Здравейте, колеги.
Преди да отворя тази тема, регледах нормативната база и потърсих във форума дали не е била обсъждана и преди това тази тема. Та, минавам направо на въпроса.
Договор за дарение по права линия между роднини. Виждам, че всеки нотариус начислява ДДС върху таксата. Доколкото знам, те ( нотариусите ) са освободени от ДДС, още повече, че става въпрос за дарение, което също е освободено от ДДС. Въпросът ми е? Дали наистина и на какво основание се дължи ДДС.
Предварително благодаря за отговорите Ви!
- Дата и час: 15 Фев 2025, 21:29 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Нотариална такса и ДДС
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
5 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Нотариална такса и ДДС
Чл.2 и 3 ЗДДС при което крайният потребител понася данъчната тежест.
-
Pause - Активен потребител
Pause, извинете, но не Ви разбрах коя нотариална услуга е обложена с ДДС, за да бъде платена от кр. потр. Още повече възникват съмнения у мен от разпоредбата на чл. 12 от ЗДДС.
- ivo12312ik
- Нов потребител
Нотариусът е данъчно задължено лице съгласно чл.3 ЗДДС и извършва облагаема доставка на услуга на територията на страната/ извършване на нотариални действия/. С други думи, ДДС върху нотариалните такси се дължи на общо основание, независимо от предмета на нотариалната сделка - пълномощно, дарение, покупко-продажба и т.н.
- libellule
- Младши потребител
Така е и аз не искам да си плащам ДДС за интернета ама трябва също не искам да плащам ДДС за адвокатска услуга но го правя примери много смятам ,че сте ме разбрали. ![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
-
Pause - Активен потребител
5 мнения
• Страница 1 от 1
|
|