начало

Възпитаниците на кои университети управляват съдебната власт Възпитаниците на кои университети управляват съдебната власт

Заплащане на дълг на починал роднина

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Заплащане на дълг на починал роднина

Мнениеот kremivelkova » 06 Сеп 2012, 09:24

Здравейте, дядо ми почина преди 1 година. В НАП той има задължение /заплащане на държавна такса по дело за делба от което предстой да бъда облагодетелствана след продажбата на имота на пубичен търг/, което е на негово име. Аз съм му пряка наследница, но задъжението не е прехвърлено на мое име. Не са ми изпратили и писмо за уведомление. Трябва ли аз да плащам това задължение или да изчакам да изтече по давност. Колко е давностния срок?
Благодаря! :)
kremivelkova
Младши потребител

Re: Заплащане на дълг на починал роднина

Мнениеот Гост. » 06 Сеп 2012, 14:14

Тримесечният срок за приемане наследството по опис е отдавна минал- отговаряте за задължението на дядо си, след като сте негова единствена наследница ( наследили сте всичко- и ползите и тегобите).
Не мислете за давността, защото вземането на държавата в лицето на ВСС няма скоро да бъде погасено по давност ( срокът е 5г., считано от 01.01. на годината, следваща датата на влизане в сила на съдебното решение за осъждането на страната съгласно чл. 171 ДОПК, но може да бъде продължен- ако са налице обстоятелства водещи до спиране или прекъсване на давностния срок).
Гост.
Старши потребител

Re: Заплащане на дълг на починал роднина

Мнениеот kremivelkova » 07 Сеп 2012, 09:54

Благодаря! :D
kremivelkova
Младши потребител

Назад към Семейни казуси