начало

Прокурорската колегия отново отказа да върне Александър Мумджиев като следовател Прокурорската колегия отново отказа да върне Александър Мумджиев като следовател

Може ли частно лице да лизингова колата си.

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Може ли частно лице да лизингова колата си.

Мнениеот garnet2k » 06 Ное 2012, 17:36

Здравейте,
може ли аз като частно лице, притежаващо кола да я продам (или лизинговам) на друго частно лице?
Не съм сигурен за термините тук, но предполагам идеята е ясна- някой иска да купи колата разсрочено - т.е аз да му взема начална вноска и после Х сума на месец за лизинг.
Може ли това да стане?Ако да по кой закон - ЗЗД?
garnet2k
Младши потребител

Re: Може ли частно лице да лизингова колата си.

Мнениеот alexdb » 06 Ное 2012, 17:58

garnet2k написа:Здравейте,
може ли аз като частно лице, притежаващо кола да я продам (или лизинговам) на друго частно лице?
Не съм сигурен за термините тук, но предполагам идеята е ясна- някой иска да купи колата разсрочено - т.е аз да му взема начална вноска и после Х сума на месец за лизинг.
Може ли това да стане?Ако да по кой закон - ЗЗД?

И като как искаш да я продадеш като не си собственик?
Ако искаш да се отървеш от кола купена на лизинг и си намерил купувач иди при лизингодателя и му прехвърлете лизинговата схема на купувача - стига да отговаря на изискванията и лизингодателя да е навитак.
Всякакви други гимнастики не могат да те освободят от задълженията ти по договора за лизинг и не те съветвам да ги правиш. Обикновено лизинговите компании са професионално добре подготвени, договорите са им железни и без тяхно знание ако направиш нещо (примерно да сключваш някакви договори да даваш пълномощни и т.н.) винаги ще си прецакан :lol: :lol: . Да не говорим, че има и задължителни застраховки, които пак са в полза на лизингодателя и може да береш много големи ядове, ако я дадеш на някой, той се натряска като казак и се спре в някой стълб :lol: :lol: :lol:

А ако колата си е твоя да я лизинговаш не можеш, но можеш да я продадеш при разсрочено плащане. Този договор не е прост и ти трябва човек, който е наясно с това. Основните моменти са кога преминава собствеността в купувача и кой носи риска от повреждане и погиване на колата. Като цяло си има значителни рискове
alexdb
Потребител

Мнениеот garnet2k » 06 Ное 2012, 18:21

Да, колата е моя лична. Малко се бъркам - има ли разлика между лизинг и разсрочено плащане? Практическа или законова такава?
Иначе я ясно, че има рискове ако нещо се случи с колата. Но ако се абстрахираме от това, лизинговането/продажбата на вноски законово издържана ли е?
garnet2k
Младши потребител

Мнениеот alexdb » 06 Ное 2012, 19:19

garnet2k написа: Да, колата е моя лична. Малко се бъркам - има ли разлика между лизинг и разсрочено плащане? Практическа или законова такава?
Иначе я ясно, че има рискове ако нещо се случи с колата. Но ако се абстрахираме от това, лизинговането/продажбата на вноски законово издържана ли е?

Теоритична и счетоводна. В твоя случай без особено значение.
За законово издържано си е законово издържано. Няма забрана в закона да се прави, следователно е разрешено. Проблемите като цяло са практически и са свързани най-вече с гаранциите за двете страните. Самата продажба е едната страна. Договорът е с нот. заверка на подписите, а в него реално можеш да си договориш всичко. Практическият проблем е с пререгистрацията на колата в КАТ. За да може купувача да я пререгистрира трябва вече да е собственик иначе няма да стане. Така че ако му я прехвърлиш с плащането на първата вноска за това няма проблем. Тогава обаче проблема става за теб, защото ако спре да ти плаща не можеш просто да си вземеш колата, а трябва да си търсиш парите по съдебен ред или да разваляш договора пак по същия начин. Ако обаче в договора се договори, че купувача става собственик на колата след плащане на последната или ен на брой вноски тогава за да може да я кара трябва да му дадеш пълномощно, защото няма как да я пререгистрира в КАТ, а това вече си става сериозен проблем за теб. Но ти си знаеш.
Реално аз като си купих последната кола пича от който я взех ми даде направо пълномощно и ключовете и си я джирках около 2 м. без да съм му платил и една стотинка, защото колата беше лизингована и собствеността от Мото Пфое не беше прехвърлена към него, а тия докато се натутат да направят документите, че вместо на него да ми я прехвърлят на мен минаха два месеца :lol:
Иначе имаш възможност да си гарантираш плащанията и по други начини като например със Запис на заповед или договор за залог на колата (ако той става собственик със сключването на договора).
Виж в ЗЗД правната уредба за продажба и по-специално особените правила - най-вече чл. 205 и 206
alexdb
Потребител

Мнениеот didi05 » 02 Ное 2013, 19:22

Здравейте,
Аз искам да попитам възможно ли е при договор за покупко-продажба на МПС на разсрочено плащане между две физически лица, собствеността на МПС-то да бъде прехвърлена на купувача преди изплащането на всички вноски по договора таче че купувача да има право да регистрира МПС на негово име,но и да съществува клауза в договора примерно (при неизплащане на всички описани вноски в договора или други обстоятелства (смърт) ) продавача да може да си възвърне собственноста върху така продаденото МПС.
Предварително благодаря.
didi05
Нов потребител

Мнениеот havga » 21 Ное 2013, 17:11

Това което искате се нарича да развалиш договора. Тогава вие си връщате колата, защото купувача не е платил цената.
Обаче,за да си върнете колата ще се наложи да ходите до съд, тъй като е слабо вероятно купувачът да ви асистира с прехвърлянето на собствеността в кКАТ, а той вече има талон на негово име.
havga
Младши потребител

Назад към Взаимопомощ