начало

До две седмици ще са ясни кандидатите за Конституционния съд  До две седмици ще са ясни кандидатите за Конституционния съд 

Има ли доказателствена тежест пред съда частен документ?

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Има ли доказателствена тежест пред съда частен документ?

Мнениеот ilian_todorov » 12 Сеп 2013, 14:32

Който не е подписан от ответната страна, а от трето лице? Става въпрос за разписка дадена от лицето Валери на ответната страна, че е получил заем от нея. След като върнал парите на ответната страна, си е получил разписката обратно. Валери ми даде този документ, но не ми е ясно дали тази разписка може да послужи като годно доказателство, тъй като на нея няма подпис на ответната страна. Аз се домогвам да докажа, че ответната страна е разполагала със средства и дала заем на Валери. Последният е готов да свидетелства, ако го призоват.
Извинете ме за тавтологията, но искам да съм правилно разбран.
ilian_todorov
Активен потребител

Re: Има ли доказателствена тежест пред съда частен документ?

Мнениеот portokal » 12 Сеп 2013, 14:45

Все едно да питаш имат ли тежест показанията на свидетеля Валери. Съдът с оглед другите данни ще прецени дали да ги кредитира. Същото и за разписката. Ако питаш обвързва ли някого - не, ако питаш допустимо доказателство ли е - да.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот ilian_todorov » 12 Сеп 2013, 14:49

portokal написа:Все едно да питаш имат ли тежест показанията на свидетеля Валери. Съдът с оглед другите данни ще прецени дали да ги кредитира. Същото и за разписката. Ако питаш обвързва ли някого - не, ако питаш допустимо доказателство ли е - да.

Само че производството е по чл. 303 от ГПК и надали ще допуснат свидетелски показания. Според теб такъв частен документ може ли да ми послужи?
ilian_todorov
Активен потребител

Мнениеот bestman » 12 Сеп 2013, 20:44

Зависи от съдията дали ще кредитира този документ.

Лично мое мнение е, че шансът ти да послужи този документ, клони към 0, но нека все пак да не сме черногледи и да не забравяме и човешкият фактор в нашите съдилища
bestman
Потребител

Мнениеот ilian_todorov » 13 Сеп 2013, 14:27

Има ли шанс да бъдат допуснат да свидетелства Валери, който да потвърди този документ? Да не забравяме, че става въпрос за производство по чл. 303 от ГПК. Каква е практиката на ВКС?
ilian_todorov
Активен потребител

Назад към Взаимопомощ