начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Вярно ли е твърдението на ЧСИ?

Вярно ли е твърдението на ЧСИ?

Мнениеот rainbo » 24 Сеп 2012, 22:58

Така, казусът е следният:
Аз съм кредиторът. Наех адвокат, осъдихме длъжника, имам изпълнителен лист. Започна изпълнително производство. Имаше публична продан на движимите вещи на длъжника, събра се сума, която долу-горе ми покрива дълга, лихвите и разноските (+/- някаква дребна сума). До тук добре - казах си "Свърши се с това дело".
Днес обаче звъннах на ЧСИ да питам каква е точната сума, набрана след публичната продан, за да си направя сметката дали ще успея да изляза на нула. Тук обаче идва изненадата ми - ЧСИ ми каза, че сумата е пратена на друг ЧСИ, защото движимите вещи били запорирани преди мен от друг кредитор. Исках да разбера в такъв случай каква сума ще получа аз, а ЧСИ ми отговори: "НИЩО! Цялата сума е изпратена на другия ЧСИ, който ще извърши разпределение, но Вие не сте се присъединил към неговото дело и няма как да участвате в разпределението!". Звъня аз на адвоката, той започна да се оправдава с ЧСИ. ЧСИ не му бил казал, че има и други кредитори, наистина е трябвало да се присъединим, за да получим някакви пари от разпределението, ама той не знаел за другия ЧСИ и т.н.
Исках да ви питам, това всичко може ли да е истина? Една година съм водил изпълнително дело, инициирал съм публичната продан, плащал съм за описи, оценки и пр. И накрая събраните пари се плащат на някакъв, който не си е мръднал пръста, за да ги получи. Ясно ми е, че има и други кредитори, ама поне да се направи разпределение - всеки според дела му, ама съвсем да ме изключат от разпределението... Наистина ли са такива законите ни? И другото - как така се разчита само на добрата воля на ЧСИ, за да информира има ли или няма други изп. дела?
rainbo
Нов потребител

Re: Вярно ли е твърдението на ЧСИ?

Мнениеот kalahan2008 » 24 Сеп 2012, 23:50

Ами не е точно така, явно нещо не сте разбрал. Разноските трябва да Ви бъдат преведени на Вас, а що се касае до другите суми, следва да се извърши разпределение и ако другият кредитор има привилегия (например ако има учреден залог върху вещите в негова полза), тогава действително сумите ще му бъдат преведени на него, а не на Вас. Така че най-добре да проверите дали няма учреден залог върху вещите.
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот rainbo » 25 Сеп 2012, 00:19

За разноските - ще ми бъдат възстановени, това наистина пропуснах да го спомена. Но това е една сума (неолихвяема), която аз около година влагах в това дело с цел да извлека някаква изгода за себе си. Наистина, тя ще ми бъде възстановена, но нито стотинка повече, което ясно, че мен не ме устройва.
Относно другия кредитор - няма учреден залог на движимите вещи в негова полза. Но според ЧСИ и адвоката ми, понеже ЧСИ на другия длъжник е наложил запор върху движимите вещи преди мен, то следва събраната сума (след като ми бъдат приспаднати разноските) да се преведе по банковата сметка на другия ЧСИ (който първи е наложил запора). До тук добре - но освен това, аз нямам право да получа пари при разпределението на тази сума, понеже не съм се присъединил към другото изпълнително дело.
Последна промяна rainbo на 08 Окт 2012, 12:01, променена общо 1 път
rainbo
Нов потребител

Мнениеот kalahan2008 » 25 Сеп 2012, 00:40

Ами ако е така, защо не се присъедините по другото изпълнително дело, по което другият ЧСИ ще прави разпределение? В крайна сметка, на Вас трябва да Ви е безразлично кой точно ЧСИ ще прави разпределението на сумите...
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот rainbo » 26 Сеп 2012, 17:21

Здравейте пак :),
може ли един въпрос пак по моя казус. Длъжникът ми има едно МПС, което не можа да се продаде на публичната продан (това всъщност му е единственото останало имущество). Аз искам да го взема, като цената на МПС-то ми се приспадне от дълга към мен. Но разбрах, че всъщност не ставало така. Понеже има и други кредитори, трябвало все пак да платя част от МПС-то, за да могат тези пари да отидат при другия кредитор. Вярно ли е това? И къде е логиката?
rainbo
Нов потребител

Мнениеот kalahan2008 » 27 Сеп 2012, 07:23

Тъй като изложението Ви е пълна каша, не се наемам да коментирам. Отидете при втория ЧСИ и го питайте дали разпределението е направено и ако не - присъединете се. Удостоверението за присъединяване се изготвя (от първия ЧСИ) за минути, а не за дни, това са пълни глупости.
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот p_dyan » 14 Окт 2012, 18:00

Тука "Вашия" ЧСИ ви мента или просто е сгрешил човека. Щом той (Вашия ЧСИ) е извършил продан, той извършва и разпределението и той ще вземе таксата по т.26 от Тарифата Ако има запорирани вещи, то другия взискател ще се счита за присъединен към Вашето дело.
Не нормално да се преведат парите другаде и вие да тичате подир тях да се присъединявате. Освен ако това не са нарочни комбинации между съд.изпълнители, за да отпадне един взискател.
Това че един е наложил запор(възбрана) не пречи на друг да продава. И продалият е редно да прави разпределение.
А за МПС-то - вярно е - ако искате да ви се възложи автомобила срещу вашето вземане, но има и други кредитори, то е редно пропорционално на техния дълг да платите на тях.
Пример: вие имате вземане от 10 хил.лв, а друго лице има вземане от 20 хил.лв. Продава се кола за 6 хил.лв. Вие сте единствен купувач и искате да ви се възложи колата срещу Вашето вземане. Вие трябва да внесете 4 хил.лв на другия взискател.(защото той има 2/3-ти от общия дълг)
p_dyan
Потребител

Назад към Изпълнително и обезпечително производство