начало

Възпитаниците на кои университети управляват съдебната власт Възпитаниците на кои университети управляват съдебната власт

завещание на брат при жив съпруг

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

завещание на брат при жив съпруг

Мнениеот neveja111 » 14 Яну 2013, 21:22

Здравеите, имам брат който е 6 години по-голям от мен, женен от повече от 20 години, но без деца. Аз имам двама сина и брат ми е много привързан към тях. Иска да направи завещание на два имота, които не са СИО, а негово лично наследство (дарение) от родителите ни. Моля кажете ми това законно ли е и какви са правата на съпругата му в случай, че брат ми почине преди нея и реши да направи завещение в полза на мен или синовете ми на имотите, които са негола лична собственост. Съпругата му има ли т.н. запасен дял както е при децата например. Благодаря
neveja111
Младши потребител

Re: завещание на брат при жив съпруг

Мнениеот borovinka » 15 Яну 2013, 17:42

Има, да. Зависи и от колко време са женени.

Идете заедно с брат си при адвокат и ще ви разяснят подробно какво може и какво не може, защото при всяко завещание, завещателят може да се разпорежда само с разполагаема част от имуществото си.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот petariana » 16 Яну 2013, 21:40

Много зависи от датата на придобиване на имота, датата на сключване на брак от рат ви и т.н. Най-добре е да се консултирате с юрист който да е по-запознат с казуса ви и да изготви завещанието, тъй като всяко завещание е строго индивидуално.
Има и друг вариант, да ги припише на синовете ви с право на ползване от страна на брат ви до края на живота му.
http://pentagram2012.com/
petariana
Нов потребител

Мнениеот neveja111 » 19 Яну 2013, 17:31

благодаря ви за изказаните мнения. Аз погледнах в ЗН и там пише, че при брак над 10 години,съпругата има запазена част а брат ми е женен от 20, имотите са придобитеи като като наследствени (за него), но по време на брака им. Иначе, да консултацията с юрист е най-правилното решение, аз се интересувах по същество да неби да е нещо спекулативно и не бих искала да е така. Благодаря!
neveja111
Младши потребител

Назад към Семейни казуси