начало

Прокуратурата обмисля дали да поиска отново Европейска заповед за арест за Петьо Еврото Прокуратурата обмисля дали да поиска отново Европейска заповед за арест за Петьо Еврото

Сметките в общите части на етажната собственост

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Сметките в общите части на етажната собственост

Мнениеот neli3 » 27 Юни 2013, 19:56

Здравейте,

имам нужда от съвет. Скоро баща ми почина. Той беше домоуправител в блока в който живееше от 40 години. Видях, че партидите за водата и тока на общите части се водят на негово име и се притеснявам ако хората от блока престанат да си плащат разходите,на баща ми ли и съответно на мен като наследник ще бъде натрупано задължението. Блокът е малък от шест апартамента, но сега никой не иска да поеме поста на домоуправител и съответно да бъде сменено името на партидите. Аз живея в друг град и не мога да следя дали си плащат редовно или не тези сметки. Та въпроса ми е след като това са общи части, при неплащане кой носи отговорност за тях. И дали е най добре да закрия тези партиди ако мога. Благодаря ви предварително ако някой може да ми даде компетентен съвет.
neli3
Нов потребител

Re: Сметките в общите части на етажната собственост

Мнениеот nmitova » 28 Юни 2013, 13:25

Здравейте,

след като се касае за консумативни разходи за общи части - същите се заплащат съответно на идеалните части на всички собственици в блока. За да закриете съответните партиди на името на баща Ви - следва да има правно основание (за повече информация можете да проверите в съответните служби -ЧЕЗ/ЕОН), като занесете и акта за смърт на баща Ви и удостоверение за наследници.
nmitova
Потребител

Мнениеот neli3 » 28 Юни 2013, 15:37

Благодаря за отговора.

А ако оставя нещата така и хората от блока не плащат сметките, мога ли да се позова съгласно „Закона за етажната собственост”, на тази точка за да ги задължа да платят:
Чл. 51. (1) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) Разходите за управление и поддържане на общите части на етажната собственост се разпределят поравно според броя на собствениците, ползвателите и обитателите.

И материално отговорен ли е човекът на чието име се водят тези общи партиди. Защото съответните служби ЧЕЗ/ЕОН изискват на общите партиди също да фигурира име на човек.
neli3
Нов потребител

Мнениеот nmitova » 29 Юни 2013, 10:53

Да, това е разпоредбата от ЗУЕС, на която може да се позовете. След като се касае за общи части, лицето на което е открита партидата, не е "материално отговорно".
nmitova
Потребител

Мнениеот neli3 » 29 Юни 2013, 11:16

Благодаря Ви отново за отговора.
neli3
Нов потребител

Назад към Взаимопомощ