начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Правоспособност и квалификация

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Правоспособност и квалификация

Мнениеот emilgrigorov » 10 Фев 2012, 17:55

Между другото, поставяйки темата, изпитвах известна неувереност. Просто не бях чел ЗКАИИП от времето, когато излезе. Очакванията ми бяха , че незабавно ще бъда изтъкната еволюционната същност на свещения пътеводител в дебрите на архитектурното и инженерно инвестиционно проектиране. Уви, очакванията ми се оказаха напразни.

goblin, от друга страна, нека не забравяме, че става дума за професия, древна почти колкото най-древната професия.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот petko_a » 10 Фев 2012, 18:00

Бакалова, я цитирам само аз, bgarch. Няма повече обещавам. Иначе ако зависи от мен ти позволявам да цитираш арх.Бакалов. Разбрах аз че в много европейски страни нямало регулации, а доколко приложимо е това вече в България?
От друга страна колкото и да е нова АГКК, колкото и да не й достига административен капацитет, достатъчно е веднъж да си има работа човек с НАГ и хиляди пъти ще предпочете после АГКК.
petko_a
Потребител

Мнениеот goblin » 10 Фев 2012, 18:03

Мен лично никой и за нищо не ме е питал, пък това за добруването го написах с голяма доза разочарование и малка доза сарказъм. От друга страна - с удоволствие бих прочел някой такъв "наръчник" - особено ако му е придадена нужната публично-правна форма, и, също с удоволствие, бих го наврял в носа на онзи (представител на една от най-древните професии), който се опитва да ми пробута споменатия по-горе кашон с вторични суровини (подпечатана хартия, в случая).
goblin
Потребител

Мнениеот emilgrigorov » 10 Фев 2012, 18:12

По-скоро в такова начинание биха Ви били по-полезни материали, продукти на една друга система и едни други кодекси, започвайки от предримската епоха, през фолклора, та до наши дни. Нещата в тази почти най-древна професия не са се променили в същността си.

П.П. Предвторични суровини е по-правилно. А ако знаете с каква неприкрита радост и екзалтиран израз на душевно облекчение клиентите разнасят тез кашони насам-натам из милата Родина.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот goblin » 10 Фев 2012, 18:17

Вашите "материали" също са много полезни, emilgrigorov. Чудесни по форма, но - някак си неангажиращи, да не кажа - безсъдържателни (за да не се обидите - всеки си има стил на изказване).
goblin
Потребител

Мнениеот emilgrigorov » 10 Фев 2012, 18:36

Ежегодно МРРБ публикува списък със заглавията на действащите нормативни документи в бранша. Няколко десетки страници. Но се оказа непълен. Трябваха ми едни норми за максимална допустима осветеност в жилищни зони. Оказа се, че няма нищо такова в публикувания списък. Има една наредба за осветеността вътре в сградите, от 1976г, и това е. В подобни случаи се установява и решава по общия ред.
Та , goblin, не разбирам точно какъв би бил тоз наръчник. ЗУТ сам по себе си би могъл да изиграе подобна роля. Или приказката за Майстор Манол, примерно.
Но пазарът е този регулаторен механизъм, който прави различно съдържанието на кашона тук, и в някои други страни по света.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот nk7702n » 10 Фев 2012, 18:38

Не бях прочела предишните постове, сега ми стана ясно какво имате впредвид.
Последна промяна nk7702n на 10 Фев 2012, 19:47, променена общо 2 пъти
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот goblin » 10 Фев 2012, 18:55

emilgrigorov написа:ЗУТ сам по себе си би могъл да изиграе подобна роля. Или приказката за Майстор Манол, примерно. Но пазарът е този регулаторен механизъм, който прави различно съдържанието на кашона тук, и в някои други страни по света.

ЗУТ и Майстор Манол - с еднакъв успех, предполагам. Да кажем - лаик като мен ще строи сграда (получил съм наследство от някой незнаен махараджа, примерно). ЗУТ ми казва какво може (горе-долу), но не и как и защо. Ако послушам Майстор Манол - регулиран, квалифициран и правоспособен - може да се окаже, че със ЗУТ се разминават в някои виждания, като в тоя случай активите ще са за Манол, а пасивите - за мен (не е добре, но е факт).
Последна промяна goblin на 12 Фев 2012, 23:19, променена общо 1 път
goblin
Потребител

Мнениеот julyanvonemona » 10 Фев 2012, 18:59

И разочарованието и сарказма отлично се схващат но за да бъда директен ще поясня че пак се отклоняваме от темата, но най ме е яд когато се смята, че ако някакъв регулаторен инструмент някъде действа, то същия следва априори да действа по същия начин и тук. Това много ми прилича на онези тихоокеански племена които строят самолети от трастика и се надяват с тях да полетят, след като през ВСВ са наблюдавали как летят самолетите в американските авиобази.
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот goblin » 10 Фев 2012, 19:04

julyanvonemona написа:Това много ми прилича на онези тихоокеански племена които строят самолети от трастика и се надяват с тях да полетят, след като през ВСВ са наблюдавали как летят самолетите в американските авиобази.

