излизане на заповедта се нанася изменението в КК.

Да, така се прави, когато се прави професионално. Мечти, слънце, бира :D
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот petko_a » 10 Фев 2012, 12:48

Добре де, ама какво правим със заварените планове. Там улиците имам чувството че още 100 години няма да се отчуждават. Направиха кадастралните карти в зависимост от правото на собственост и имотите са си както по документ за собственост, навлизат си масово в улиците, много от имотите са си както са си били в кадастралната основа на устройствените планове. Сега пък взеха да карат хората да отразяват УПИ-тата, а парчетиите които остават да са отделни имоти и да чакат обезщетявания. Това точно колко е правилно, не знам. Адвокат Бакалова казва, че не е правилно. :) Макар че пък сега въвеждат отразяване на зони с ограничения...
petko_a
Потребител

Мнениеот petko_a » 10 Фев 2012, 12:59

Или всички собственици ще подарят тези парчета на общината и готово. :)
petko_a
Потребител

Мнениеот goblin » 10 Фев 2012, 13:02

В по-старите редакции на ЗУТ имаше срокове, в които отчуждителните процедури за обекти - публична собственост, да бъдат проведени повсеместно, на общинско ниво, при това - без изплащане на обезщетения. Тези срокове обаче отшумяха - поради липса на административен капацитет, вероятно. Сега за Столична община има други срокове в специалния закон, някои от които изтичат тази година - все със същия резултат. Адвокат Бакалова може да е права, а може и да не е - зависи от коя страна се погледне на нещата. А пък общините са поставени в ситуация да прилагат откровен рекет, ако гражданинът е в приведено положение.
goblin
Потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Строителство и регулация