начало

След пет отвода, ВСС прекрати „безвремието“, т.е. конкурса за търговските отделения на апелативните съдилища След пет отвода, ВСС прекрати „безвремието“, т.е. конкурса за търговските отделения на апелативните съдилища

Длъжникът ми /физ.лице/ живее в чужбина /ЕС/

Длъжникът ми /физ.лице/ живее в чужбина /ЕС/

Мнениеот alexandar25 » 08 Май 2012, 10:34

Здравейте,
Длъжникът ми /физ.лице/ живее в чужбина /ЕС/. Поемател е по договор за встъпване в дълг. В договора данните са му от българската лична карта. Не ми е известно да има друга, но ако заведа дело тук в ОС, евентуално получим осъдително решение ми изникват някой въпроси:"

1. Ако имаме Р ще можем ли да искаме признаването му от съда в другата държава по реда на ГПК и съответния Регламент, след като той си е с лични документи издадени от България и няма други от съответната държава в която живее?

2. Има според мен опасност да възрази, след като образуваме производството тук в България, че не е бил редовно призован и да докаже че е бил в чужбина, въпреки, че адресна регистрация има тук?

3. Ако има гражданство и на другата страна членка мога ли пак да си го съдя тук, и по съответния ред да искам признаване на решението?
Аватар
alexandar25
Потребител

Re: Длъжникът ми /физ.лице/ живее в чужбина /ЕС/

Мнениеот alexandar25 » 11 Май 2012, 08:21

Благодаря за включването, но съм 100% сигурен, че ще възрази, и не искам да се бавя излишно. По скоро въпросите ми са свързани с това:

1. Кой е компетентния съд ако длъжника има двойно гражданство, и си пребивава постоянно в Чехия? В договора е посочена стандартната фраза, че при спор между страните, се прилагат разпоредбите на българското законодателство.Това обаче, мисля не е избор на съд :oops:

Приятен уикенд ;0
Аватар
alexandar25
Потребител

Re: Длъжникът ми /физ.лице/ живее в чужбина /ЕС/

Мнениеот Pause » 11 Май 2012, 09:27

alexandar25 написа:Здравейте,

2. Има според мен опасност да възрази, след като образуваме производството тук в България, че не е бил редовно призован и да докаже че е бил в чужбина, въпреки, че адресна регистрация има тук?

alexandar25 написа:Благодаря за включването, но съм 100% сигурен, че ще възрази, и не искам да се бавя излишно. По скоро въпросите ми са свързани с това:

1. Кой е компетентния съд ако длъжника има двойно гражданство, и си пребивава постоянно в Чехия? В договора е посочена стандартната фраза, че при спор между страните, се прилагат разпоредбите на българското законодателство.Това обаче, мисля не е избор на съд - точно така:oops:

Имате право да предявите иск и пред български съд Чл.111 ГПК ,като за родовата подсъдност съдът следи служебно при тези факти. :D

Приятен уикенд ;0
Аватар
Pause
Активен потребител

Назад към Изпълнително и обезпечително производство