начало

Тотка Калчева е предложена за ръководител на Търговската колегия на ВКС Тотка Калчева е предложена за ръководител на Търговската колегия на ВКС

Защита на запазена част

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Защита на запазена част

Мнениеот kratunov » 28 Май 2013, 16:00

Здравейте, ще опитам да опиша моя казус максимално подробно. Родителите ми са разведени преди доста години и баща ми живее с друга жена. Всичко беше наред докато не започна да и прехвърля недвижимите му имоти (някои чрез дарение други продажба, но на много по - ниска от продажната, даже данъчна цена). Нямам братя или сестри. Не съм юрист, но знам, че всяко дете има запазена по закона част от имуществото на родителите си. Въпросите ми са 2: Как мога да защитя тази моя запазена част (при дарените и продадени на явно несъответстваща цена имоти) и колкото и "пъклено" да ви прозвучи как мога да сезирам данъчните власти, защото въпросната госпожа от много години се осигурява на минимума, а закупува недвижими имоти (дори и на ниски по документи цени). Благодаря предварително
kratunov
Нов потребител

Re: Защита на запазена част

Мнениеот nmitova » 28 Май 2013, 17:13

Здравейте,

съгласно Закона за наследството запазената част на низходящи , когато наследодателят не е оставил съпруг, е: при едно дете или низходящи от него - 1/2. Така, както описвате случая, жената, която живее с баща Ви, не е негова съпруга, нали?
Следва да имате предвид, че запазената част е право на наследниците по закон едва след смъртта на наследодателя, но не и приживе.
Относно данъчните власти, няма законова пречка да подадете сигнал в местната НАП, като опишете случая.
nmitova
Потребител

Мнениеот kratunov » 29 Май 2013, 13:16

Благодаря за отговора! Не е негова съпруга, да. От отговора Ви разбирам, че той свободно може да и дари всичките си имоти и аз не мога да направя нищо по въпроса, така ли е?
kratunov
Нов потребител

Мнениеот nmitova » 01 Юни 2013, 10:25

Да, баща Ви може свободно да се разпорежда със собствените си имоти.
nmitova
Потребител

Назад към Взаимопомощ