начало

ВКС отказа ново дело на осъдения на доживотен затвор двоен убиец от „Соло“ ВКС отказа ново дело на осъдения на доживотен затвор двоен убиец от „Соло“

Материална отговорност към дете от друг мъж в семейството.

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Материална отговорност към дете от друг мъж в семейството.

Мнениеот dragata955 » 08 Фев 2013, 20:15

Със съпругата ми сме разделени от близо две години.Нямаме официален развод.Имаме дете от брака си,но тя има дете от друг мъж,което носи неговото име.Нося ли някаква морална и материална отговорност към това дете?
dragata955
Нов потребител

Re: Материална отговорност към дете от друг мъж в семействот

Мнениеот bird_of_paradise » 09 Фев 2013, 00:24

Правна- не, а моралът е разтегливо понятие.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот sunrise » 09 Фев 2013, 13:56

bird_of_paradise написа:Правна- не, а моралът е разтегливо понятие.

Дали?
Детето е родено по време на брака между питащия и съпругата му. Те са разделени , а не разведени.
Странно как обаче е записано на биологичния си баща, а не на съпруга?
sunrise
Активен потребител

Мнениеот nk7702n » 09 Фев 2013, 14:01

Сигурно детето е родено преди сключване на брака.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот robobobo » 09 Фев 2013, 14:15

Много е интересно защо детето е записано на негово име след като той не и е никакъв по закон а тя е омъжена. Ето така става като няма единен регистър за родствеността - кой на кого е роднина и кой какви бракове има и т.н. Щом детето носи неговото име обаче вие правна отговорност за него не носите.
robobobo
Нов потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 09 Фев 2013, 15:20

sunrise написа:

Дали?
Детето е родено по време на брака между питащия и съпругата му. Те са разделени , а не разведени.

Дали, дали, надали :roll: , но съм права :) :wink: .

Съни, ти си ми любимка ( една от малкото тук), заради разума и компетентността, но поднасям извинения за превода:
Съпругът и съпругата имат едно дете родено по време на брачната връзка( за него не се поставя питане), но двамата са отглеждали съвместно И дете на съпругата от бивша връзка, което е с установен произход от баща ( не е питащия). Та, каква обязяност му вменява закона за това дете, което не е негово( разбирай дори не е осиновено, след като все още е с имената на биологичния си баща)? :D

Не ми отговаряй, защото след уточнението съм убедена, че ме разбра. :)

п.п.
robobobo написа:Много е интересно защо детето е записано на негово име след като той не и е никакъв по закон а тя е омъжена. Ето така става като няма единен регистър за родствеността - кой на кого е роднина и кой какви бракове има и т.н. Щом детето носи неговото име обаче вие правна отговорност за него не носите.

Не четете, или не правилно ( предполагам разсеяност), но все пак и по втората ви забележка- регистър има! ( дано не е новина за вас) и там всички се записва. :)
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот sunrise » 09 Фев 2013, 17:34

bird_of_paradise написа:
sunrise написа:

Дали?

Дали, дали, надали :roll: , но съм права :) :wink: .

Съни, ти си ми любимка ( една от малкото тук), заради разума и компетентността, но поднасям извинения за превода:
Съпругът и съпругата имат едно дете родено по време на брачната връзка( за него не се поставя питане), но двамата са отглеждали съвместно И дете на съпругата от бивша връзка, което е с установен произход от баща ( не е питащия). Та, каква обязяност му вменява закона за това дете, което не е негово( разбирай дори не е осиновено, след като все още е с имената на биологичния си баща)? :D

Не ми отговаряй, защото след уточнението съм убедена, че ме разбра. :)

п.п.
robobobo написа:Много е интересно защо детето е записано на негово име след като той не и е никакъв по закон а тя е омъжена. Ето така става като няма единен регистър за родствеността - кой на кого е роднина и кой какви бракове има и т.н. Щом детето носи неговото име обаче вие правна отговорност за него не носите.

Не четете, или не правилно ( предполагам разсеяност), но все пак и по втората ви забележка- регистър има! ( дано не е новина за вас) и там всички се записва. :)

Благодаря, ама съвсем не сте права!
Първо, никъде не е написано, че детето на съпругата е родено преди брака им. По-скоро си мисля,че е след прекратяването на връзката.
Второ , съществува и правно задължение за питащия докато са в брак и то е определено в чл.122,ал.3 СК:"Съпругът на родителя е длъжен да съдейства на родителя при изпълнение на неговите задължения."
sunrise
Активен потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 09 Фев 2013, 20:02

sunrise написа:Благодаря, ама съвсем не сте права!
Първо, никъде не е написано, че детето на съпругата е родено преди брака им. По-скоро си мисля,че е след прекратяването на връзката.
Второ , съществува и правно задължение за питащия докато са в брак и то е определено в чл.122,ал.3 СК:"Съпругът на родителя е длъжен да съдейства на родителя при изпълнение на неговите задължения."