Те го правят със съвсем друга цел - не за да полетят, а за да призоват към себе си онази благодат, която се излива от въпросните самолети, и която свързват със съществуването им. Ние, от своя страна, правим същото с директивите на ЕО - в повечето случаи, без да разбираме смисъла и съдържанието им. За съжаление.
goblin
Потребител

Мнениеот emilgrigorov » 10 Фев 2012, 19:21

goblin , в едно мога да бъда категоричен. И това е, че няма еднозначно решение, формула.
Ако, да речем, от теб се очаква да даваш известно време на: проектант, строител, надзор, доставчици, Родината в качеството и партньор във вземанията-даванията, и на съседите, защото и те са хора, може би добро решение е да си потърсиш медиатор.
Тъй като от птичките, изброени по-горе, най-малко имат да взима проектанта и надзора, може би правилно е медиатор в цялостния процес да е някой като тях.
Първото нещо, което трябва да достигне до теб като продукт, е твоето изяснено желание и виждане за недалечното бъдеще. Нарича се планово задание, и съвместно с теб проектант или надзорник е възможно да бъде направено.

За сведение, проектантът е съвкупност от хора вряли и кипяли в тази материя, по всички специалности.
Надзора (консултанта) е точно същото, но допълнително разполага с пожарникар, лекарка и юристи, не че е по-добре.

и т.н., и т.н.
Последна промяна emilgrigorov на 10 Фев 2012, 19:26, променена общо 1 път
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 10 Фев 2012, 19:25

Полетът има метафоричен смисъл и на благодат goblin!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот goblin » 10 Фев 2012, 19:30

emilgrigorov написа:За сведение, проектантът е съвкупност от хора вряли и кипяли в тази материя, по всички специалности. Надзора (консултанта) е точно същото. и т.н., и т.н.

Тъй, тъй... Вряли и кипяли, казвате? Всичките - без изключение? Умни, образовани, добронамерени, компетентни... И отгоре на това - правоспособни, лицензирани и регулирани. И ако си потърся, да речем, трима "медиатори" - всичките ще ми предложат един и същ - законосъобразен, излъскан и опакован (подпечатан) продукт - и то на конкурентни цени? Че то аз, май, ще да се намирам в рая на възложителите - има ли такова нещо?
goblin
Потребител

Мнениеот goblin » 10 Фев 2012, 19:33

julyanvonemona написа:Полетът има метафоричен смисъл и на благодат goblin!

Напротив, julyanvonemona - всичко е основано на много, ама много първичен прагматизъм, ако ме разбирате. Метафорите свършват там, където моделът се сертифицира - пак, ако ме разбирате.
goblin
Потребител

Мнениеот julyanvonemona » 10 Фев 2012, 19:36

Умни, образовани, добронамерени, компетентни... И отгоре на това - правоспособни, лицензирани и регулирани.
goblin, като сарказъм - блестящо, само внимавайте някой да не го приеме за реалност!
Метафорите свършват там, където моделът се сертифицира - пак, ако ме разбирате
разбирам Ви уви! Пък кой е казал че някой регулиран инженер няма да издаде сертификат за годност на тръстиковия самолет, колко му е!
Последна промяна julyanvonemona на 10 Фев 2012, 19:42, променена общо 1 път
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот goblin » 10 Фев 2012, 19:38

Мокри сънища, julyanvonemona - какво да се прави...
goblin
Потребител

Мнениеот emilgrigorov » 10 Фев 2012, 19:43

goblin, където и да е по света, без лично твое участие поне няколко месеца нищо няма да излезе. И не е хигиенично този медиатор да ти идентичен с птичките от предния ми пост. Сметката е такава: Ако си платиш около 10% от стойността на проекта и заделиш достатъчно време, следва да се очаква да получиш един относително качествен проект,(не по-ефтин от всеизвестния кашон). И в последствие много повече като количество и качество на подредените в особен порядък строителни материали. Действително по този начин се постига намаляване на икономическия ефект на Милата Родина и съседите, но не всекиму може да бъде угодено, съгласи се.

Другият продукт, за който говориш, се закупува чрез агенциите за недвижими имоти с присъщите му атрибути (РП, НА, обзаведен или необзаведен).
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот goblin » 10 Фев 2012, 19:49

Добре де, emilgrigorov - хубаво, ще си платя. Кой ще определи какво да е съдържанието на кашона - аз ли? Ако аз съм ядрен физик, и Вие ми поръчате атомна бомба - Вие ли ще определите какво и как? И ако гръмне не където и когато трябва - какво очаквате? Да Ви кажа - ми Вие така ми я поръчахте - да не гърми, или пък да гръмне в задния Ви двор? Това ли е предложението?
goblin
Потребител

Мнениеот nk7702n » 10 Фев 2012, 19:52

От целия ваш спор не става ясно какъв е точно проблемът? Дали да има медиатор в устройственото планиране и инвестиционния процес или нещо друго? И кой да носи отговорността, предполагам. Струва ми се, че се задълбочихте в разни хипотези и абстрактни съждения и се отклонихте от същността на темата.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 10 Фев 2012, 20:07

Тя, темата , е ясна.
goblin, ако имате желание, да разработим конкретен казус тук , във форума. Поне ще е безплатно.
Имам време, предполагам и другите ще намерят.
Прекомерно големи са разликите в подхода в различните случаи.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Строителство и регулация