начало

Възпитаниците на кои университети управляват съдебната власт Възпитаниците на кои университети управляват съдебната власт

Осиновяване от чужденец, съпруг на родител

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Осиновяване от чужденец, съпруг на родител

Мнениеот devenskia » 25 Фев 2013, 12:33

Здравейте, имам личен семеен казус, за който имам нужда от помощ.
Казусът е следният: Леля ми е българска гражданка с дете на 12години, родено в Италия с българско и италианско гражданство. Детето не е припознавано от биологичния му баща и носи имената на майка си и в двата акта за раждане(италиански и български), въобще биологичния баща не фигурира никъде.В момента леля ми иска да сключи брак с американски гражданин в Италия. И тримата имат обичайно местопребиваване в Италия, тъй като там работят и живеят от почти 10 години, а детето съответно учи.
Въпросът ми е: Американецът иска да осинови детето и иска то да го наследява и да носи неговите имена.
Възможна ли е такава процедура у нас (приложимо ли е нашето право или препраща към друго право) и кое е по-удачно откъм средства и време - припознаване или пълно осиновяване ?
Благодаря за съдействието!
devenskia
Нов потребител

Re: Осиновяване от чужденец, съпруг на родител

Мнениеот nikol52100 » 25 Фев 2013, 15:16

devenskia написа:Възможна ли е такава процедура у нас (приложимо ли е нашето право или препраща към друго право)
Вижте чл.110 ал.2 от СК/2009г.: Осиновяването на дете български гражданин с обичайно местопребиваване в друга държава се осъществява при спазване на изискванията на законодателството на тази държава, т.е. Италия във Вашия случай.
nikol52100
Потребител

Re: Осиновяване от чужденец, съпруг на родител

Мнениеот devenskia » 27 Фев 2013, 12:54

Относно осиновяването, наистина нашето право препраща към италианското, но ме мъчи още един въпрос.
Понеже в акта за раждане на детето бащата е 'неизвестен' , то може ли по нашето право американецът да припознае детето като свое и да се спести цялата съдебна процедура по осиновяването...?
Благодаря за съдействието!
devenskia
Нов потребител

Назад към Семейни казуси