Възможно е да сте права, ако приема, че е възможно тази майка, която е в брак, при раждане на детето, последното да бъде припознато от трети 8) ( направо не вярвам, че го пиша, защото би било невъзможно да се е случило в реалността- няма начин да се издаде такъв акт за раждане). В тази връзка и "съдействието" по чл. 122, ал.3 СК не е равнозначно на издържане.
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот sunrise » 09 Фев 2013, 20:37

bird_of_paradise написа:
sunrise написа:Благодаря, ама съвсем не сте права!

Възможно е да сте права, ако приема, че е възможно тази майка, която е в брак, при раждане на детето, последното да бъде припознато от трети 8) ( направо не вярвам, че го пиша, защото би било невъзможно да се е случило в реалността- няма начин да се издаде такъв акт за раждане). В тази връзка и "съдействието" по чл. 122, ал.3 СК не е равнозначно на издържане.

Възможно е.Имам подобна позната, която беше родила от бившия си съпруг, години след развода. После пак се събраха, но междувременно беше записала детето на бившия си съпруг с развода от който бяха изтекли няколко години. Аз като родих сама декларирах кой е баща на детето.
Освен това тук не става въпрос за издръжка, а за материална отговорност. Тя може и да е под друга форма, а не само издръжка. Иначе щеше да пише. А най-добре е да посочи питащия, няма нужда ние да гадаем. :lol:
sunrise
Активен потребител

Мнениеот portokal » 10 Фев 2013, 11:27

Ако "чуждото" дете е родено по време на брака, има две възможни хипотези: брачното бащинство да е било оспорено от майката или питащия по исков ред (защо не?) или грешка на служителите на ГРАО и на тези на болницата, които съставят съобщението за раждане. Такива случаи - като втората хипотеза - в страната има и аз лично бих ги разглеждала като потенциален източник на проблеми със закъснител, защото погрешното записване в акта за раждане не установява произхода по законовия ред, а си остава грешка, която във всеки момент може да бъде открита.

Сънрайз, стана ми любопитно - сама си декларирала, но предполагам, сте имали брак (за който в общината си имат данни и могат да сверят), иначе надали щеше да мине без декларация за припознаване.

П.П. "Съдействие" надали трябва да се разбира като "материална отговорност", а освен това няма санкция за неизпълнението на това брачно задължение за съдействие, освен евентуално една - вина при развода, но тук имаме брак, който и без това вече явно е дълбоко и непоправимо разстроен... ;)
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот sunrise » 10 Фев 2013, 12:17

Да, ама в съвсем друга община! :lol: От едната до другата като са си прехвърляли данните , бяха ми объркали имената , а пък раждах в трета. Това преди 15 години, когато компютрите бяха екзотика в общините.
Другият цитиран от мен случай-развод от повече от три години. Майката обаче съобщава имената на бившия съпруг, биологичен баща на детето и без въпроси , същото е записано.
"Съдействие" според мен се разбира и подпомагане за създаване на материални условия за нормален живот. Не издръжка, но при нормалното развитие на семейните отношения, то е в следствие на отношенията между съпрузите. Санкция има и това е развода. Защото може и именно липсата на такова съдействие да е довело до дълбокото и непоправимо разстройство на брака. Според мен ,докато страните са в брак, това съдействие се дължи.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот dragata955 » 11 Фев 2013, 07:59

Благодаря за интереса,който проявихте към моя въпрос.Детето е родено преди брака,признато е от бащата,но не е получавало никаква издръжка,нито морална подкрепа.Оглеждахме го аз и майката от 4 год, възраст до преди две години,заедно с детето от брака.Затова питам дали и сега при раздялата, и евентуално последващ развод,имам някаква отговорност към това дете.Особено правна.
dragata955
Нов потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 11 Фев 2013, 12:43

Аз все още държа на първото си мнение, но ако има несъгласни ще изразят несъгласие.

Чисто човешки смятам, че сте в доста деликатна ситуация( житейска, не правна, разбира се- прочетете мнението на Портокал, което споделям)- ще осъществявате режим на лични контакти със своето дете, ще давате някаква сума ежемесечно, подаръци по празниците, а изведнъж ще отделите другото дете, което сте отглеждал като свое.
Нямате правно задължение към него ( то си има баща, който е задължен), но не знам как сърцето ви ще го позволи.
bird_of_paradise
Активен потребител

Назад към Семейни казуси